Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Στόχος διαρρηκτών το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής

Αφαιρέθηκαν καλώδια και μικροεργαλεία, με αποτέλεσμα μεγάλη ζημιά για την Επιχείρηση
ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ
ΕΥΡΩ  ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ;

Στόχος διαρρηκτών έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης το κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ, το οποίο βρίσκεται στα όρια της Κομοτηνής με τον οικισμό του Ηφαίστου. Άγνωστοι δράστες εισχώρησαν στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου, αφού πρώτα παραβίασαν την περίφραξη από τη βόρεια πλευρά, κόβοντας το συρματόπλεγμα. Στη συνέχεια παραβίασαν τις εισόδους δυο αποθηκών, στις οποίες υπήρχαν μηχανήματα και ηλεκτρολογικό υλικό. Η λεία των διαρρηκτών περιελάμβανε κατά ένα μέρος μικροεργαλεία, που βρήκαν σε διάφορους χώρους του αντλιοστασίου, μα κύριος στόχος τους, όπως διαφαίνεται, ήταν η κλοπή αρκετών μέτρων καλωδίων.


Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από εργαζόμενους, όταν πήγαν στην εργασία τους χθες το πρωί. Ειδοποιήθηκε αμέσως η Αστυνομία, που προέβη στη σχετική έρευνα και τη συγκέντρωση στοιχείων, ενώ έγινε και η πρώτη καταγραφή των ζημιών και των εργαλείων, που εκλάπησαν. Σύμφωνα με τις πρώτες, λοιπόν, εκτιμήσεις η συνολική ζημία για τη ΔΕΥΑΚ από αυτό το περιστατικό αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 2000 ευρώ.


Ενισχύονται τα μέτρα φύλαξης στο αντλιοστάσιο με εγκατάσταση καμερών

Πέραν, πάντως, από τη συγκεκριμένη ζημιά, ο πρόεδρος της Επιχείρησης, κ. Δημήτρης Καρασταύρου εξέφρασε τον προβληματισμό του για αυτό καθαυτό το γεγονός και για το ενδεχόμενο επανάληψής του. Προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προσανατολίζεται πλέον στην τοποθέτηση καμερών στις εγκαταστάσεις του αντλιοστασίου και ένα μηχανισμό ειδοποίησης στη βάνα του υδραγωγείου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ιδιαίτερα μέτρα φύλαξης του χώρου, πέραν του ότι ήταν περιφραγμένος και φωτιζόταν έντονα κατά τις νυχτερινές ώρες.


Βασικός στόχος η αφαίρεση και μεταπώληση του χαλκού των καλωδίων

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι οι διαρρήκτες αρκέστηκαν στην κλοπή καλωδίων και μικροεργαλείων από τις αποθήκες, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσαν να αποσπάσουν μεγαλύτερης αξίας εργαλεία και μηχανήματα. Η συγκεκριμένη στάση τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αποσκοπούσαν κυρίως στην αφαίρεση του χαλκού, που είχαν μέσα τα καλώδια, με απώτερο στόχο τη μεταπώληση του υλικού.


Κλοπή μετασχηματιστή της ΔΕΗ, που τροφοδοτούσε τη γεώτρηση της Μεσσούνης

Να σημειωθεί, τέλος, ότι αρκετά παρόμοια κρούσματα έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας, με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτήν που αφορά τη γεώτρηση στον οικισμό της Μεσσούνης. Συγκεκριμένα, πριν από μια εβδομάδα έλαβε χώρα το εν λόγω περιστατικό, όπου άγνωστοι αφαίρεσαν το μετασχηματιστή της ΔΕΗ πάνω από το αντλιοστάσιο της γεώτρησης, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία της και να διακοπεί προσωρινά στην υδροδότηση της Μεσσούνης. Η συνήθης πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι να καταστρέφονται οι μετασχηματιστές και να αφαιρούνται τα σύρματα χαλκού. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ενώ η αξία ενός μετασχηματιστή της ΔΕΗ υπολογίζεται σε περίπου 3.500 ευρώ, το όφελος για τους δράστες από την πώληση του χαλκού δεν ξεπερνά τις μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αυτό φαίνεται να ισχύει, μάλιστα, και για την περίπτωση της ΔΕΥΑΚ, όπου το κέρδος των διαρρηκτών από τη μεταπώληση των κλοπιμαίων εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαιτέρα χαμηλό, σε σχέση με τη ζημιά που προκάλεσαν στην Επιχείρηση.

 
Πηγή:  http://www.paratiritis-news.gr/