Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νέα επιστολή Λαμπάκη στην Πυροσβεστική για τις πρόσφατες φωτιές στον Έβρο

Διαμαρτύρεται για μη ανταπόκριση της Υπηρεσίας στο αίτημα του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης για ενημέρωση και επανέρχεται θέτοντας εκ νέου τα ερωτήματά του

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καμία απάντηση στα ερωτήματά του σχετικά με την πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος του Έβρου δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Ο κ. Λαμπάκης είχε στείλει επιστολή προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού σώματος και προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, με την οποία έθετε σειρά ερωτημάτων. Με νέα επιστολή επανέρχεται στο θέμα.



Με το υπ’ αριθ. πρωτ.: 222 έγγραφό μου την 15-9-2011 ζήτησα να απαντήσετε σε (9) εννέα ερωτήματα που αφορούσαν τη μεγάλη πυρκαγιά από 24-8-2011 έως 29-8-2011. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν πήρα απάντηση από το επιτελείο του πυροσβεστικού σώματος.

Η εμφαινόμενη απαξίωση στο πρόσωπό μου από τη μη ανταπόκρισή σας ελπίζω ότι είναι διαδικαστική, άλλως σας θυμίζω ότι αντανακλάει στους δημότες του Δήμου Αλεξ/πολης.

Παρακαλώ για σαφείς και προσδιοριστικές απαντήσεις στο υπ’ αριθ. 222/15-9-2011 έγγραφό μου το συντομότερο .

Σας επισυνάπτω το συγκεκριμένο έγγραφο.

Ο Δήμαρχος
Ευάγγελος Λαμπάκης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αριθ. Πρωτ.: 222
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Λ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 306
68100 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Πληρ/ρίες: ( 25510- 64100
FAX: 25510 -64142

ΠΡΟΣ
1) ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ευαγγελιστρίας 2
Τ.Κ. 105 63 Αθήνα

2) ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Μουρούζη 4
Τ.Κ. 101 72 Αθήνα

Αλεξανδρούπολη 15/ 09/ 2011


ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ
ΣΤΙΣ 24 ΜΕ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011.

Παρακαλώ για απάντησή σας, με την μεγαλύτερη προσεγγιστικά λεπτομέρεια, στα κάτωθι ερωτήματά μου:

α) Ακριβή ώρα εντοπισμού και πληροφόρησης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 24-8-2011 στην περιοχή Λευκίμης.

β) ΄Εναρξη συνεννόησης πολιτικής προστασίας και πυροσβεστικής.

γ) Αξιολόγηση της πληροφορίας της πυρκαγιάς και από τον αποστέλλοντα και τον λαβόντα.

δ) Ακριβή ώρα απογείωσης πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων την Τετάρτη 24-8-2011.

ε) Ακριβή αριθμό ελικοπτέρων και αεροσκαφών ακινητοποιημένα σε διάφορα σημεία της χώρας.

στ) Ακριβή αριθμό εναερίων μέσων που ήταν απασχολημένα σ’ άλλα μέτωπα και αξιολόγηση συγκριτικά με το μέγεθος και τον κίνδυνο της καταστροφής που υφίστατο την ίδια ημέρα Τετάρτη στον ΄Εβρο.

ζ) Απάντηση στο ερώτημα: Γιατί την επόμενη βρέθηκαν περισσότερα πυροσβεστικά αεροπλάνα (πέραν των Ισπανικών και Γαλλικών) ενώ οι πυρκαγιές στην Ελλάδα είχαν αυξηθεί;;;

η) Γιατί τις πρώτες δύο(2) ημέρες ο ανεφοδιασμός γινόταν από την Καβάλα και όχι από τον αερολιμένα της Αλεξ/πολης με αποτέλεσμα κάθε αεροπλάνο να χάνει περίπου μία(1) ώρα σε κάθε ανεφοδιασμό και για κάθε μία(1) ημέρα από τις πρώτες δύο ημέρες (24 & 25 Αυγούστου 2011) τρεις(3) ώρες περίπου ημερησίως;;; για κάθε αεροπλάνο. Δηλαδή εκατοντάδες ρίψεις χάθηκαν τις πρώτες δύο(2) ημέρες.

θ) Είναι αλήθεια ότι την 1η ημέρα Τετάρτη 24-8-2011 ήταν ακινητοποιημένα τέσσερα (4) αεροπλάνα στην Αθήνα, τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν;;;

Ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την απώλεια των ρίψεων λόγω της παράλογης κίνησης για ανεφοδιασμό από την Καβάλα και όχι από την Αλεξ/πολη, που διορθώθηκε μόλις την τρίτη ημέρα;;;

Επιπρόσθετα αιτούμαι την απομαγνητοφώνηση του ασυρμάτου στο ραντάρ για να διαπιστωθεί αν εισακούσθηκαν τα αιτήματα των πιλότων κατά την εκτίμησή τους για το μέγεθος του κινδύνου.

Τέλος για μια ακόμη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους (με όποια ιδιότητα ή χωρίς αυτήν) στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης της καταστροφής χωρίς εξαίρεση από τον ανώτατο αξιωματικό μέχρι και τον κατώτερο τους και τον απλό πολίτη, καταδεικνύοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Ο Δήμαρχος
Ευάγγελος Λαμπάκης

.