Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Φόρουμ Θράκης: «Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις»

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι σύνεδροι, κατά την διάρεια της ημερίδας την Παρασκευή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ


«Οι καταθέσεις των πολιτών δεν κινδυνεύουν». Αυτή ήταν μια από τις πιο βασικές εκτιμήσεις (μετά βεβαιότητας μάλιστα), που ακούστηκαν κατά τη πρώτη ημέρα των εργασιών του 2ου Χρηματοοικονομικού Συνεδρίου Θράκης, που λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη μόνο που έγινε εκεί και οι Κομοτηναίοι καταθέτες δεν το αντιλήφθηκαν κι έσπευσαν στις Τράπεζες. Εκφραστής της απόλυτης αυτής διαβεβαίωσης ο γενικός γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος επίσης σημείωσε: «Υπάρχει κράτος, υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση, που εγγυώνται αυτά τα πράγματα, και ο κόσμος δεν κινδυνεύει να χάσει τα λεφτά του. Αν οι καταθέσεις αποσυρθούν, τότε κινδυνεύει ολόκληρο το σύστημα». Ακόμη, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για διέξοδο της χώρας από την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι «Η ιστορία τω Ελλήνων επί 3.000 χιλιάδες χρόνια, που βρεθήκαμε σε πολλά σταυροδρόμια και σε πολλές κρίσεις, αποδεικνύει ότι ξέρουμε να τις ξεπερνούμε. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση. Δεν θα είναι αιώνια η κρίση, κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί μέσα από συμφωνίες. Είμαστε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε στον 21ο αιώνα, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία του παρελθόντος, έχουμε την τεχνολογία και τα μέσα, που όλα μαζί μας δίνουν ένα τεράστιο εργαλείο να πολεμήσουμε την κρίση και την καμπή που βρισκόμαστε σήμερα, και να βγούμε ισχυρότεροι από πριν».


«Ζητούμενο η Ευρώπη των λαών και όχι μόνο της Οικονομίας»

Πάντως, σχετικά με τις αδυναμίες που παρουσιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επισήμανε παρεκκλίσεις από το ιδρυτικό της όραμα για μια Ευρώπη των Λαών: «Αν το ευρώ αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο για τη λειτουργία της ευρωζώνης, η ευρωπαϊκή κοινότητα ως κοινότητα λαών, πέραν του ευρώ, απαιτεί και άλλα πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει. Εννοώ την πολιτική ενοποίηση, την κοινή εξωτερική πολιτική, την κοινή άμυνα. Εκείνο που έχει συμβεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι ότι υπάρχει μια παρέκκλιση από την Ευρώπη που κάποτε οραματίστηκαν οι οραματιστές της, που ήταν η Ευρώπη – Κοινότητα λαών και συμφερόντων. Στα πλαίσια μιας εξέλιξης που συνέβη στην ανθρωπότητα με αυτή την παγκοσμιοποιητική συνταγή η οποία επικράτησε τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον, έχουμε μια παρέκκλιση η οποία μετέβαλλε την Ευρώπη σε μια αγορά, σε μια ευρωζώνη, που έχει ένα κοινό νόμισμα και εξυπηρετεί απλούστατα οικονομικά, βιομηχανικά, εμπορικά συμφέροντα. Εμείς όμως, εκείνο που επιζητούμε σαν ευρωπαίοι, και είμαστε ως Έλληνες κατ’ εξοχήν ευρωπαίοι, είναι η κοινοτική Ευρώπη των οραματιστών της, η οποία είναι μια Ευρώπη που θα προστατεύει τα συμφέροντα των λαών της. Η Ευρώπη των λαών δηλαδή είναι που μας ενδιαφέρει».


Κ. Καραγιάννη: «Θα δοθεί η 5η δόση - είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος - βάναυσα τα μέτρα λιτότητας»

Μια ακόμη βεβαιότητα, αφορούσα την καταβολή της 5ης δόσης του δανείου της Τρόικας προς την Ελλάδα, εκφράστηκε από την πρόεδρο του φόρουμ, Κατερίνα Καραγιάννη: «Την πέμπτη δόση θα την πάρουμε. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά επειδή είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος, μας καλούνε να δώσουμε μια βάναυση λύση. Τα μέτρα αυτά που ζητάει η Τρόικα, θεωρώ πως είναι πολύ βάναυσα, και δεν ξέρω αν θα φέρουν και το αποτέλεσμα που επιζητούν». Η κ. Καραγιάννη, τονίζοντας πως ως χώρα «έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη», αναφέρθηκε στην στόχευση του συνεδρίου: «αποσκοπεί στο να καθίσουμε όλοι μαζί, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, να δούμε την αλήθεια. Να μιλήσουμε ειλικρινά και να δούμε το πρόβλημα μας. Αν είμαστε ειλικρινείς, μπορούμε να βρούμε τον δρόμο μας».


Β. Κάτσος (δ/νων σύμβουλος Pharmathen): «Να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας»

Η κρισιμότητα των ημερών, επισημάνθηκε με έμφαση και από τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της Pharmathen, Βασίλης Κάτσος, τόνισε: «το οικονομικό φόρουμ της Θράκης ουσιαστικά στρέφει τα φώτα στην αναπτυξιακή μεριά της και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπως η σημερινή, με όλες τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες. Για μας, αυτό που είναι το σημαντικό, είναι ότι τίθενται επί τάπητος οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να βγούμε από την κρίση. Βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ κρίσιμη καμπή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής ημίμετρων, δεν υπάρχουν περιθώρια να περιμένουμε να μας σώσει κάποιος άλλος. Δεν μπορούμε να στηρίζουμε τις ελπίδες μας για να αλλάξει κάτι, για ένα καλύτερο αύριο, στην βοήθεια εκ των έξω. Πρέπει να βρούμε το εθνικό μας κεφάλαιο που δόξα τω Θεώ υπάρχει άφθονο, να το ξεχωρίσουμε και να προσχωρήσουμε με αυτό».


Ε. Λαμπάκης (δήμαρχος Αλεξανδρούπολης): «Θεμελιώδους σημασία η ανάπτυξη της Θράκης»

Για εγκληματική αμέλεια πολιτικών, έκανε λόγο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης: «Η χώρα μας παρουσιάζει καταστροφική εικόνα μέσα από την εγκληματική αμέλεια, για να μην πω και τον δόλο, μερικών πολιτικών τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Κι ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, πολλαπλασιαστικά αρνητικά συμβαίνει και στη Θράκη και ακόμη περισσότερο στον Έβρο. Υπάρχουν προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας αλλά τυφλοί πολιτικοί του κράτους των Αθηνών δεν τις βλέπουν. Η υπανάπτυξη της Θράκης σημαίνει καταποντισμός του ελληνικού κράτους. Όταν θα γίνει κατανοητό αυτό στην Αθήνα, κι όταν ξυπνήσουν κάποιοι και εδώ στη Θράκη, τότε μόνο μπορούμε να βρούμε την σωστή ανοδική κατεύθυνση».


Α. Δερμεντζόπουλος (βουλευτής Έβρου ΝΔ): «Να ακουστεί η φωνή της Θράκης»

Την ανάγκη να προσεχθεί η Θράκη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, υπογράμμισε ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος., εκπροσωπώντας μάλιστα και τον πρόεδρο του κόμματός του: «Σήμερα, σε αυτό το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον που ζούμε μπορεί να μοιάζει εσωστρεφές το να μιλάμε για ανάπτυξη της Θράκης, ίσα-ίσα όμως, η Θράκη μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πιλότο που θα μας βγάλει από την κρίση. Η Θράκη μπορεί να αναγεννήσει την οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό, σε ένα περιβάλλον που έχουν διασαλευτεί. Αρκεί να ακουστεί η φωνή της».

.