Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης για τους μουφτήδες


Μετέφεραν το θέμα της
μη εκλογής τους στον ΟΗΕ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ
ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ABTTF



H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), μετέφερε το θέμα των μουφτειών στα Ηνωμένα Έθνη.

Η ABTTF παρέδωσε στην 16η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωση με τίτλο ¨Αποδοχή του δικαιώματος εκλογής ηγετών και της θρησκευτικής ελευθερίας και το θέμα του μουφτή στην Ελλάδα¨.

Στην γραπτή της ανακοίνωση η ABTTF, λέει πως με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας απέκτησαν νέες διαστάσεις, αλλά πως στο θέμα του μουφτή δεν παρήχθη ακόμη κάποια λύση. Η ABTTF ζητά από την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του υπάρχοντος προβλήματος να κινηθεί σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης, με τη ην συνθήκη των Αθηνών και το 3ο πρωτόκολλο και να πραγματοποιήσει μια νέα εκλογική διαδικασία.

Η ABTTF ζήτησε από την Ελλάδα να κινηθεί σύμφωνα με την συνθήκη των Αθηνών.

Στην ανακοίνωση υπάρχει μια λεπτομερής ιστορική αναδρομή στο θέμα του μουφτή, και περιγράφεται πως η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης αντέδρασε σε αυτή τη κατάσταση το 1990 εκλέγοντας τους θρησκευτικούς ηγέτες της. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τότε το ελληνικό κράτος και οι εκπρόσωποι του όχι μόνο δεν αναγνώρισαν τους εκλεγμένους από την μειονότητα ηγέτες, αλλά τους δίκασε και τους φυλάκισε με το αιτιολογικό της παράνομης χρήσης θρησκευτικών συμβόλων, μάλιστα και σήμερα οι εκλεγμένοι ηγέτες δεν αναγνωρίζονται από το κράτος, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 παρατάθηκε μέσω προεδρικού διατάγματος και η θητεία του διορισμένου μουφτή Μέτσο Τζεμαλή .

Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση πως ο πατριάρχης των Ελληνορθόδοξων στην Τουρκία και οι μουφτήδες στη Θράκη, αποτελούνε παράλληλα θέματα, και πως στην Τουρκία μετά την παρουσίαση των ονομάτων που είναι υποψήφιοι πατριάρχες στις αρχές, γίνεται εκλογή στην σύνοδο. Η ABTTF υπενθυμίζει πως έναντι τούτου, είναι ανεπαρκείς οι δικαιολογίες πως οι μουφτήδες διορίζονται από το κράτος διότι κατέχουν δικαστικές αρμοδιότητες, καθώς τα δικαστήρια πρώτου βαθμού είναι υποχρεωμένα να αποδέχονται τις αποφάσεις των διορισμένων μουφτήδων.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην θετική πορεία των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας και τέλος περιγράφεται πως μετά την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην 3η Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων και τα θετικά βήματα που έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα των μειονοτικών δικαιωμάτων, είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να συνεχίζει να διορίζει τους μουφτήδες.

Τέλος η ΑΒΤΤF ζητά την οριστική λύση του θέματος του μουφτή μέσα από έναν διάλογο με την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, και μέσω της εφαρμογής της συνθήκης των Αθηνών και του 3ου πρωτοκόλλου να μην ζημιωθεί καθόλου η θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ζητά την αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή, καθώς και την πραγματοποίηση εκλογών μουφτή και αρχιμουφτή στη βάση του άρθρου 11 της συνθήκης των Αθηνών.

 
Πηγή:  http://tourkikanea.gr/