Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Πράσινο φως για ακίνητα στην παραμεθόριο


Τι απαντά με γνωμοδότησή της η εισαγγελία του Αρείου Πάγου στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Θράκης και την βουλευτή Έβρου Όλγα Ρενταρή;

   ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Το πράσινο φως για τη διενέργεια δικαιοπραξιών σε ακίνητα που βρίσκονται στις παραμεθόριες περιοχές, από Ελληνες και Ευρωπαίους πολίτες, χωρίς σχετική απόφαση διοικητικής αρχής, ανάβει εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Το σχετικό ερώτημα υπέβαλε στις εισαγγελικές αρχές ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράκης, ενώ για το ίδιο ζήτημα έχει κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή Εβρου του ΠΑΣΟΚ, Ολγα Ρενταρή-Τέντε.

Λόγω της ασάφειας του νόμου, τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, μεταβίβασης ακινήτων κ.λπ. που συνάπτονταν στις παραμεθόριες περιοχές ήταν άκυρα, καθώς δεν είχε διευκρινιστεί εάν πρέπει να υπάρχει άδεια της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας που να διαβεβαιώνει την άρση της απαγόρευσης δικαιοπραξιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Κολιοκώστας ξεκαθαρίζει ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται προηγούμενη άδεια διοικητικής αρχής. Αντίθετα, τα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) που δικαιούνται να ζητήσουν την άρση της απαγόρευσης σύστασης δικαιοπραξιών στις παραμεθόριες περιοχές είναι μόνον όσα βρίσκονται εκτός των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως αναφέρει, ο νομοθετικός περιορισμός που έχει τεθεί αποσκοπεί στη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.


Πηγή:  http://www.enet.gr/