Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Περιοδεία Ερντογάν στις χώρες της «Αραβικής Άνοιξης»

Το Κάιρο θα είναι ο πρώτος σταθμός, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Τυνησία και Λιβύη την ίδια ώρα που οι σχέσεις με το Ισραήλ παραμένουν στο κόκκινο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Το Κάιρο θα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που ξεκινά σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός στις χώρες όπου σημειώθηκαν οι εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης»ανατρέποντας καθεστώτα που βρίσκονταν στην εξουσία επί δεκαετίες. Ο Ερντογάν στη συνέχεια αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία και τη Λιβύη σε μια προσπάθεια ανάπτυξης σχέσεων με τις νέες αρχές των χωρών αυτών.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Τυνησία και την Πέμπτη θα πάει στη Λιβύη. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στη Λιβύη μετά την πτώση της Τρίπολης και την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αύριο θα παραβρεθεί στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και στη συνέχεια θα έχει επαφές με Αιγύπτιους αξιωματούχους. Σύμφωνα δε με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, Άγκυρα και Κάιρο αναμένεται να υπογράψουν μια "διακήρυξη στρατηγικής συνεργασίας".

Σημειώνεται ότι στο Κάιρο βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διπλωματική δραστηριότητα σχετικά με την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, ενώ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και θα συναντηθεί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η περιοδεία του Ερντογάν στις χώρες αυτές όπου σημειώθηκαν οι εξεγέρσεις της "Αραβικής Άνοιξης" γίνεται την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο ναδίρ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απέλασε τον πρεσβευτή του Ισραήλ με αφορμή την ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό πλοιάριο "Μαβί Μαρμαρά" το οποίο συμμετείχε στο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, τον Μάιο του 2010, ενώ την περασμένη εβδομάδα η πρεσβεία του Ισραήλ στο Κάιρο δέχτηκε επίθεση από Αιγύπτιους διαδηλωτές αναγκάζοντας τον Ισραηλινό πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα. Μάλιστα ο Ερντογάν σε δηλώσεις του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Σουρούκ χαρακτήρισε το Ισραήλ "κακομαθημένο παιδί" και κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία για άσκηση κρατικής τρομοκρατίας εναντίον των Παλαιστινίων. Αναφερόμενος δε στην άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο "Μαβί Μαρμαρά" είπε ότι αυτό "δεν θέλει να αναγνωρίσει τα λάθη του ή ότι ο κόσμος γύρω του αλλάζει".

.