Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Οι Τούρκοι τρώνε ελληνικά... αρνιά

Τα εξαφάνισαν με αποτέλεσμα να μην έχουμε οι έλληνες να σουβλίσουμε για σήμερα Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Αυξημένες τιμές του γηγενούς πασχαλινού οβελία για τους παραγωγούς... λόγω Τουρκίας προέκυψαν κατά τη φετινή προπασχαλινή περίοδο. Εδώ και αρκετούς μήνες, έμποροι από την Τουρκία αναζητούν στην Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες αρνιά άνω των δεκαπέντε κιλών, δίνοντας μάλιστα στους κτηνοτρόφους εξαιρετικά υψηλές τιμές σε σχέση με τους ντόπιους εμπόρους.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας το 2010, με την οποία αίρεται η απαγόρευση εισαγωγής ζώντων ζώων από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης βοοειδών αρχικά και στη συνέχεια αρνιών. Οι Τούρκοι έμποροι στράφηκαν κυρίως στην Ελλάδα, καθώς ίσχυε απαγόρευση εξαγωγών από τη Βουλγαρία λόγω αφθώδους πυρετού. Οπως επισημαίνουν οι κτηνοτρόφοι μάλιστα, οι Τούρκοι έμποροι δεν έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, αντίθετα από την ελληνική αγορά που επιμένει σε μικρά σε ηλικία ζώα.

«Οι ντόπιοι έμποροι πλήρωναν 2-2,30 ευρώ το κιλό (για ζωντανό ζώο), αλλά οι συνάδελφοί τους Τούρκοι έδιναν μετρητά 3 ευρώ το κιλό», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, κ. Δημήτρης Καμπούρης. Καθώς πλησιάζαμε προς το Πάσχα και η ζήτηση σημείωνε άνοδο, οι τιμές που έδιναν οι Τούρκοι έφτασαν στα 3-3,80 ευρώ το κιλό, ενώ το κρέας πωλείται στην αγορά της Τουρκίας 17-18 ευρώ το κιλό. Αν και οι έμποροι της γείτονος αναζητούν κυρίως βαριά ζώα, οι υψηλές τιμές οδήγησαν πολλούς κτηνοτρόφους να προωθήσουν και μικρότερα. Ο «φόβος» ότι θα σημειωθεί έλλειψη ελληνικών αρνιών τις τελευταίες ημέρες πριν από το Πάσχα, οδήγησε σε αύξηση των τιμών για τους παραγωγούς. Πάντως, στην κατανάλωση έως και τη Μεγάλη Πέμπτη οι τιμές κυμαίνονταν στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά. Από την άλλη, η αύξηση της ζήτησης βόειου και αρνίσιου κρέατος από την Τουρκία πρέπει να εκτιμηθεί σωστά και να μη θεωρηθεί ένα συγκυριακό γεγονός. «Στην Τουρκία, οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι δομικές. Οι ανάγκες της χώρας σε εισαγωγές κρέατος θα είναι αυξημένες εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος», τονίζει ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης, πρόεδρος του ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος).


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/