Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Στο φως το ανάκτορο του βασιλιά των Οδρυσών στην Θράκη


Το τρωτό σημείο της οχύρωσης
- από την οποία εισέβαλε ο Φίλιππος
Β' -  στα ανάκτορα του ηγεμόνα
της Οδρύσας στη Θράκη έφερε
στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη
επιβεβαιώνοντας τις ιστορικές πηγές


          ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Το τρωτό σημείο της οχύρωσης - από την οποία εισέβαλε ο Φίλιππος Β' - στα ανάκτορα του ηγεμόνα της Οδρύσας στη Θράκη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαιώνοντας τις ιστορικές πηγές.

Η εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αρχαιολογικής αποστολής που έχει γίνει ποτέ στη Βουλγαρία, στο όρος Σρέντνα Γκόρα στη βουλγαρική ενδοχώρα και σε υψόμετρο 1.200. Και αποκάλυψε το ανάκτορο του βασιλιά της ισχυρότερης φυλής των Θρακών, των Οδρυσών.

Το μήκος του φτάνει τα 13 μ., οι τοίχοι φέρουν εγχάρακτη διακόσμηση και σώζεται σε ύψος 2 μ. Στο κτίριο που χτίστηκε από έλληνες αρχιτέκτονες μεταξύ των ετών 354 και 342 π.Χ. εκτιμάται ότι στεγαζόταν και το θησαυροφυλάκιο του ηγεμόνα και για τον λόγο αυτό προστατευόταν από δύο οχυρωματικούς πύργους.

Από τον δεύτερο αυτό πύργο φαίνεται πως κατάφερε να εισβάλει ο Φίλιππος Β' στο οχυρό, καθώς είναι σαφή τα ίχνη της καταστροφής.

Το ανάκτορο αλώθηκε το 341 π.Χ. από τους στρατηγούς του Φιλίππου Κλεόβουλο και Ανάξανδρο, όπως δηλώνουν άλλωστε και τα μολύβδινα σφαιρίδια που βρέθηκαν εντός του κατεστραμμένου πύργου και αναγράφουν τα ονόματα των στρατηγών, ενώ ένα ασημένιο νόμισμα με τη Μέδουσα φαίνεται πως έπεσε από κάποιον μακεδόνα στρατιώτη που το είχε πάνω του ως φυλαχτό.
 
 
Πηγή:  http://www.tanea.gr/