Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εκκαθάριση του τοπίου ζητούν οι Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Ορυκτός πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει εντελώς αναξιοποίητος στο υπέδαφος της χώρας και η εκμετάλλευσή του, σε μια περίοδο που η πρωτοβουλία Φερχόιγκεν βάζει τέλος στα φτηνά ορυκτά στην Ευρώπη, μπορεί να προσφέρει μερική διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Αυτό υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι η χώρα μας μπορεί να μην είναι «Ελντοράντο» και να μην επιβεβαιώνονται οι πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ για αποθέματα αξίας 28 δισ. ευρώ, διαθέτει ωστόσο σε πολλές περιοχές της πλούσια κοιτάσματα μεταλλικών και μη ορυκτών (βωξίτης, λιγνίτης, χρυσός, ασήμι και πολλά ακόμη), με αυξανόμενη ζήτηση στις διεθνείς αγορές και τιμές που καθιστούν συμφέρουσα την αξιοποίησή τους.

Εν αναμονή των περιβαλλοντικών εγκρίσεων για να υλοποιηθούν έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές μεγάλες επενδύσεις εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική (Ελληνικός Χρυσός) και τη Θράκη (Χρυσωρυχεία Θράκης), ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου, Ελ. Φαίδρος, αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη να χαραχτεί πλέον εθνική μεταλλευτική πολιτική που να ισορροπεί ανάμεσα σε πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και ταχείας υλοποίησης σοβαρών επενδυτικών προτάσεων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι ο κλάδος της εξορυκτικής - μεταλλουργικής βιομηχανίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην απουσία μεταλλευτικής πολιτικής, στο πολυδαίδαλο θεσμικό πλαίσιο και τη σύγκρουση των νόμων, στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων, στη δράση «οικολογούντων και όχι πραγματικών οικολόγων», αλλά και στην αδυναμία των υπηρεσιών της Περιφέρειας να χειριστούν τον όγκο και το περιεχόμενο των αδειοδοτήσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΜΕ προτείνει να υπάρξει:


**Εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.

* Σύγχρονο και αποτελεσματικό αδειοδοτικό πλαίσιο για την εξορυκτική δραστηριότητα.

* Δημιουργία νέου λατομικού νόμου που θα υλοποιεί και θα εκσυγχρονίζει τη διάσπαρτη νομοθεσία σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και αδρανών.

**Προώθηση επενδύσεων του κλάδου (αξιοποίηση νέων κοιτασμάτων, εκμεταλλεύσεις χρυσού κ.λπ.).

**Βέλτιστη αξιοποίηση του λιγνίτη της χώρας σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

**Διατήρηση και ενίσχυση του ερευνητικού ρόλου του ΙΓΜΕ.


Πηγή:  http://www.enet.gr/