Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι εκλογές στη Βουλγαρία αναδεικνύουν σε έργο πρώτης γραμμής τον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα Κίρτζαλι - Κομοτηνής

Η επίσκεψη δεν έχει λάβει ακόμα οριστικά χαρακτήρα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μποϊκο Μπορίσοφ επιθυμεί να επιβλέψει προσωπικά την εξέλιξη των εργασιών με αφορμή την παρουσία του στο Κίρτζαλι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Σε έργο πρώτης γραμμής αναδεικνύουν οι προσεχείς εκλογές στη Βουλγαρία τον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του “Χ” επίκειται επίσκεψη στο έργο του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ το προσεχές Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη δεν έχει λάβει ακόμα οριστικά χαρακτήρα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιθυμεί να επιβλέψει προσωπικά την εξέλιξη των εργασιών. Έτσι αναμένεται με αφορμή την παρουσία του στο Κίρτζαλι, να βρεθεί στο σημείο του άξονα, όπου αυτή τη στιγμή εκτελούνται οι εργασίες τοποθέτησης των οικίσκων ελέγχου στα σύνορα των δύο χώρων. Τον κ. Μπορίσοφ θα συνοδέψει η περιφερειάρχης της περιοχής του Κίρτζαλι Ιβάνκα Ταουσάνοβα.

Το ενδεχόμενο επίσκεψης στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα του πρωθυπουργού, άφησε ανοιχτό και ο πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκης Βασίλ Βάλτσεβ με τον οποίον επικοινώνησε ο “Χ”. Ο πρόξενος ανέφερε ότι είναι προγραμματισμένη η παρουσία του Μπόικο Μπορίσοφ στο Κίρτζαλι και ίσως αυτή συνδυαστεί και με μία περιήγηση στο έργο. Τόνισε βέβαια ότι η επίσκεψη θα έχει καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα και δεν προβλέπει συναντήσεις με την ελληνική πλευρά. Πάντως σε επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργό, στο σημείο θα μεταβεί και ο πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα θα διασχίσει το ελληνικό τμήμα του άξονα, το οποίο είναι έτοιμο μέχρι τα σύνορα. Η επίσημη συνάντηση πολιτικών από Ελλάδα και Βουλγαρία προετοιμάζεται για τον Νοέμβριο με αφορμή τα εγκαίνια του κάθετου άξονα, όπου προβλέπεται και συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών των δύο κρατών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ο νέος πρόξενος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Βασίλ Βάλτσεβ επισκέφτηκε τον κάθετο άξονα και βρέθηκε τόσο στο εργοτάξιο επί ελληνικού εδάφους όσο και στο βουλγαρικό, όπου διαπιστώθηκε η πρόοδος των εργασιών.


Οι δημοτικές εκλογές, στη σκιά των προεδρικών

Οι προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία θα διεξαχθούν στις 23 και 30 Οκτωβρίου, όπως και οι δημοτικές. Η θητεία του απερχόμενου σοσιαλιστή προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ, η οποία άρχισε το 2006, λήγει στις 22 Ιανουαρίου. Έχοντας ήδη δυο πενταετείς θητείες στο ενεργητικό του, ο Παρβάνοφ δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην κοινωνία, την εξασφάλιση της ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη βελτίωση της κοινωνικής ασφάλειας, τη δημιουργία υγιεινού περιβάλλοντος για καλύτερη προσωπική και δημόσια υγεία, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη μετατροπή της Βουλγαρίας σε βασικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και αξιοσέβαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάφερε ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, ως βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας στην τακτική κοινοβουλευτική συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων. Σε ό, τι αφορά τα πρόσφατα επεισόδια στο χωριό Κατούνιτσα και τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν σε πολλές βουλγαρικές πόλεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από εδώ και πέρα τίποτα δεν απειλεί την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των εκπροσώπων των διάφορων εθνοτήτων στη χώρα. «Όλοι εμείς – Ρομά, Αρμένιοι, Τούρκοι και Βούλγαροι ζούσαμε ειρηνικά μαζί, έτσι θα ζήσουμε και στο μέλλον», ήταν κατηγορηματικός.


Να αναφερθεί ότι το γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέθεσε σε περιορισμένη ομάδα παρατηρητών (LEOM) την παρακολούθηση των προεδρικών και τοπικών εκλογών της 23ης Οκτωβρίου στη Βουλγαρία, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο πυρήνας της ομάδας είναι 11 μέλη διεθνών αποστολών στη Σόφια, που έχουν επιλεγεί από οκτώ συμμετέχοντα κράτη στον ΟΑΣΕ, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αποστολής Βαντίμ Ζντάνοβιτς.

Η αποστολή θα αποτιμήσει τις εκλογές σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ και άλλα διεθνή κριτήρια, με στόχο τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, καθώς και με την εθνική νομοθεσία.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/