Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σύσκεψη στον Έβρο για την Αντιπλημμυρική Προστασία

Πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Δημοτικής Ενότητας Φερών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ;
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;
ΜΑΘΕΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ευρεία σύσκεψη για την καλύτερη και αρτιότερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων συναρμόδιων υπηρεσιών στη διαχείριση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στο Νομό Έβρου πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Δημοτικής Ενότητας Φερών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Στο πλαίσιο της προεργασίας και προετοιμασίας για να αντιμετωπίσουμε τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο και βλέποντας ότι υπάρχει μια ανετοιμότητα και σε μελετητικό και σε επίπεδο έργων από το κεντρικό κράτος, πήραμε την πρωτοβουλία ως Περιφέρεια και διοργανώσαμε αυτή τη συνάντηση, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να κάνουμε μια ιεράρχηση των αναγκών, να συνεργαστούμε η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και οι κεντρικές υπηρεσίες . Αποφασίσαμε να σταλεί ένα έγγραφο με ιεραρχημένες παρεμβάσεις στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών ζητώντας την χρηματοδότηση και την μελετητική προετοιμασία .Και φυσικά να επιμερίσουμε κι εμείς κάποιες ευθύνες είτε σε μελετητικό είτε χρηματοδοτικό επίπεδο για να υπάρχει μια ετοιμότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ Άρης Γιαννακίδης μετά το τέλος της σύσκεψης.

«Ο χειμώνας πλησιάζει και ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε ηθική υποχρέωση και θεσμική ευθύνη να κάνουμε κι εμείς έργα τα οποία πιθανά η κεντρική υπηρεσία να αδυνατεί να τα κάνει. Μετά την ιεράρχηση και σύνταξη του γραπτού αιτήματος θα υπάρξει και η επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για να δούμε ποια είναι η βούλησή του. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή αγεφύρωτη αντιπλημμυρικά και δεν μπορούμε κάθε φορά που έχουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα να σκεφτόμαστε να εκκενώνουμε χωριά και οι κάτοικοι να περνάνε αυτό το δράμα που βιώνουν, όσον αφορά τη διάσωση των οικισμών και των σπιτιών τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακίδης και πρόσθεσε:

«Θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο κεντρικό υπουργείο ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να έχουμε ένα όσο μπορούμε πιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων και δημιουργίας απαραίτητων υποδομών περιήλθε στο κεντρικό κράτος και καλώς περιήλθε, όπου πλέον ξεπερνάει τα όρια του ΕΣΠΑ οι αποκαταστάσεις των ζημιών και των υποδομών σε επίπεδο περιφερειακό και του ποταμού Έβρου και του ποταμού Νέστου γιατί είναι διακρατικά ποτάμια και θα πρέπει να τα διαχειριστούν το τομεακό του συγκεκριμένου υπουργείου»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέας κ. Γεώργιος Ούστογλου, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου κ.κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, Ευάγγελος Πουλιλιός, ο αντιδήμαρχος Φερών κ. Νικόλαος Γκότσης, οι Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η Διεύθυνση Εγγειοβελτιωτικών Έργων, η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η Διεύθυνση Δασών και τα Δασαρχεία του Έβρου, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι στρατιωτικές αρχές, η Εγνατία Οδός ΑΕ, ο ΟΣΕ Αλεξανδρούπολης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες

.