Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Δήλωση - βόμβα Παπακωνσταντίνου: Θα έχουν πάρει την άδεια το πολύ σε ένα μήνα τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Ο Υπ. Περιβάλλοντος δήλωσε ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει η επένδυση ακόμα και αν δεν υπάρχει καθολική αποδοχή
               ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ
   ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
     ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;



Tο «πράσινο φως» για την προώθηση επενδύσεων ύψους 10 δισ. ευρώ στον τομέα των παράκτιων αιολικών πάρκων καθώς και συνολικών επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ για την αξιοποίηση κοιτασμάτων χρυσού στη B. Eλλάδα, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. O υπουργός ΠEKA κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας χθες τον εξάμηνο προγραμματισμό τού υπουργείου, ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για να επιταχυνθούν κάποιες επενδύσεις στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που ξεκίνησαν εδώ και κάποια χρόνια αλλά «πάγωσαν». Δεν χρειάζεται αυτές οι επενδύσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο να αναμένουν την υλοποίηση του κεντρικού προγράμματος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας σαφή διαφοροποίηση στο θέμα από την προκάτοχό του κ. Tίνα Mπιρμπίλη.

Πρόκειται για 10 συνολικά επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ και ισχύος 4.000 MW περίπου που έχουν σχεδιάσει μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας και τα οποία ακύρωσε ουσιαστικά το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ που επεξεργάστηκε η κ. Mπιρμπίλη και προβλέπει ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων μέσω ενός κεντρικού σχεδιασμού. O υπουργός αναφέρθηκε σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανάπτυξη των υπεράκτιων πάρκων και των ΑΠΕ και τόνισε τις δυνατότητες και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Eλλάδα ως «κόμβος» πράσινης ενέργειας μεταξύ Eυρώπης και Mέσης Aνατολής. Oι σχετικές αναφορές του υπουργού βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τις πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε για τις δυνατότητες μετατροπής της Eλλάδας σε χώρα εξαγωγής πράσινης ενέργειας και τον ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι γερμανικές εταιρείες σε αυτό.

O δεύτερος τομέας που σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού αναμένεται να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, είναι αυτός των κοιτασμάτων χρυσού. O κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης αξιοποίησης του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα Θράκης. H επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ είναι της εταιρείας Xρυσωρυχεία Θράκης, η οποία από το 2008 ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την καναδική Eldorado Gold. Aναφερόμενος στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους που να έχουν την 100% αποδοχή της κοινωνίας. Yποχρέωση της Πολιτείας είναι, όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την E.E., να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει».

.