Οι υποψήφιοι αγοραστές καλούνται
να καταθέσουν ολοκληρωμένη μη
δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντος
μέσα από διεθνή πλειοδοτικό
διαγωνισμό που ήδη τρέχει έως τις 15 Σεπτεμβρίου
ΠΟΙΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ,
ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ
ΗΔΗ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ;
Ηδη άρχισε να "τρέχει" ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός της ATEbank για την πώληση του 82,33% που διαθέτει στην ΕΒΖ, στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, για την απεμπλοκή της από τη βιομηχανία.
Οι υποψήφιοι μνηστήρες πρέπει να καταθέσουν την ολοκληρωμένη μη δεσμευτική εκδήλωση ενδιαφέροντός τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ όλη η διαδικασία θα περάσει από τρία στάδια πριν από την ανάδειξη του τελικού νικητή.
Το πρώτο βήμα προβλέπει την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και όσοι εξασφαλίσουν το "πράσινο φως" θα κληθούν να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας με τον σύμβουλο του εγχειρήματος EFG Equities, που θα τους παράσχει έκθεση περιορισμένου ειδικού οικονομικού ελέγχου, πρόσβαση σε νομικά αλλά και εμπορικά έγγραφα, σχέδιο της σύμβασης αγοράς-πώλησης για τα σχόλιά τους και κατόπιν αυτών θα κληθούν να διεξαγάγουν οι ίδιοι περιορισμένο ειδικό οικονομικό και νομικό έλεγχο για να συζητήσουν με τον πωλητή και να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ.
Στο επόμενο στάδιο οι υποψήφιοι αγοραστές θα κληθούν να καταθέσουν τη δεσμευτική οικονομική τους προσφορά για το σύνολο των μετοχών που προσφέρονται, ενώ στη συνέχεια η ATEbank θα ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο υποψήφιο ώστε να οριστικοποιήσει τη συναλλαγή.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τα δύο εργοστάσια της Σερβίας, καθώς επίσης για τις εγκαταστάσεις των εργοστασίων στη Λάρισα και στο Πλατύ λόγω των μόνιμων εγκαταστάσεων σιλό αποθήκευσης χύμα ζάχαρης και σύντομης απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οι γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης Nordzucker και Suedzucker, καθώς και δύο πολυεθνικές αγγλικών και ρωσικών συμφερόντων, φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ελληνική βιομηχανία. Η εταιρεία, εκτός από την ποσόστωση των 158.000 τόνων που διαθέτει, δραστηριοποιείται και στην εμπορία για να καλύψει την ελλειμματική ελληνική αγορά που έχει ανάγκες σε ετήσια βάση 330.000 τόνων ζάχαρης.
Ωστόσο, η φετινή χρονιά φαντάζει ως η χειρότερη στην ιστορία της βιομηχανίας, παρότι μάλιστα οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης καλπάζουν στα ύψη.
Η φετινή στρεμματική κάλυψη σε τεύτλα, ελλείψει ενδιαφέροντος λόγω της αβεβαιότητας από τους Ελληνες αγρότες, ανέρχεται περίπου στα 45.000 στρέμματα και είναι η χαμηλότερη από την ίδρυση της ΕΒΖ, με προβλεπόμενη παραγωγή ζάχαρης μόλις 30.000 τόνων.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/