Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Αντί για άνεργος, προσωρινά απασχολούμενος

Τα σχέδια της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι της ανεργίας

ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ ΦΟΡΕΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ;




ΜΕ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ χρηματοδότηση και πόρους από τις εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων, μέσω των οποίων ήδη χρηματοδοτούνται πολλές θέσεις προσωρινής απασχόλησης, προσπαθεί η κυβέρνηση να «πολεμήσει» την ανεργία.
Το σχέδιο προβλέπει την απορρόφηση μέρους των απολυθέντων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις (απολύσεις, λουκέτα) αλλά και το Δημόσιο (συμβασιούχοι).
Και αυτό προκειμένου να ελέγξει κάπως τις κοινωνικές αντιδράσεις και να ξεγελάσει... την ανεργία, η οποία τείνει να πάρει δραματική τροπή: κινείται άνω του 15%, με βάση τα επίσημα στοιχεία, και θα ξεπερνούσε το 18%, εάν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Το υπουργείο Εργασίας κάτω από το όνομα Εργάνη -άλλη ονομασία της θεάς Αθηνάς, που εκτός από θεά της σοφίας ήταν και θεά της υφαντικής και της νοικοκυροσύνης- προωθεί τις ακόλουθες δέσμες προγραμμάτων για την απασχόληση:

1 Κοινωφελής εργασία. Το πρόγραμμα βασίζεται στους τοπικούς φορείς και εξασφαλίζει την απασχόληση σε 55.000 ανέργους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, συνήθως μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) μακροχρόνια ανέργων, βραχυχρόνια ανέργων που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

Θα απασχολούνται επί 5 μήνες τον χρόνο (περιλαμβάνεται να έχουν και ασφαλιστική κάλυψη) και θα λαμβάνουν καθαρά 625 ευρώ τον μήνα (συνολική αμοιβή 3.125 ευρώ).

Η επιλογή τους θα γίνεται μέσα από την... επετηρίδα του ΟΑΕΔ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η διάρκεια της ανεργίας, τα απομείναντα μέχρι τη συνταξιοδότηση ένσημα και η ηλικία του άνεργου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να προσλαμβάνονται και πάλι για δεύτερο πεντάμηνο μέσα στο έτος. Την ευθύνη για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα έχουν τοπικοί φορείς (μη κυβερνητικές, δημοτικές οργανώσεις κ.ά.) υπό τον φόβο διεκδίκησης της μονιμοποίησης (απεργίες, καταλήψεις, δικαστικές προσφυγές). Ετσι οι πρώτες προσλήψεις στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη θα γίνουν με ενδιάμεσο φορέα τα τοπικά παραρτήματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο συντονιστικός φορέας
Παραμένει ζητούμενο ποιος θα είναι ο εθνικός-συντονιστικός φορέας για τις εν λόγω προσλήψεις, έστω και εάν αυτές θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, και στον οποίο θα αναφέρονται οι προσληφθέντες. Ερώτημα παραμένει και το ποιος θα είναι υπεύθυνος έναντι του νόμου και των αστικών διεκδικήσεων (πρόκληση ζημιών κατά τις εργασίες, ατυχήματα και αποζημιώσεις κ.ά.). Πάντως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για ένα μεικτό σχήμα (εθνικός-ενδιάμεσος φορέας) με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των επιμελητηρίων κ.ά.


Οι εν λόγω άνεργοι αναμένεται να απασχοληθούν στις ακόλουθες εργασίες: έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων ή/και αθλητικών υποδομών, πλατείες, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών, καθώς και δημιουργική απασχόληση παιδιών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες ή παιδιών.


Τέλος θα απασχολούνται και σε κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών και έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.


2 Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), μέσω των οποίων θα εξυπηρετηθούν άμεσα 37.000 συμπολίτες μας που αναζητούν απασχόληση. Με προϋπολογισμό 190 εκατομμυρίων ευρώ και τη στενή συνεργασία 13 περιφερειών της χώρας μας, τα ΤΟΠΣΑ προορίζονται να προετοιμάζουν το ανθρώπινο δυναμικό κάθε τοπικής κοινωνίας προκειμένου να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα και η αυτοαπασχόληση μέσω των τοπικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων.


Οι δράσεις

Για παράδειγμα: κατάρτιση, επιμόρφωση και συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (πρακτική άσκηση), συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων, συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις, ενίσχυση κοινωνικής υποστήριξης ωφελούμενων ανέργων. Θα καλύπτεται επίσης η προετοιμασία και ο σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων, με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης, τη στήριξη δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, την κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά.


3 Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, θέμα στο οποίο η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, φέρεται να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Θα αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων και στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, ειδικότερα μέσω της ανάπτυξης της κοινωνικής καινοτομίας. Προβλέπεται η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τις υπηρεσίες του Μητρώου Επιχειρήσεων και άλλων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, για την προστασία των καταναλωτών, τη φορολογική υποστήριξη και τη χρηματοδότηση από το υπό σύστασιν Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.


Πηγή:  http://www.enet.gr/