Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πρόστιμα του ΕΦΕΤ σε επιχειρήσεις τροφίμων της Θράκης

Οκτώ επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ δέχτηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 20.000 ευρώ, από τις οποίες οι δύο στην Κομοτηνή και η μία στην Ξάνθη.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΣΟ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ


Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων της Περιφέρειας κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.

Συνολικά 8 επιχειρήσεις της Περιφέρειας A.M.Θ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτές που δέχονται κυρώσεις ενώ τα πρόστιμα από το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ φτάνουν τις 20.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά:


1. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση παραγωγής παγωτού με την επωνυμία Βασίλειος Κούκος Ο.Ε. που εδρεύει στα Αμισιανά στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της προϊόντα (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής) με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας τα οποία χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή –ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και κατασχέθηκαν.


2. Πρόστιμο € 4.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία Γεωργουλιού Σοφία & ΣΙΑ Ε.Ε. που εδρεύει στην Ορφέως 23 στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε ότι

- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της αποψυγμένα ζωικά βρώσιμα παραπροϊόντα (συκωταριές) που πωλούνταν ως νωπά.

- Επίσης, διατηρούσε ψυκτικό θάλαμο για τη συντήρηση νωπών κρεάτων (αμνοερίφια) σε μη αδειοδοτημένη εγκατάσταση.


3. Πρόστιμο € 4.000 στην ψυκτική αποθήκη με την επωνυμία Επιχειρήσεις Μακεδονίας Ε.Π.Ε. που εδρεύει στη Σηλυβρίας 4 στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της μια παλέτα κατεψυγμένων βόειων κρεάτων χωρίς επισήμανση και κατάλληλη συσκευασία.


4. Πρόστιμο € 2.000 στο εργαστήριο αλιπάστων – καπνιστών ιχθύων με την επωνυμία Καλλονή Α.Ε. που εδρεύει στην Κιμμέρια στην Ξάνθη, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Η επιχείρηση είχε στην κατοχή της 25 περίπου τόνους κατεψυγμένης σαρδέλας και γαύρου που είχαν καταψυχθεί σε ντάνες ξυλοκιβωτίων χωρίς να έχουν συσκευαστεί κατάλληλα.


5. Πρόστιμο € 6.000 στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με την επωνυμία Χασάν Χασάν του Μεχμέτ "ΑΛΦΑ" που εδρεύει στη Γρατινής 60 στην Κομοτηνή, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Λειτουργούσε παράνομο μη αδειοδοτημένο παρασκευαστήριο όπισθεν του αδειοδοτημένου εργαστηρίου.

- Επικρατούσαν συνθήκες που δεν επέτρεπαν την πλήρη εφαρμογή ορθής πρακτικής ως προς την υγιεινή των τροφίμων και κυρίως την πρόληψη διασταυρούμενης μόλυνσης.

- Κατείχε μη ασφαλή τρόφιμα (ξηρούς καρπούς και ζαχαρώδη).


6. Πρόστιμο € 2.000 στο ψητοπωλείο με την επωνυμία Ιωάννης Π. Σκάκιας "Τα τρία πυθάρια" που εδρεύει στη Νίκης 36 στη Νέα Πέραμο στην Καβάλα, διότι διαπιστώθηκε :

- Παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που αφορά στη μη εφαρμογή ουσιωδών γενικών και ειδικών κανόνων υγιεινής των τροφίμων.


7. Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση εμπορίας ιχθυηρών με την επωνυμία Αρζόγλου Θ. – Κοϊδάκης Ι. Ο.Ε. που εδρεύει στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Η επιχείρηση πωλούσε αποψυγμένες σουπιές προελεύσεως Τουρκίας, ελληνικής επεξεργασίας, ως νωπές ελληνικές σουπιές.


8. Πρόστιμο € 2.000 στην εγκατάσταση επεξεργασίας – τυποποίησης – συσκευασίας λαχανικών και τουρσιών με την επωνυμία Δ. Ν. Ψαρρά & ΣΙΑ Ο.Ε. "ΔΗΜΗΤΡΙΑ" (από 24/6/2010 Ψαρρά Ανώνυμος Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία "ΔΗΜΗΤΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε.") που εδρεύει στην Αγία Παρασκευή στο Καλαμπάκι στη Δράμα, διότι διαπιστώθηκε ότι :

- Η επιχείρηση λειτουργούσε γραμμή παραγωγής σε μη αδειοδοτημένο χώρο.

.