Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Νέα βουλγαρική αναβολή για αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΝ
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

ΠΟΙΑ Η ΝΕΑ ΑΦΟΡΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ;


Την ανάγκη να καλυφθεί το κενό της έκθεσης για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επειδή οι πληροφορίες που περιέχει κρίνονται ανεπαρκείς ως προς την λήψη πλήρoυς και αντικειμενικής απόφασης, επικαλέσθηκε η Βουλγάρα υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, Νόνα Καρατζόβα, προκειμένου να αιτιολογήσει την επιστροφή της έκθεσης στον επενδυτή, ώστε να την συμπληρώσει εντός δύο μηνών με τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Κατόπιν τούτου, η αντίστοιχη διαδικασία της δημόσιας συζήτησης του σχεδίου μετατίθεται και η τύχη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα κριθεί, αφού περάσει το καλοκαίρι.

Σε απάντηση ερώτησης του δημόσιου καναλιού πια ακριβώς είναι τα στοιχεία που λείπουν και το βουλγαρικό υπουργείο ζητεί να συμπληρωθούν στην περιβαλλοντολογική έκθεση της διεθνούς κατασκευάστριας εταιρίας Trans Balkan Pipeline (Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός), η Καρατζόβα διευκρίνισε, ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την εναλλακτική λύση «λιμάνι», όπως είπε.

«Πρόκειται για θέμα καθαρά τεχνικών δεδομένων και πιστεύω, ότι αυτό (η συμπλήρωση της έκθεσης με στοιχεία αναφορικά με το ενδεχόμενο η εκφόρτωση του πετρελαίου από τα πετρελαιοφόρα στο μελλοντικό αγωγό να γίνεται απ’ ευθείας στο λιμάνι του Μπουργκάς και όχι σε πλωτή εξέδρα, που θα απέχει εννιά ναυτικά μιλιά από την ακτή, όπως προβλέπει το σχέδιο τώρα - σ.σ.) θα συμβεί γρήγορα», πρόσθεσε η υπουργός.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η νομοθεσία της Βουλγαρίας δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα να επιστρέψει για άλλη μια, τρίτη κατά σειρά φορά, την έκθεση για επανεκτίμηση και συμπλήρωση.

.