Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Τουρκική φιέστα με το Καραβάνι της αφθονίας σε Φιλύρα και Κένταυρο

Στα δύο χωρια της Ροδόπης και της Ξάνθης στήθηκε γλέντι με αφορμή το Ραμαζάνι και το περίφημο λεωφορείο που γυρνά όλα τα Βαλκάνια και συσπειρώνει τις τουρκογενείς μουσουλμανικές μειονοτικές ομάδες

      ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ;



Tο «καραβάνι της αφθονίας» που περιηγείται τα Βαλκάνια, βρέθηκε και στη Θράκη, στον Κένταυρο της Ξάνθης και στη Φιλύρα Ροδόπης.

Οι εκδηλώσεις του ιφτάρ, δηλαδή του γεύματος, ενόψει του Ραμαζανιού, έλαβαν χώρα στα γήπεδα ποδοσφαίρου Κενταύρου και Φιλύρας. Ο Γιουκσέλ Αϊντίν, διευθυντής του δήμου Μπαϊράμ Πασά, που πραγματοποίησε ομιλία και τις δύο μέρες, μετέφερε στους παρευρισκόμενος χαιρετισμούς από το δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά Αττίλα Αϊντινέρ και από τον πρώην δήμαρχο του Μπαϊράμ Πασά και νυν βουλευτή, Χουσείν Μπουργκέ, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος το πρόγραμμα του Ραμαζανιού στα Βαλκάνια.

Στη Φιλύρα παρόντες ήταν ο πρόξενος, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ, ο περιφερειακός σύμβουλος Ερτζάν Χουσεϊν, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο διευθυντής Θεσσαλονίκης της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας ΤΗΥ και περίπου 3.000 άτομα.

Η ομάδα διανείμει την αφθονία στα Βαλκάνια με 150 εθελοντές, 4 TIR, 2 λεωφορεία, 4 μινιμπάς, 1 όχημα-γεννήτρια και 1 όχημα ζωντανής μετάδοσης, και μέσα στο πρόγραμμα της συμπεριλαμβανόταν όλες οι χώρες της Βαλκανικής με μουσουλμανικούς πληθυσμούς με την ευκαιρία του εορτασμού του Ραμαζανιού. Το «βαλκανικό και πολιτιστικό ταξίδι» του καραβανιού ξεκίνησε το 2005, και από τότε χιλιάδες μερίδες φαγητού έχουν ταΐσει πεινασμένους από άκρη σε άκρη της Βαλκανικής, ενώ ταυτόχρονα τα χορευτικά ενισχύουν την «πολιτιστική» σχέση των μουσουλμάνων, δίνοντας μια νέα έννοια στο ρητό «άρτος και θεάματα».

Το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία της Φιλύρας αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά, που παρακολούθησαν τα χορευτικά ενώ οι περισσότεροι άντρες κάθονταν στα γύρω καφενεία

Οι μισοί δε από τους παρευρισκόμενους μόλις έφαγαν έφυγαν καθώς δεν τους ενδιέφερε και πολύ το πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης. Αξιοπρόσεκτη όπως αναφέρεται από κόσμο που παρευρέθηκε ήταν η παρουσία για πρώτη φορά και ατόμων ντυμένων σαν γενίτσαροι.