Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σε «Νταβός της Ανατ. Μεσογείου» μετεξελίσσεται το χρηματοπιστωτικό Φόρουμ της Θράκης

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ
ΕΝΦΙΑΦΕΡΟΝ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Το χρηματοπιστωτικό φόρουμ της Θράκης μπήκε στον τρίτο του χρόνο. Περίπου 850 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στην Αλεξανδρούπολη, λίγες μέρες πριν από τη ΔΕΘ, διεξάγεται ίσως η πιο γόνιμη οικονομική συνάντηση σε ελληνογερμανικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια: Ονόματα όπως του ισχυρού άνδρα της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, του επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας Μάγιερ Κόρντινγκ, του επικεφαλής οικονομολόγου του ασφαλιστικού κολοσσού Allianz Μίκαελ Χάισε λένε πολλά για την ποιότητα των πάνελ. Η γερμανική πρεσβεία το αναγνωρίζει, δίνοντας πάντα το «παρών» σε ανώτατο επίπεδο. Οι Ελληνες υπουργοί λάμπουν διά της απουσίας τους.

Οι διοργανωτές οραματίζονται να αναδείξουν το φόρουμ της Θράκης σε ένα είδος Νταβός της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι το καταστατικό της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που τρέχει το φόρουμ έχει σαν πρότυπό του τη διάσημη διοργάνωση στις ελβετικές Αλπεις. Η κεντρική ιδέα είναι μέσω της συνάντησης να αναδεικνύεται η Θράκη ως επενδυτικός τουριστικός και πολιτιστικός προορισμός. Γι’ αυτό στα πάνελ του φόρουμ συναντά κανείς εκτός από κορυφαίους εκπροσώπους του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος επιχειρηματίες, εκπροσώπους των τοπικών αρχών και ανθρώπους του Πολιτισμού, ενώ η εκδήλωση συνοδεύεται πάντα από ξενάγηση των προσκεκλημένων στην πολιτιστική κληρονομιά και τις φυσικές ομορφιές της Θράκης και της Σαμοθράκης. Ψυχή της διοργάνωσης είναι η νομικός κ. Κατερίνα Καραγιάννη, παιδί μεταναστών στη Γερμανία, που έχει εργαστεί στον τραπεζικό τομέα εκεί, αλλά και ως σύμβουλος του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Την ιδέα της όμως την έχει αγκαλιάσει και τη στηρίζει η τοπική κοινωνία.


Οι συμμετέχοντες

Στο φετινό Φόρουμ που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ξενοδοχείο «Θράκη-Παλάς» στην Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz κ. Μίκαελ Χάισε, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου γερμανικού οίκου αξιολόγησης Rating Evidence Ltd. κ. Ολιβερ Εβερλινγκ, η πρώην αντιπρόεδρος του συνδέσμου γερμανικών συνδικάτων καθηγήτρια Ούρσουλα Ενγκελεν-Κέφερ και ο βουλευτής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Στέφεν Μπίλγκερ. Την προσπάθεια διεύρυνσης των «διεθνών σχέσεων» του φόρουμ αντανακλά η συμμετοχή στο πάνελ του προέδρου του ελληνοβρετανικού επιμελητηρίου κ. Χ. Οικονομόπουλου, ενώ στα πάνελ συμμετείχαν ο βουλευτής Εβρου της Ν.Δ. κ. Αλ. Δερμετζόπουλος, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο συγγραφέας Αρης Σφακιανάκης.

Στην εισήγησή του ο κ. Χάισε εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, προβλέποντας μάλιστα ότι θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2012, ενώ απέδωσε την ελληνική ύφεση στην κατάρρευση της εγχώριας ζήτησης. Ο κ. Χάισε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του ιδιωτικού τομέα θα ολοκληρωθεί σύντομα και ότι οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου θα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες και τόνισε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να «εφαρμοστεί άμεσα ένα σχέδιο Μάρσαλ που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της χώρας να διορθώσουν την κακή εικόνα που έχουν προς το εξωτερικό για να μπορέσουν να βγουν σύντομα στις αγορές». Ο κ. Χάισε ζήτησε όμως από τους Ελληνες να προχωρήσουν αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις. Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του κ. Εβερλινγκ για τους οίκους αξιολόγησης, ο οποίος έδωσε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι είναι ο κλάδος, πως εργάζεται και από πού επηρεάζεται και μεταξύ άλλων ενημέρωσε και για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό της ισχύος των τριών μεγάλων οίκων, οι οποίοι κατέχουν το 80% της αγοράς.

Μια από τις ιδέες που προωθούν από το ξεκίνημα της διοργάνωσης οι διοργανωτές του Φόρουμ είναι η δημιουργία ειδικής οικονομικής – επενδυτικής ζώνης στη Θράκη, όπου θα ισχύει κατ’ εξαίρεση φορολογικός συντελεστής 10%. Εχει ήδη κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι διοργανωτές θεωρούν ότι το αίτημα έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, Π. Σελεκός, που συμμετείχε στο φόρουμ υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα και θα προωθήσει την υπόθεση.

 
Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/