Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Γκάφα μεγατόνων: το ελληνικό Δημόσιο έβγαλε προς πώληση δικαιώματα για τα Χρυσωρυχεία Θράκης που... δεν είχε!

Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε άρον - άρον την προκήρυξη για τη πρόσληψη συμβούλου που έβγαλε την προηγούμενη εβδομάδα
ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ;
ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗ ΓΚΑΦΑ;

Μεταλλευτικά δικαιώματα που δεν του ανήκουν έβγαλε προς πώληση το ελληνικό Δημόσιο. Η γκάφα συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου (Ι. Κουκιάδης, Κ. Μητρόπουλος, Ανδ. Ταπραντζής Αντ. Βαρθολομαίος, Αννα Ζωηρού) και έχει αρκετό παρασκήνιο αφού ως ηθικός αυτουργός θεωρείται από παράγοντες του υπουργείου ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Το οικονομικό επιτελείο έθεσε τα μεταλλευτικά δικαιώματα προς αξιοποίηση για πρώτη φορά στην τέταρτη επικαιροποίηση του μνημονίου (2 Ιουλίου 2011) για να δοθεί η 5η δόση της βοήθειας στη χώρα μας. Την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου για την πώληση μετοχών της εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν τα δικαιώματα από έσοδα που θα προκύψουν από την εμπορική εκμετάλλευση μεταλλευτικών κοιτασμάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονταν δικαιώματα από:

*Την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στη Χαλκιδική, που έχει παραχωρηθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (ελέγχεται από την εταιρεία European Goldfields, η οποία έχει μεγαλύτερο μέτοχο την Ελλάκτωρ των Γ. Μπόμπολα, Δ. Κούτρα και των αφών Καλλιτσάντση).

*Την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στην Πέραμο (Θράκη), που έχει παραχωρηθεί στη Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. (ελέγχεται από την Eldorado Gold, συμφερόντων διαφόρων επενδυτικών κεφαλαίων).

*Την εξόρυξη χρυσού και άλλων μετάλλων στις Σάπες (Θράκη), που δεν έχει παραχωρηθεί σε καμία εταιρεία.

Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε όμως την προκήρυξη για τη πρόσληψη συμβούλου, αφού οι παραχωρήσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. (οι οποίες ας σημειωθεί περιλαμβάνουν και τα πιο πλούσια κοιτάσματα σε χρυσό) δεν προέβλεπαν είσπραξη royalties εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου (τα μεταλλεία θεωρούνται ιδιωτικά).

Μόνο τα μεταλλεία στις Σάπες είναι δημόσια και το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται 2% royalties επί των ετήσιων εσόδων, σύμφωνα με το μεταλλευτικό κώδικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ο ηθικός αυτουργός της γκάφας είναι ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), Κώστας Παπαβασιλείου, ο οποίος σε συνάντησή του με στελέχη του υπουργείου με αντικείμενο τα μεταλλευτικά δικαιώματα διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει royalties επί των εσόδων από μεταλλευτικές παραχωρήσεις.

Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, δεν διευκρίνισε ότι τα royalties αφορούν έσοδα από μεταλλεία του Δημοσίου που πρόκειται να παραχωρηθούν και όχι από αυτά που παραχωρήθηκαν με άλλους νόμους και θεωρούνται ιδιωτικά! Το θέμα ετέθη άμεσα σε γνώση τόσο του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και η προκήρυξη απεσύρθη.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ παραχώρησε συνέντευξη στο capital.gr αναφέροντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποκρατικοποίηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων των δύο μεταλλείων και ότι για να υπάρξει έσοδο πρέπει να αλλάξει ο νόμος και να επιβληθεί τέλος.


Πηγή:   http://www.enet.gr/