Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Συνοριοφύλακες Έβρου κατά Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Σφοδρή αντίδραση για την έκθεσή τους, που μίλαγαν για αθένειες που αποκόμισαν οι λαθρομετανάστες μέσα στα Κέντρα Κράτησης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ


Ανακοίνωση με την οποία αντιδρά στην έκθεση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» σχετικά με τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στα κέντρα του Έβρου, εξέδωσε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Με μεγάλη μας λύπη, διαβάσαμε την αναφορά των γιατρών χωρίς σύνορα ότι τα κρατητήρια και οι συνθήκες φύλαξης σε αυτά είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες των ασθενειών των λαθρομεταναστών και όχι οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι λαθρομετανάστες.

Ως άμεσα ενδιαφερόμενοι στο θέμα της Λαθρομετανάστευσης αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφέρουμε τις αλήθειες και τα ψέματα του άρθρου που είδε το φως της δημοσιότητας από την έκθεση των γιατρών χωρίς σύνορα.

Αλήθεια λοιπόν είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων από τον επιτρεπόμενο. Το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στην φυσική και πολιτική ηγεσία μας.

Αλήθεια είναι επίσης ότι τα κρατητήρια των τμημάτων και το ΕΧΠΑ Φυλακίου δεν είναι τα πλέον ενδεδειγμένα, αν όχι πολλές φορές ακατάλληλα, για φύλαξη και παραμονή οποιουδήποτε κρατουμένου (πλέον η παραμονή σε αυτά είναι λίγων ημερών). Αυτά όμως δεν είναι άγνωστα.

Ψέματα όμως είναι η αναφορά ότι, τις ασθένειες που έχουν οι λαθρομετανάστες τις απέκτησαν μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Με αναφορές παλιότερα, έχει γίνει γνωστό ότι, ασθένειες που έχουν να εμφανιστούν χρόνια στον δυτικό κόσμο έχουν κάνει την εμφάνιση τους μετά την είσοδο στην χώρα ανθρώπων από χώρες του τρίτου κόσμου. Και αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Μια αλήθεια που έχει τονισθεί από το σωματείο μας και σε τοπικό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο. Οφείλουμε όμως να αναφέρουμε και μια μεγαλύτερη αλήθεια.

Το γεγονός ότι ουδέποτε αναφέρθηκαν, σε κάποια έκθεση όπως αυτή, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που είναι εντεταλμένοι να έρχονται σε καθημερινή επαφή με τους λαθρομετανάστες. Ποιος τους συλλαμβάνει, καταγράφει, ταΐζει τρεις φορές την ημέρα (από μισθωμένο Catering παρακαλώ), μεταγάγει στα νοσοκομεία και ασχολείτο καθημερινά με τις ανάγκες τους; Και επιπλέον ποιος αντιμετωπίζει τις καθημερινές πλέον απόπειρες απόδρασής τους ή τις εξεγέρσεις τους. Έχει επίσης αναφερθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις εξεγέρσεις γίνονται μετά από επισκέψεις στους χώρους κράτησης οργανώσεων που δήθεν ενδιαφέρονται.

Στο ΕΧΠΑ Φυλακίου δραστηριοποιούνται μια ντουζίνα κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι για τους λαθρομετανάστες αλλά οι συνάδελφοι λόγω των περικοπών του υπουργείου μας δεν έχουν σαπούνι για να πλύνουν τα χέρια τους μετά την πολύωρη υπηρεσία τους με τους κρατούμενους.

Κύριοι, για εμάς τους απλούς στρατιώτες σε αυτό τον σιωπηλό πόλεμο της λαθρομετανάστευσης ποιος θα ενδιαφερθεί επιτέλους; Άλλωστε αφού δεν έχουν προβλήματα ασθενειών στις χώρες τους, τότε γιατί οι «γιατροί χωρίς σύνορα» πάνε σε αυτές τις χώρες για να τους περιθάλψουν? Αντί λοιπόν να γράφονται αναφορές που περισσότερο δημιουργούν προβλήματα από ότι επιλύουν καλύτερα να μην γράφονται καθόλου. Δυστυχώς για τους φορολογουμένους όμως με εκθέσεις και μελέτες συνεχίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση για την πλειονότητα των Μ.Κ.Ο.».

.