Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

«Εξαγωγή» εβρίτικων σκουπιδιών προς τον ΧΥΤΑ Κομοτηνής

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ;

ΠΟΣΟΙ ΧΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ;

Στη Βέροια ξεκίνησαν «πρόβες» για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη. Στην Ιερισσό κάτοικοι χθες απέκλεισαν «τη χωματερή που αρρωσταίνει τις ζωές» τους και στη Σαμοθράκη τα σκουπίδια θα ταξιδεύουν με πλοίο για να μεταφερθούν κατόπιν στην Κομοτηνή. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μόνο ένα μέρος του σκηνικού που διαμορφώνεται στη Β. Ελλάδα για τις ανεξέλεγκτες χωματερές πριν οι δήμοι, όπου ακόμη λειτουργούν, βρεθούν αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα της Ε. Ε. τα οποία φτάνουν μέχρι και τα 34.000 ευρώ την ημέρα.

Σε δήμους των νομών Ημαθίας, Σερρών, Χαλκιδικής, Εβρου, Καβάλας, Δράμας λειτουργούν ή λειτουργούσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό δεκάδες Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων και οι διοικήσεις τους ελλείψει χρηματοδότησης, αλλά και καθυστερημένου προγραμματισμού, δεν έχουν κατορθώσει να προσαρμοστούν στην κοινοτική νομοθεσία που επέβαλλε οριστικό κλείσιμο και αποκατάστασή τους, παρά την παράταση που πήραν από το 2008 και εντεύθεν. Η Κομισιόν είχε ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου, αλλά μόνο στην Αν. Μακεδονία και Θράκη λειτουργούν ακόμη δέκα ΧΑΔΑ, ορισμένοι απ τους οποίους δεν προβλέπεται να κλείσουν πριν από το 2012.

Οι περισσότεροι από τους δήμους που δεν πρόλαβαν τα χρονικά περιθώρια δημιουργίας ΧΥΤΑ ή αντιμετώπισαν άλλα προβλήματα περιβαλλοντικής φύσεως, αντιδράσεις από κατοίκους και άστοχες επιλογές έχουν στραφεί στις λύσεις έκτακτης ανάγκης με κυριότερη αυτή της μεταφοράς των σκουπιδιών σε κοντινούς ΧΥΤΑ, λύση που συνεπάγεται όμως τεράστιο οικονομικό κόστος.

Ο Δήμος Βέροιας έχει ξεκινήσει «πρόβες» για το πώς θα γίνεται η μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Δ. Μακεδονίας (μέχρι οι δήμοι του νομού να αποκτήσουν τις δικές τους μόνιμες υποδομές για τα σκουπίδια μέσα στο επόμενο τρίμηνο όπως προβλέπουν), αλλά η διαδικασία είναι μάλλον το λιγότερο που απασχολεί τους εκπροσώπους του δήμου. Ο Δήμος Βέροιας προβληματίζεται για το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων που φτάνει τα 3.300 ευρώ ημερησίως!

Ανάλογο είναι το πρόβλημα στον Δήμο «Αριστοτέλη» Χαλκιδικής που έχει καταθέσει αίτημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου. Η πιο χαρακτηριστική όμως περίπτωση είναι αυτή της Σαμοθράκης, τα σκουπίδια της οποίας θα μεταφέρονται από το νησί με κοντέινερ στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής με κόστος 75.000 ευρώ το εξάμηνο.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/