Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

«Καθαρά» από ραδιενέργεια τα μανιτάρια της ΑΜ-Θράκης

Οι «Μανιταρόφιλοι ΑΜ-Θ» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ξάνθης έστειλαν δείγματα στον «Δημόκριτος» , μετά την αποκάλυψη για ραδιενεργά ματινάρια στην Βουλγαρία

       ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Στις 15-5-2011 οι “Οικολόγοι Πράσινοι” εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν η πληροφορία ότι οι βρετανικές αρχές είχαν εντοπίσει και αποσύρει από την αγορά ραδιενεργά μανιτάρια προέλευσης Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που διαβιβάστηκε στην Κομισιόν, τα μανιτάρια ήταν μολυσμένα με ραδιενεργό Καίσιο 137 (137 Cs) (αναφέρονταν επίπεδα ραδιενέργειας 4.950 μπεκερέλ/κιλό) και είχαν σταλεί στη Βρετανία από τη βουλγαρική πόλη Παζαρτζίκ, 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία μήπως τα ελληνικά μανιτάρια της βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θράκης, περιείχαν αντίστοιχα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενέργειας, λόγω της σχετικής εγγύτητας με την προαναφερθείσα περιοχή προέλευσης των μολυσμένων μανιταριών. Με αφορμή την αναστάτωση που δημιουργήθηκε, οι Μανιταρόφιλοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ευαισθητοποιήθηκαν αμέσως και αντιμετώπισαν το περιστατικό με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δεδομένου ότι το μανιτάρι αποτελεί σημαντικό δείκτη της περιβαλλοντικής ρύπανσης του οικοσυστήματος στον οποίο αναπτύσσεται. Στις 25-5-2011 ο σύλλογος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ξάνθης, προέβη σε αποστολή πρόσφατων και παλαιότερων δειγμάτων άγριων μανιταριών (που είχαν συλλεχθεί από την ορεινή περιοχή της Ροδόπης το 2010 και τον Μάιο του 2011) στο Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», προκειμένου να διερευνηθεί αν αυτά ήταν μολυσμένα με ραδιενέργεια. Στις 8-6-2011 ο σύλλογος έλαβε έγγραφη αναφορά/πιστοποιητικό του ως άνω Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία η διεξαχθείσα μέτρηση ραδιενέργειας (137 Cs & 134 Cs) των αποσταλέντων δειγμάτων άγριων μανιταριών έδειξε ότι τα μανιτάρια είναι καθαρά από ραδιενέργεια και επομένως κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για όσους συλλέγουν και καταναλώνουν βρώσιμα άγρια μανιτάρια στην περιοχή μας, με την αυστηρή πάντως προϋπόθεση ότι οι συλλέκτες διαθέτουν επαρκή γνώση και εμπειρία ώστε να μπορούν να ξεχωρίζουν πέρα από κάθε αμφιβολία ποια από αυτά είναι φαγώσιμα και ποια δηλητηριώδη. Επίσης, κανένα κίνδυνο δεν διατρέχουν όσοι καταναλώνουν τοπικής προέλευσης καλλιεργημένα μανιτάρια, δεδομένου ότι αυτά παράγονται σε αποδεδειγμένα απαλλαγμένο από ραδιενέργεια περιβάλλον.

Να σημειωθεί ότι το επιτρεπτό όριο ραδιενέργειας (137 Cs & 134 Cs) στην Ε.Ε., μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία, μειώθηκε από 600 Bq/kgr σε 350 Bq/kgr. Οι μετρήσεις στα δείγματα μανιταριών που απέστειλε ο σύλλογος έδειξαν συγκέντρωση 137 Cs από 0,05 Bq/kgr έως 10 Bq/kgr και συγκέντρωση 134 Cs 0,01 Bq/kgr. Ακόμη και με τα νεότερα αυτά δεδομένα λοιπόν, τα μανιτάρια της περιοχής μας είναι από 35 έως και 35000 φορές κάτω από το επιτρεπτό όριο και, κατά συνέπεια, μπορούν να θεωρηθούν απολύτως καθαρά από άποψη ραδιενέργειας! Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι και σε παλαιότερη μέτρηση της ραδιενέργειας δειγμάτων μανιταριών από την περιοχή μας, που είχε γίνει το 1998 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα αποτελέσματα είχαν δείξει και τότε ότι τα μανιτάρια του τόπου μας ήταν πολύ καθαρά.

.