Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Πρότυπο αναπτυξιακής εταιρείας η "Κ. Καραθεοδωρή" του Δήμου Κομοτηνής

Ξεκινά προσπάθεια ανατροπής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση

ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ


Έχει χαρακτηριστεί ως πρότυπο βιομηχανικής περιοχής σε όλη την Ελλάδα όμως τα τελευταία χρόνια έπεσε θέμα της οικονομικής κρίσης και γνώρισε τις συνέπειες της πτώσης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής. Εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής ενώ πολλές εταιρείες που επιδίωξαν να λάβουν επιδοτήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου τελικά δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Κομοτηνής «Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε.» ξεκινά μια νέα προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος.

Συγκεκριμένα, μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα «ReTina» (Revitalization of Traditional Industrial Arean in South - East Europe) για την αναζωογόνηση των παραδοσιακών βιομηχανικών περιοχών στην νοτιοανατολική Ευρώπη, θα επιδιώξει να αναλάβει δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων. Το πλαίσιο των δράσεων που θα εξεταστούν περιλαμβάνει από αναπλάσεις στον περιβάλλοντα χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής και κατασκευές πάρκων, μέχρι ανακαινίσεις παραδοσιακών βιομηχανικών κτιρίων και συντονισμένες ενέργειες προβολής συγκεκριμένων προϊόντων.
«Είμαστε στο στάδιο της κατάθεσης προτάσεων για τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα προβλέπει την συνεργασία του δήμου, της περιφέρειας, της εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων και πολλών άλλων φορέων ώστε στη συνέχεια να εξεταστούν στοχευμένες δράσεις» εξηγεί η πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας Όλγα Τσετινέ.

Ενδεικτικά αναφέρει ως παράδειγμα διεθνούς εμπειρίας την περίπτωση της Σλοβενίας, η οποία, άλλωστε, φιλοξένησε πριν λίγες μέρες τη συνάντηση εργασίας των εταίρων του «ReTina» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Εδαφικής Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SouthEast Programme). «Στη Σλοβενία έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς, πανεπιστήμιο, δήμος, κοινότητες, επιχειρήσεις για να προωθήσουν βιομηχανικά προϊόντα όπως το κρασί», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το επόμενο χρονικό διάστημα οι δέκα εταίροι από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα θα αναζητήσουν τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης παλαιών βιομηχανικών μονάδων και δημιουργίας μεθοδολογικών εργαλείων για όλες τις πόλεις που θα επιχειρήσουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

 
Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/