Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Απόφαση και για Frontex έλαβε το συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Τι αποφασίστηκε για το θέμα και τι άλλο απασχόλησε την Σύνοδο, πέρα από το ευρώ και την οικονομία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Ο Μουαμάρ Καντάφι θα πρέπει να αποχωρήσει αμέσως από την εξουσία και να αρχίσει διάλογος που θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της Λιβύης, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία και η εδαφική συνοχή της χώρας, συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Παράλληλα, η Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα σταματήσουν να καταλήγουν στα χέρια του καθεστώτος Καντάφι.

Η Ε.Ε. εκφράζει έντονη ανησυχία για την κατάσταση στη Συρία, την Υεμένη και το Μπαχρέιν, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας.

Οσον αφορά τις σχέσεις με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, η Ενωση καλεί τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και δεσμεύεται ότι θα προσφέρει ένα δισ. ευρώ επιπλέον μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε χώρες της Μεσογείου.

Σχετικά με τη μετανάστευση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει σχέδιο για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, και ζητεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση της Frontex.

Τέλος, η Ενωση είναι έτοιμη να αποδείξει την αλληλεγγύη της προς τα κράτη-μέλη που μπορεί να επηρεαστούν πιο άμεσα από τη μεταναστευτική ροή και να παράσχει την αναγκαία υποστήριξη καθώς θα εξελίσσεται η κατάσταση.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/