Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

O Mόσιαλος καταργεί τα μυστικά κονδύλια στην ΓΓΕ που δεν έκοψε ο Πεταλωτής, αλλά παραμένουν αυτά του ΥΠΕΞ για την Θράκη

Η οικονομική κρίση χτύπησε και τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων που πάντοτε υπήρχαν αλλά κανείς δεν μάθαινε ποτέ στις τσέπες ποίων πήγαιναν. Ωστόσο κρίση ξεκρίση, στην Θράκη διατηρούνται    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης / Επικοινωνίας ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, ενός κωδικού που βασίζεται σε διάταγμα της δικτατορίας και χρησιμοποιήθηκε για την «επιρροή» στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης

Όμως η ενέργεια αυτή υπενθύμισε ότι στη Θράκη υπάρχουν σε ισχύ ακόμη και σήμερα τα Μυστικά Κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία συνεχίζουν και χρησιμοποιούνται για την εξαγορά συνειδήσεων αλλά και χρηματοδότησης του Τύπου, όπως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ διαψευστεί.

Το ερώτημα που εγείρεται μετά την ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι πότε θα σταματήσουν να διοχετεύονται στη Θράκη «μυστικά κονδύλια» με τρόπο που είναι προφανές ότι έχει αμφίβολα κίνητρα και ανύπαρκτα αποτελέσματα. Άλλωστε μέσω των μυστικών κονδυλίων, έχει εγκαθιδρυθεί στη Θράκη ένα διεφθαρμένο και ιδιότυπο καθεστώς που βασίζεται σε εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, τα οποία διαχειρίζονται τα κονδύλια υπό πολύ σοβαρές υπόνοιες.

Το Βήμα αναφέρει για την κατάργηση των κονδυλίων της Γενική Γραμματείας Ενημέρωσης:

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού επικρατείας κ Ηλία Μόσιαλου στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας «προχωρούμε σήμερα στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 «Απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας - Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης, και την μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Όπως τονίζει ο κ Μόσιαλος «πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση), που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας. Η εν λόγω πίστωση (για τα μυστικά κονδύλια) χρησιμοποιούταν κανονικά στο παρελθόν. Ωστόσο από την ανάληψη καθηκόντων της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009 σταμάτησε να γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη (μηδενικές δαπάνες από τον Κωδικό)».
Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει επίσης ότι προωθείται «άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια.
Πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, δεν εξυπηρετούν υπό καμία εκδοχή το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους. Αντίθετα, απαξίωναν την λειτουργία των Γενικών Γραμματειών και τις εξέθεταν στην κριτική της χειραγώγησης. Και προφανώς δεν χωρούν σε μια σύγχρονη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά.
Επιπλέον, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των δαπανών τους».