Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επικαιρότητα: Θετική εισήγηση για να ενταχθούν στο fast track τα Χρυσωρυχεία Θράκης

Αυτό αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες που επικαλούνται οικονομικά sites, τα οποία προφανώς έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ

Θετική είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για ένταξη της επένδυσης εκμετάλλευσης χρυσού στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης στη διαδικασία του fast track. Έτσι, υπό κανονικές συνθήκες η επένδυση αναμένεται να λάβει και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή της μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ΥΠΕΚΑ.


Η εξέταση του φακέλου με τα περιβαλλοντικά της επένδυσης θα γίνει από ειδική επιτροπή που συνέστησε την περασμένη Παρασκευή με απόφασή του ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών του υπουργείου για να μην υπάρχει χρονοτριβή.

Η επιτροπή, με βάση το σκεπτικό της απόφασης, θα εξετάζει και θα αξιολογεί μελέτες περιβάλλοντος και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα εισηγείται θετικές ή αρνητικές γνωμοδοτήσεις προκαταρκτικών εκτιμήσεων και την έγκριση ή όχι των περιβαλλοντικών όρων για τις επενδύσεις χρυσού.

Για την ώρα, θα εξετάσει την επένδυση για την εκμετάλλευση στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης, την οποία προωθεί η καναδική εταιρία Eldorado Gold μέσω της ελληνικής θυγατρικής της Χρυσωρυχεία Θράκης, και μία ακόμη επένδυση της αυστραλιανής Cape Lambert μέσω της θυγατρικής της Μεταλλευτική Θράκης, στις Σάπες Κομοτηνής.

H αρχική επένδυση στο Πέραµα ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν επιπλέον 190 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα προσφέρει 190 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στις 800 ανέρχονται οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Ο χρυσός που περιέχεται στο κοίτασμα του Περάματος υπολογίζεται σε 1 εκατ. ουγκιές περίπου, αξίας, με βάση τις σημερινές τιμές, σχεδόν 1,8 δισ. δολ. (1,3 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, η διαδικασία επεξεργασίας του πετρώματος για ανάκτηση του χρυσού έχει τροποποιηθεί και δεν θα υπάρχουν υγρά απόβλητα. Το γεγονός καθιστά την επένδυση περιβαλλοντικά πολύ περισσότερο ασφαλή και αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Όπως, δε, επισημαίνει ο ίδιος στο euro2day, το όφελος του Δημοσίου από τη φορολόγηση της εταιρίας και με τις σημερινές τιμές χρυσού θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, πέρα από τις ωφέλειες που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία και την οικονομία.

Τα περιβαλλοντικά θέματα ήταν αυτά που καθυστέρησαν μέχρι στιγμής παρόμοιες επενδύσεις στην Ελλλαδα λόγω τοπικών αντιδράσεων. Ωστόσο, με τη βελτίωση των μεθόδων επεξεργασίας σταδιακά αυτές περιορίζονται. Έτσι, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έγινε στην περιοχή, το ποσοστό αποδοχής για την εκμετάλλευση του χρυσού στο Πέραμα ξεπερνά το 60%.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πρόσφατα έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων η άλλη μεγάλη επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική της European Goldfields μέσω της θυγατρικής της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, στην οποία υπάρχει και μειοψηφική ελληνική συμμετοχή (Ελλάκτωρ). Τα αποθέματα χρυσού στα μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου υπολογίζονται σε 8 εκατ. ουγκιές περίπου.