Η Τζανέτ Παρράλες Αντράδε από τον Ισημερινό -γιατρός στο ΕΚΑΒ σήμερα- και ο Ηλίας Σαριανίδης από τον Έβρο, γεωπόνος, γνωρίστηκαν στην Ουκρανία παντρεύτηκαν, έχουν τρία παιδιά και έριξαν άγκυρα στην Κομοτηνή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ
Μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης και αφοσίωσης, που καταργεί χιλιόμετρα, προκαταλήψεις και ξενοφοβία, παρουσιάζει ο «Χ» με πρωταγωνιστές την Τζανέτ Παρράλες Αντράδε από την πόλη Αμπάτο του κεντρικού Εκουαδόρ που είναι σήμερα γιατρός του ΕΚΑΒ και τον Ηλία Σαριανίδη γεωπόνο ελεύθερο επιχειρηματία από τις Φέρρες του Έβρου. Οι δυο νέοι γνωρίστηκαν πριν 28 χρόνια το φθινόπωρο του 1983 στο Κίεβο της Ουκρανίας, όταν εκείνη πήγε να σπουδάσει ιατρική και εκείνος αγροτική οικονομία.
Σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας
«Ήταν η πρώτη μας χρονιά ως φοιτητές στο Κίεβο της Ουκρανίας και γνωριστήκαμε μέσω φιλενάδων μου Ελληνίδων στο τμήμα εκμάθησης της γλώσσας», θυμάται η Τζανέτ, η οποία ως αριστούχα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πατρίδα της, κέρδισε υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό. «Είχα ακούσει τόσα πολλά για την τότε Σοβιετική Ένωση, που μου ήταν πολύ ενδιαφέρων τόπος και θέλησα να τον γνωρίσω από κοντά», λέει για την απόφασή της να μετακινηθεί από τον Ισημερινό.
Η αρχική φιλία της με τον Ηλία, δεν άργησε να εξελιχθεί σε ειδύλλιο. «Γίναμε σύντομα ζευγάρι», εξομολογείται, σημειώνοντας πως «ο Ηλίας ήταν από τα πιο σοβαρά παιδιά». Μολονότι νεαροί ακόμη, ο Ηλίας και η Τζανέτ δεν άργησαν να παντρευτούν. Το 1983 με θρησκευτικό γάμο και το 1985 με πολιτικό, ώστε να διευκολυνθούν σε διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως η παραχώρηση εκ μέρους του πανεπιστημίου οικογενειακού δωματίου. Άλλωστε, είχαν ήδη γίνει γονείς, με την γέννηση του πρώτου τους παιδιού, του Σταύρου. Το 1989, χρονιά κατά την οποία ο Ηλίας ολοκληρώνει τις σπουδές του και έρχεται στην πατρίδα να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, το ζευγάρι αποκτά το δεύτερο παιδί του, τον Κάρολο-Αντώνιο, τον οποίο ο πατέρας του φέρνει στις Φέρρες, αφήνοντας στο Κίεβο τη σύζυγό του με τον μεγαλύτερο γιο τους. Το 1991 τελειώνει τις σπουδές της και η Τζανέτ και έρχεται και η ίδια στην Ελλάδα. Η οικογένεια εγκαθίσταται για έναν χρόνο στην Αθήνα, και στη συνέχεια μετακομίζει στην Αλεξανδρούπολη, αφού η νέα χειρουργός ξεκίνησε να εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης – με υποτροφία και πάλι. Το 1994 η Τζανέτ αποκτά την ελληνική υπηκοότητα, ξεκινά το αγροτικό της στη χειρουργική κλινική, ενώ το 1996 γεννά το τρίτο τους παιδί, την Κλάρα-Φαβιόλα. Αργότερα, ο Ηλίας χάνει τον πατέρα του, και επιστρέφουν στις Φέρρες. Το 2004 όμως, η Τζανέτ προσλαμβάνεται στο ΕΚΑΒ Κομοτηνής ως επικουρικός γιατρός και αναγκάζονται να μετακομίζουν στην πρωτεύουσα της Ροδόπης. Κατόπιν, έρχεται για την Τζανέτ η οργανική της θέση στο ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης, και έτσι σήμερα, το δρομολόγιο Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη, είναι για την ίδια και την οικογένειά της καθημερινότητα. Όλο αυτό το διάστημα, ο Ηλίας, αν και δεν βρήκε εργασία πάνω στο αντικείμενο που σπούδασε, εντούτοις αποτελεί ένα από τα καταξιωμένα στελέχη πωλήσεων στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, διάσημης ελβετικής τεχνικής εταιρείας.
Ελληνική υποδοχή
Με χαρά η Τζανέτ θυμάται, ότι από την οικογένεια του Ηλία, τον κόσμο και τους συναδέλφους της, δεν έχει κανένα παράπονο ως προς την αντιμετώπισή της ως «ξένη». Από την ελληνική γραφειοκρατία όμως, έχει δυσάρεστες αναμνήσεις, κυρίως όσον αφορά στις διαδικασίες απόκτησης υπηκοότητας.
Οι συγγενείς στο Εκουαδόρ
Στο Εκουαδόρ η οικογένεια Σαριαννίδη ταξίδεψε τελευταία φορά τον περασμένο Ιανουάριο. «Με την πρώτη ευκαιρία οπωσδήποτε θα ξαναπάμε», λέει και λάμπει η Τζανέτ. Το ταξίδι για το Εκουαδόρ είναι περιπετειώδες: «Στην καλύτερη περίπτωση, μέσω Ισπανίας ή Ιταλίας, αλλάζουμε δύο αεροπλάνα και φτάνουμε σε 15 περίπου ώρες», μας λέει. Οι τρεις αδελφές της, ο αδελφός της και τα οκτώ ανίψια της, «το έχουν πάρει πια απόφαση ότι θα μας χωρίζει τόσο μεγάλη απόσταση», όπως λέει και ανακουφίζεται όταν αναφέρεται στο ίντερνετ, καθώς «μας δίνει τη δυνατότητα για πιο εύκολη και συχνή επικοινωνία».
Εκουαδόρ: η χώρα των Ίνκας και των Ινδιάνων
Ρωτώντας την για τα κοινά στοιχεία Εκουαδόρ και Ελλάδας, αναφέρεται στους «φιλόξενους, ευγενικούς και ζεστούς ανθρώπους», αλλά και «στην πλούσια και πανέμορφη φύση». Η χώρα της παράγει πετρέλαιο, χρυσό, μπανάνες, καφέ, κακάο, ανανάδες, είναι η 1η παγκοσμίως σε εξαγωγές τριαντάφυλλων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει την βιομηχανία χειροποίητων παραδοσιακών προϊόντων των ιθαγενών ινδιάνων (παπούτσια, ρούχα, ξύλινα διακοσμητικά, αξεσουάρ, κ.λπ.). Όλα εξάγονται μόνο από μια ελβετική εταιρεία, η οποία και τα προωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά. Ταυτόχρονα, η μακρινή αυτή χώρα της νοτίου Αμερικής, έχει να επιδείξει τον πολιτισμό των Ίνκας (μνημεία του οποίου απλώνονται ακόμη στη Βενεζουέλα, την Κολομβία, το Περού, τη Χιλή και τη Βραζιλία), καθώς επίσης και τα προστατευόμενα, διάσημα νησιά Γκαλαπάγκος στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σήμερα, ο μεγάλος γιος του Ηλία και της Τζανέτ, ο Σταύρος, ζει και εργάζεται ως λογιστής στις Φέρρες. Ο δεύτερος, ο Κάρολος-Αντώνιος, είναι σεφ στο Εκουαδόρ, και η κόρη τους η Κλάρα-Φαβιόλα, τον Σεπτέμβρη θα πάει 1η Λυκείου στην Κομοτηνή. Μια αξιοζήλευτη οικογένεια που δείχνει ότι η αγάπη σύνορα δεν γνωρίζει...
Πηγή: http://www.xronos.gr/