Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μνήμες Τσέρνομπιλ στη Θράκη ξύπνησε το Φουκοσίμα

Εξασθενημένο έφτασε το ραδιενεργό νέφος από την Ιαπωνία στην Ελλάδα

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;



Μνήμες Τσέρνομπιλ ξύπνησε στους Θρακιώτες η έλευση στη χώρα μας του ραδιενεργού νέφους. Το ραδιενεργό νέφος το 1986 απλώθηκε σε εκατοντάδες χιλιόμετρα και οι συνέπειες στο περιβάλλον είναι εμφανείς μέχρι σήμερα. Για τη Φουκουσίμα και το πρόσφατο ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο μετά τον σεισμό δεν μπορεί να πει κανείς ακριβώς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν οι συνέπειες θα είναι παρόμοιες με αυτές του Τσέρνομπιλ. Ο καθηγητής πυρηνικής φυσικής Πέτερ Γιάκομπ από το Μόναχο εκτιμά πως σε μια ζώνη 20 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο θα υπάρξει μόλυνση με Κέσιο 137, η οποία θα διαρκέσει 30 περίπου χρόνια. «Έξω από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων ζουν ακόμα άνθρωποι και μπορούν να εισπνεύσουν ιώδιο 131. Αυτό είχε και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στο Τσέρνομπιλ, διότι συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή». Το ιώδιο 131 είναι καρκινογόνο και οι συνέπειες άμεσα εμφανείς.

Στη χώρα μας όπως διαβεβαίωσαν ωστόσο οι επιστήμονες του Δημόκριτου και της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που ενημέρωσαν τη Βουλή, δεν διατρέχουμε απολύτως κανέναν κίνδυνο, καθώς οι ποσότητες ραδιενέργειας έχουν ήδη εξασθενήσει. Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση με θέμα: «Σταθμοί Πυρηνικής Ενέργειας: Μέλλον ή Παρελθόν». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι όχι μόνο «πάγια θέση μας είναι ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα ενταχθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά στηρίζουμε να μειωθεί».

Ο Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm για την έλευση του ραδιενεργού νέφους στη χώρα μας και τις πιθανές επιπτώσεις του.

Υπάρχει πιθανότητα να έχουμε επιπτώσεις και εμείς εδώ;

-Το ραδιενεργό ιώδιο των 108 ημερών, δεν έχει την πυκνότητα που είχε το Τσέρνομπιλ. Έκανε μια διαδρομή πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, πέρασε πάνω από την Αμερική κατά πλάτος, όπου και μετρήθηκε, συνέχισε πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό όπου εξασθένησε και πάλι και βρέθηκε στις ακτές της δυτικής Ευρώπης είναι εξασθενημένο. Δεν ενοχλεί, όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις που έγιναν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Να ξέρουν όλοι ότι αυτό το ραδιενεργό νέφος που έρχεται έχει μόνο 1/1000 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρος, σε σχέση με το Τσέρνομπιλ που είχε 10 μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, όταν ήρθε σε εμάς το 1986, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης που ήταν ακόμη χειρότερο τότε. Ευτυχώς αυτό το ραδιενεργό νέφος δεν έχει τις ισχυρές πυκνώσεις που είχε το Τσέρνομπιλ.

Στην περιοχή μας υπάρχει και το περιβόητο Κοζλοντούϊ στη Βουλγαρία, όπου γίνονται κάποιες δοκιμές αντοχής. Έχετε ενημέρωση;

-Για το Κοζλοντούϊ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και γενικώς η Ε.Ε. έχει λάβει μέτρα, ώστε οι επισκευές αυτές να γίνουν συστηματικά. Δόθηκαν και χρήματα στους Βούλγαρους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα. Μέχρι τώρα πάει καλά, όμως τα καινούρια που θέλουν να χτίσουν στο Μπέλενεμ, αλλά και οι Τούρκοι στην Ανατολική Θράκη, θα είναι επικίνδυνα. Για να εξηγήσω καλύτερα αν οι Ιάπωνες έκαναν αυτά τα λάθη, φανταστείτε τι θα γίνει με την Τουρκία, οι οποίοι δεν έχουν την οργανωτική ικανότητα, ούτε την πειθαρχία των Ιαπώνων. Θα είναι μεγάλος κίνδυνος για την περιοχή. Εκεί αν γίνει κάτι παρόμοιο, τότε πλέον θα μιλάμε για μεγάλη μόλυνση.

Μας δίνεται η εντύπωση ότι τελικά δεν είμαστε έτοιμοι να τιθασεύσουμε αυτό που λέγεται «πυρηνική ενέργεια», παρόλα αυτά φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τα πυρηνικά εργοστάσια.

-Θα πρέπει να κλείνει το ένα μετά το άλλο και να μην ανοίγει κανένα πια. Αυτή είναι η άποψη μου, να κλείνουν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να μην υπάρχει ζημιά οικονομική, αλλά να κλείνουν. Αυτό κάνει η κ. Μέρκελ η οποία απέτρεψε τα πυρηνικά της εργοστάσια να λειτουργήσουν εις βάρος των Γερμανών και των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με όλα τα άλλα, πρέπει σταδιακά να κλείνουν και να μην ανοίγει κανένα νέο. Δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι και όποιοι λένε ότι είμαστε έτοιμοι, ή έχουν κάτι άλλο στο πίσω μέρος του μυαλού τους ή είναι ανεπαρκείς και δε βλέπουν την πραγματικότητα. Στη χώρα μας δεν πήραμε το ρίσκο να κατασκευάσουμε ένα πυρηνικό εργοστάσιο. Το 1980 ήμουν σε μια τέτοια επιτροπή, όταν είχε έρθει η Μπάσκο, μια εταιρία για να εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Νάξο. Και επέλεξαν τη Νάξο γιατί ξέρουμε ότι στα νησιά αυτά η σεισμικότητα είναι η πιο μικρή από όλο το Αιγαίο. Εγώ είχα αρνητική άποψη τότε και συνεχίζω να έχω αρνητική άποψη και τώρα. Επομένως δεν πέρασε η άποψη της εταιρίας παρότι και τότε υπήρχαν Έλληνες που έλεγαν ξέρουμε. Τίποτα δεν ξέρουμε. Δεν μπορείς να ελέγξεις την φύση».

Το δίδαγμα του Τσέρνομπιλ ήταν πράγματι πικρό και σήμερα 25 χρόνια μετά τη Φουκοσίμα αποδεικνύει ότι η ανθρωπότητα δεν έμαθε το μάθημά της.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/