Ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι υποστηρίζει ότι η Ελλάδα της εποχή της θητείας ΓΑΠ στο ΥΠΕΞ (επί Σημίτη) είχε δεχτεί να μην επεκταθεί πέραν των έξι ναυτικών μιλίων, αποποιούμενη του δικαιώματός της για τα 12
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Για αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας τα χωρικά της ύδατα να περιοριστούν σε ορισμένα σημεία στα 6 αντί των 12 ναυτικών μιλίων κάνει αναφορά σε βιβλίο του ο Τούρκος πρώην πρέσβης Ντενίζ Μπουλούκμπασι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sabah, που φιλοξενεί δηλώσεις του, ο Μπουλούκμπασι, ο οποίος έλαβε μέρος έως και στον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες βρίσκονται πλέον στον 50ό, φέρεται να δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι "δεν απηχούν την πραγματικότητα τα λόγια της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης μονόπλευρα των χωρικών μας υδάτων".
Στο βιβλίο του προσδιορίζει συγκεκριμένα τις περιοχές που υποτίθεται ότι η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για:
* Τις περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
* Την ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία
* Τις βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου* Τη βόρεια πλευρά της Σάμου
* Τη βόρεια, τη νότια και τη δυτική πλευρά της Ικαρίας
* Την περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και τη Ικαρία
* Το δίαυλο Ρόδου-Καρπάθου, το δίαυλο Κάσου-Κρήτης και το δίαυλο Αντικυθήρων-Κρήτης
Διπλωματικοί κύκλοι της Ελλάδας, επισήμαιναν στην "Ελευθεροτυπία", πως είναι προφανές από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ότι οι δηλώσεις Μπουλούκμπασι δεν απηχούν την πραγματικότητα.
Πάντα κατά τον Τούρκο πρώην πρέσβη, και το πρόβλημα των γκρίζων ζωνών "δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί".
Στο βιβλίο του μάλιστα, που φέρει τον τίτλο "Η αποβάθρα του ΥΠΕΞ", κάνει αναφορά στα απομνημονεύματα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και στις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, υπό την τότε ιδιότητά του τού υπουργού Εξωτερικών.
Ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι "αντίθετα με αυτό που είναι γνωστό, στις διερευνητικές συνομιλίες η Τουρκία δέχτηκε οι διαφορές των δύο χωρών να λυθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπουλούκμπασι είναι ιδιαίτερα γνωστός στην ελληνική κοινή γνώμη και ιδίως στην θρακιώτικη. Το 1991 ως υπ' αριθμόν 2 της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα κλήθηκε να έρθει βς τοποτηρητής για μερικούς μήνες στο Γενικό προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, καθώς ο κανονικός πρόξενος είχε απελαθεί για δηλώσεις του περί "ομογενών τούρκων στην Θράκη". Ηταν η εποχή των εντάσεων με Σαδίκ, Αγγά και τον Σαμαρά υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μητσοράκη.
Επιπλέον, ο Ντενίζ Μπουλούκμπασι υπήρξε στόχος της τρομοκρατικής οργάν σης 17 Νοέμβρη και σώθηκε την τελευταία στιγμή. πριν μερικά χρόνια δοκίμασε την τύχη του στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής με το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί. Ωστόσο δεν επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές γιατί πολύ απλά δεν κατέβηκε σε αυτές, καθώς παραιτήθηκε λίγο καιρό πριν υπό το βάρος του γνωστού ροζ σκανδάλου που έπληξε την τουρκική ακροδεξιά λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές - και στο οποίο είχε κάνει εκτενέστατες αναφορές το blog μας...
.