Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Ο Θρακιώτης επιχειρηματίας που δεν απολύει ούτε κόβει μισθούς

«Μπορεί να µας χρωστά το κράτος, να µας αδικεί η κυβέρνηση, να υπάρχει οικονοµική κρίση, αλλά τόσα χρόνια είχακέρδη. Δεν θα επιτρέψω να πέσει στους εργαζοµένους µου το βάρος αυτό», δηλώνει κατηγορηµατικά

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ;


Κόντρα στα σύννεφα που πυκνώνουν ακόµη και πάνω από τις φαρµακοβιοµηχανίες – αν καιαρκετές επιδεικνύουν αντοχές έναντι της κρίσης – ο κ. Δηµήτρης Πενταφράγκας, πρόεδρος της φαρµακευτικής ΕΛΠΕΝ, υιοθετεί µια πρωτόγνωρη για την εποχή στάση. Δεσµεύεται να µην προχωρήσει σε απολύσεις ούτεσε µείωση µισθών, παρά την κατά 6% πτώση του τζίρου του και τη «δυσµενή αντιµετώπιση των εγχωρίως παραγόµενων εκτός πατέντας φαρµάκων», τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής του.


«Δεν θα απολύσω. Ούτε µισθούς θα µειώσω. Μπορεί να µας χρωστά το κράτος, να µας αδικεί η κυβέρνηση, να υπάρχει οικονοµική κρίση, αλλά τόσα χρόνια είχακέρδη. Δεν θα επιτρέψω να πέσει στους εργαζοµένους µου το βάρος αυτό», δηλώνει κατηγορηµατικά.

Εχει µάθει, άλλωστε, να«κινείται» µε περιορισµένους πόρους. Εµπειρία που απέκτησε πριν από 46 χρόνια, όταν ίδρυσε την εταιρεία µε µια οµάδα επιστηµόνων, θέτοντας όµως ψηλά τον πήχυ της µελλοντικής της ανάπτυξης. Αποτέλεσµα; Με τζίρο 135 εκατ. ευρώ πέρυσι έναντι µόλις 60 εκατ. πριν από έξι χρόνια,η ΕΛΠΕΝ κατατάσσεται στην9η θέση ανάµεσα σε 300 φαρµακευτικές εταιρείες και στην πρώτη µεταξύ των αµιγώς ελληνικών.

Οι εξαγωγές αποτελούν ισχυρό χαρτί για την εταιρεία του 76χρονου επιχειρηµατία. Η αξία τους ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 15% των πωλήσεών της, ενώ στόχος του κ. Πενταφράγκα είναι ο τετραπλασιασµός τους ώστε να ανέλθουν στο 50% του τζίρου. Δώδεκα φάρµακα της ΕΛΠΕΝ φτάνουν σε 30 χώρες – από τη Δυτική Ευρώπη µέχρι τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες – ενώ πρόσφατα δηµιούργησε δίκτυο εξαγωγών στιςγειτονικές Ρουµανία και Τουρκία, χώρες µε σηµαντικά περιθώρια ανάπτυξης της φαρµακευτικής αγοράς.

Αρωγό στην περαιτέρω κατακόρυφη ανάπτυξη των εξαγωγών αποτελούν υπογεγραµµένα συµβόλαια για την επόµενη τριετία, αλλά και συνεργασίες, οι οποίες αφορούν την καινοτόµο συσκευή Elpenhaler, προϊόν εφεύρεσης του ιδρυτή της εταιρείας. Η συσκευή επιτρέπει τη χορήγηση φαρµάκων µε τη µορφή σκόνης για την αντιµετώπιση του άσθµατος και της χρόνιας αποφρακτικής πνευµονοπάθειας, ενώ είναι καταχωρηµένη µε διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε 100 και πλέον κράτη.

7 εκατ. τον χρονο για ερευνα.

Αλλωστε, η έρευνα έχει την τιµητική της στηνΕΛΠΕΝ. Με κονδύλια που ανέρχονται σε 6-7 εκατ. ευρώ ετησίως, οι µελέτεςστο ερευνητικό κέντρο της εταιρείαςστο Πικέρµι επικεντρώνονται κυρίως σε ασθένειες που σχετίζονται µε το κεντρικό νευρικό σύστηµα, το αναπνευστικό, τη φλεγµονή, την καρδιά. Στην ατζέντα του έχουν προστεθεί θέµατα ροµποτικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευναγια µία νέα εµφυτεύσιµησυσκευή µέτρησης της πίεσης τόσο σε διαφορετικά σηµεία τηςκαρδιάς όσο καισε άλλα σηµεία του κυκλοφορικού συστήµατος.

Το σχέδιο στάθηκε αφορµή, εξάλλου, για την επίσκεψη του σερ Μαγκντί Γιακούµπ το περασµένο φθινόπωρο στο ερευνητικό κέντρο της ΕΛΠΕΝ. Διότι το «φανταστικό, καινοτόµο σχέδιο», όπως το χαρακτήρισε ο γνωστός καρδιοχειρουργός, για τη δηµιουργία της νέας συσκευής τρέχει σε συνεργασία µε επιστήµονες του Imperial College του Λονδίνου, αλλά και του ίδιου του καθηγητή. Τέτοιες συνεργασίες ενδέχεται να επεκταθούν µε την προσθήκη ενός ακόµη ερευνητικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, ενώ επιπλέον ώθηση θα δοθεί στην παραγωγή µε τη δηµιουργία µιας τρίτης µονάδας στη βιοµηχανική περιοχή της Κερατέας. Εξελίξεις που θα φέρουν ακόµη πιο κοντά την ΕΛΠΕΝ – η οποία απασχολεί 720 ανθρώπους – στο όραµα του φαρµακοποιού Πενταφράγκα για τη δηµιουργία µιας ελληνικής φαρµακοβιοµηχανίας ανταγωνιστικής των πολυεθνικών. Σε µία από αυτές, την Upjohn Company, µυήθηκε στην αγορά του φαρµάκου δουλεύοντας ως ιατρικός επισκέπτης για πέντε χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, αφού αποφοίτησε από τη Φαρµακευτική Αθηνών. Εκτοτε επικεντρώθηκε στην ΕΛΠΕΝ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει.

18 ΦΑΡΜΑΚΑ στήν ΑΓΟΡΑ.

Καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη της ΕΛΠΕΝ – η οποία ονοµάστηκε έτσι από τα αρχικά της αείµνηστης συζύγου τού ιδρυτή Ελένης Πενταφράγκα – έπαιξε η δηµιουργία, το 1972, παραγωγικής µονάδας στο Πικέρµι. Εκεί βρίσκεται η έδρα της εταιρείας, η οποία διαθέτει πλέον εκτενές δίκτυο διανοµής καιπροώθησης φαρµακευτικών προϊόντων είτε δικής της ανάπτυξης –γενόσηµα και πρωτότυπα – είτε µέσω συνεργασιών µε πολυεθνικές για δικά τους πρωτότυπα.

Ανάµεσά τους οι Eurita lia, Italfarmaco, Bayer, Lundbeck, Baxter, Novartis, Pfizer. Στην ελληνική αγορά η ΕΛΠΕΝ διαθέτει 18 φάρµακα, ενώ µε νέα λανσαρίσµατα ποντάρει σε αύξηση µεριδίων κυρίως στο αναπνευστικό, το καρδιολογικό και το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

Παρά την επεκτατικήστρατηγική όµως, ο θρακιώτης επιχειρηµατίας – γεννήθηκε στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Εβρου και τελείωσε το γυµνάσιο Ορεστιάδας – προβληµατίζεται γύρω από τις δυσκολίες που βλέπει η αγορά την εποχή του Μνηµονίου. Πέρυσι, άλλωστε, είδε τις πωλήσειςτου ναµειώνονταιγια πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια ανόδου,η οποία άγγιξε το 24% το2008. Σηµαντικόζήτηµα αποτελούν, επισηµαίνει, οι οφειλές των νοσοκοµείων. Για τηντριετία 2007-2009 έχουν δοθεί στις φαρµακευτικές οµόλογα έναντι οφειλών, τα οποία έχουν χάσει πάνω από το 30% της αξίας τους. Δυσκολίες προκαλούν ακόµη «οι άδικες µειώσεις τιµών στα εκτόςπατέντας φάρµακα που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν το 30%, όταν η µέση τιµή µείωσης ήταν16%». Ο κ. Πενταφράγκας θεωρεί ότι οιµειώσεις µπορεί να οδηγήσουν σε υποκατάσταση από ακριβότερα φάρµακα πλήττοντας τα γενόσηµα που κατέχουν µόλις το 15% της αγοράς φαρµάκου.


Πηγή:  http://www.tanea.gr/