Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Στην Ίμβρο για τα 50χρονα του Πατριάρχη βρέθηκε την Παρασκευή ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως

Πήγε εκεί για τα 50χρονα εκκλησιαστικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπου ως γνωστόν πήγε και ο Έλληνας ΥΠΕΞ για πρώτη φορά στα χρονικά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο αναχώρησαν από την Αλεξανδρούπολη για την νήσο Ίμβρο στην Τουρκία. Ο λόγος της επισκέψεώς τους ήταν να παραστούν στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Ίμβρο για τα 50 χρόνια εκκλησιαστικής διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου. Την Παρασκευή ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην τελευταία Παράκληση του Δεκαπενταυγούστου στο χωριό Γλυκύ.

Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2011 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου μαζί με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο και τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο. Ανάμεσα στους εκατοντάδες πιστούς που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τον Πατριάρχη του Γένους ήταν και οι Μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος, Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Σύμης Χρυσόστομος, οι οποίοι παρέστησαν στη θεία λειτουργία συμπροσευχόμενοι καθώς και ο ποιμενάρχης της νήσου Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος. Επίσης παρέστησαν και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μαζί με στελέχη της Αγιορειτικής Εστίας, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Μάριος Μπέγζος με τον Ιμβριώτη Καθηγητή της ίδιας Σχολής Κωνσταντίνο Δεληκωνσταντή καθώς και πρόεδροι και μέλη Ιμβριακών Συλλόγων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ίμβρου κ. Κύριλλος προσεφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας:

«Σήμερα η ταπεινή μου Επαρχία χαίρει χαρά μεγάλη και η δική μου καρδιά , όπως και η καρδιά όλων των Ιμβρίων, σκιρτά από αγαλλίαση οσάκις Εσείς βρίσκετε τον χρόνο να έλθετε εις την γενέθλιο γη και να ευλογήσετε αυτοπροσώπως το εναπομείναν ενταύθα μικρό ποίμνιο! ..... Μοιραζόμαστε την χαρά και την συγκίνηση των και μέσα από τα τρίσβαθα της ευλαβώς αγαπώσης την Παναγιότητά Σας καρδίας μας παρακαλούμε τον Μέγα Αρχιποίμενα Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν να Σας χαρίζει μήκος ετών μέγα, με υγιείαν, δύναμη, φωτισμό, σύνεση εν πάσι, να συνεχίσετε να πηδαλιουχήτε θεαρέστως την Εκκλησία και να οδηγήτε όλους εμάς, το ποίμνιο του Χριστού, εις νομάς σωτηρίους! Εις πολλά έτη, Παναγιώτατε Δέσποτα! Υψώσατε τα άγια χέρια Σας και ευλογήσατέ μας για μια ακόμη φορά!».

Ακολούθως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εμφανώς συγκινημένος έκανε μία σύντομη αναδρομή στην μέχρι τώρα εκκλησιαστική του πορεία.

«Ήταν η 13η Αυγούστου του έτους 1961. Ακριβώς πριν 50 χρόνια. Ο ομιλών, ηλικίας τότε 21 ετών, μόλις είχεν αποφοιτήσει από την περίπυστη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία επέπρωτο να καταδικασθή δέκα χρόνια αργότερα εις άδικον αναστολήν της λειτουργίας της, συνεχιζομένην επί 40 ολόκληρα χρόνια, ωσάν να μη χρειάζεται η Εκκλησία, η κοινωνία, η ανθρωπότης, αυτή η χώρα όπου εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, θεολόγους και κληρικούς και ανθρώπους του πνεύματος και της διανοήσεως μορφωμένους και μυημένους στο οικουμενικό πνεύμα και τους ανοικτούς ορίζοντες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, που θα ημπορούσαν να συμβάλουν στην πνευματική πρόοδο των ανθρώπων και των λαών, όπως έκαναν όλοι οι απόφοιτοι της Χάλκης – δι αὐτό και η φήμη της έφθασε παντού και το κύρος της υπήρξε μέγα ως της κατ ἐξοχήν Ορθοδόξου Θεολογικής Σχολής».

.