Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Δωροεπιταγές σε 50 πρωτάκια της Ροδόπης

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για την αγορά των σχολικών ειδών ενώ η πολιτεία μειώνει τα πενιχρά επιδόματα


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Δωροεπιταγές των 50 ευρώ μοιράστηκαν σε 68 πολύτεκνες οικογένειες της Ροδόπης, σε μία ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ο σύλλογος Πολυτέκνων της Ροδόπης. Τα χρήματα κάθε χρόνο δίνονται στις οικογένειες, πριν το άνοιγμα των σχολείων, με σκοπό να καλύψουν τα έξοδα για την αγορά των σχολικών ειδών των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο. Πολλά από τα «πρωτάκια» βρέθηκαν στην εκδήλωση και δέχθηκαν ευχές για καλή αρχή και πρόοδο.

Την πρωτοβουλία του συλλόγου, στήριξε οικονομικά η Περιφέρεια ΑΜΘ, δήλωσε ο πρόεδρος των πολυτέκνων Στέφανος Τζώγας, τονίζοντας πως το ποσό είναι μικρό, ωστόσο σημαντικό για να καλύψει το κόστος των απαραίτητων σχολικών ειδών. Ο κ. Τζώγας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης αναφέρθηκε και στο ρόλο της πολύτεκνης μητέρας, την οποία χαρακτήρισε ηρωίδα της καθημερινότητας, «με πολλές υποχρεώσεις και φοβερό φόρτο εργασίας και ευθυνών». Από την άλλη, αναφερόμενος στα προβλήματα, είπε πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις, ενώ η πολιτεία μειώνει τα πενιχρά επιδόματα. «Τα προβλήματα των πολυτέκνων είναι πάρα πολλά, αν και λειτουργούν ως αντισταθμιστικός παράγοντας γενικά στην κοινωνική και εθνική συνοχή του τόπου. Η προσφορά των πολυτέκνων στην ελληνική κοινωνία είναι μεγάλη, τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία της χώρας. Δυστυχώς όμως το κράτος δεν αναγνωρίζει την προσφορά μας».

Τα τελευταία χρόνια, εκτός από επιδόματα που μειώνονται συνεχώς, «καταργούνται και θεσμικά μέτρα που είχε λάβει η πολιτεία για να ενισχύει τις πολυμελείς οικογένειες». Η απόφαση μάλιστα του υπουργείου Παιδείας, για κατάργηση των μεταγραφών για τους φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών προκάλεσε κυριολεκτικά σοκ, όπως επίσης και οι διορισμοί των εκπαιδευτικών πολυτέκνων. «Πλέον οι φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών δεν μπορούν να πάρουν μεταγραφή και να επιστρέψουν προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλά προβλήματα στην κοινωνίας μας». Να σημειωθεί ότι στη Ροδόπη υπάρχουν 1.760 μέλη πολύτεκνων οικογενειών, ενώ οι γεννήσεις τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μικρή μείωση.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/