Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Απάντηση Πεταλωτή στην Στυλιανίδη για τις Φυλακές Κομοτηνής

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης,
απάντησε στον βουλευτής
Ροδόπης σχετικά με την
κατάσταση στο Σωφρονιστικό
Κατάστημα της πόλης

                         ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ


Απάντηση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή, στην ερώτηση που κατέθεσε, στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ., Ε. Στυλιανίδης, σχετικά με την κατάσταση στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Κομοτηνής.


Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 5561/08-02-2012 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευρ. Στυλιανίδης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Το σύνολο των Ευρωπαϊκών σωφρονιστικών συστημάτων αντιμετωπίζουν σήμερα κοινά προβλήματα. Η διαχείριση του υπερπληθυσμού, η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας και των υλικοτεχνικών υποδομών αποτελούν κοινά ζητούμενα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επανειλημμένα διακηρύξει τη σταθερή δέσμευση του να αντιμετωπίσει κάθε φαινόμενο που υπονομεύει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Απόδειξη της διάθεσης ειλικρινούς συνεργασίας της χώρας μας, αποτελεί και το γεγονός ότι παγίως συναινούμε στην άμεση δημοσιοποίηση αναφορών (reports) που αφορούν την Ελλάδα, όπως αυτών της CPT, αντίθετα με την πρακτική που ακολουθούν άλλα κράτη και την πρακτική που ακολουθούσαν προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν απαγόρευαν ακόμη και την παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη στους χώρους κράτησης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε αντίθεση με το παρελθόν αντιμετωπίζει, στο σύνολό του, το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, υλοποιώντας ολοκληρωμένο πρόγραμμα Σωφρονιστικής Πολιτικής, με κύριους άξονες, την αποσυμφόρηση των υπερκορεσμένων φυλακών της Χώρας, τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Χωρίς καμία προσπάθεια εξωραϊσμού ή παραγνώρισης των χρόνιων ελλείψεων και προβλημάτων, θεωρούμε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου μας, όπως 1)αυτές για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, 2) τον εξορθολογισμό του συστήματος των ποινών, 3) την ενίσχυση των εναλλακτικών του εγκλεισμού μέτρων, 4) την βελτίωση της νομοθεσίας των ανήλικων παραβατών σε συνδυασμό 5) με την συνέχιση, παρά την δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, του στρατηγικού σχεδιασμού κατασκευής καταστημάτων κράτησης αποτελούν αναμφισβήτητη απόδειξη της προόδου που έχει ήδη επιτευχτεί στο διάστημα των τελευταίων δύο ετών. Ακόμα, είναι ήδη έτοιμα, από νομοπαρασκευαστικής απόψεως, τα νομοσχέδια για τον Κώδικα περί Ναρκωτικών και το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα. Επίσης, άμεση αποσυμφόρηση των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας αναμένεται να επιτευχθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης που έχει ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή, η οποία και θα επιτρέψει την αποφυλάκιση αριθμού κρατουμένων, ο οποίος περιορίσθηκε λόγω των αντιρρήσεων της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, το Υπουργείο μας έχει εκπονήσει πρόγραμμα ανέγερσης νέων Καταστημάτων με στόχο την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κρατούνται ήδη 244 κρατούμενοι στο Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας ΙΙΙ (στη Νιγρίτα Σερρών, χωρητικότητας συνολικά 600 κρατουμένων) καθώς εκτός της πρώτης πτέρυγας που είχε παραδοθεί και λειτουργούσε ήδη από 13-10-2010 για 120 κρατουμένους, τέθηκε με εντολή μου σε λειτουργία από 24-12-2011 και δεύτερη πτέρυγα κράτησης στην οποία κρατούνται 124 κρατούμενοι. Επίσης, παραδόθηκε μία πτέρυγα 50 ατόμων στο Κ.Κ. Λάρισας. Περαιτέρω, είναι προγραμματισμένη για το 2012 η παράδοση και λειτουργία των Καταστημάτων Κράτησης Νικηφόρου Δράμας και Χανίων (600 θέσεων το καθένα), τα οποία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και απομένει η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για το πρώτο και η σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και η προμήθεια εξοπλισμού για το δεύτερο. Το ίδιο ισχύει και για τη νέα πτέρυγα του Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, όπως και για το νέο Ειδικό Θεραπευτικό Κατάστημα Θεσσαλονίκης στο οποίο θα λειτουργήσει πρόγραμμα απεξάρτησης για την ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα των τοξικομανών κρατουμένων ενώ υπό κατασκευή βρίσκεται το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Επίσης για το 2013, είναι προγραμματισμένη η παράδοση σε χρήση του Καταστήματος Κράτησης Νεάπολης Λασιθίου υπό την προϋπόθεση να υπάρξει ομαλή χρηματοδότηση του έργου. Τέλος, έχουν αποσταλεί επιστολές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, όπου προβλέπεται να ανεγερθούν νέα Καταστήματα Κράτησης, για να υποδείξουν οι τοπικές αρχές κατάλληλα γήπεδα για την ανέγερσή τους.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής, είναι αληθές ότι η δύναμη των κρατουμένων, ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, όπως άλλωστε ισχύει και για όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, ιδιαίτερα σε όσα εξυπηρετούν και Εφετεία. Παρά ταύτα, σημειώνουμε ότι το εν λόγω Κατάστημα λειτουργεί πάντοτε με ασφάλεια, γεγονός που εν πολλοίς οφείλεται και στο έμπειρο προσωπικό που διαθέτει. Εξάλλου η συνεργασία του Υπουργείου και με το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής είναι καθημερινή.


ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ: Τα προβλήματα υποστελέχωσης των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, είναι χρόνια και γνωστά.

Για τον ανωτέρω λόγο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που παρείχε ο περιορισμός των προσλήψεων για τα έτη 2011-2013 (1 πρόσληψη ανά 10 αποχωρήσεις), και λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις υπάρχουσες δημοσιονομικές δυσκολίες όσο και τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες των Καταστημάτων Κράτησης, αιτηθήκαμε με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων έτους 2011 μεταξύ άλλων και την πλήρωση 906 θέσεων προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, ως ακολούθως: ΠΕ Σωφρονιστικών ενηλίκων 10, ΠΕ Ιατρών- ειδικότητα παθολογίας- 20, ΠΕ Ιατρών- ειδικότητα ψυχιατρικής- 30, ΠΕ Οδοντιάτρων 5, ΠΕ Εγκληματολογίας 5, ΠΕ Ψυχολόγων 5, ΤΕ Υγείας Πρόνοιας- ειδικότητα νοσηλευτικής- 30, ΤΕ Υγείας Πρόνοιας- ειδικότητα κοινωνικής εργασίας- 40, ΔΕ Φύλαξης 300, ΔΕ Εξωτερικής φρούρησης 450, ΔΕ Νοσηλευτικής 6, ΔΕ Τεχνικού-οδηγού οχημάτων 5.

Προσφάτως, με έγγραφό μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητήθηκε η εξαίρεση των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας από τον περιορισμό των προσλήψεων.


ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ: Για την καταβολή των δεδουλευμένων προωθήσαμε νομοθετική ρύθμιση που ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή και αναμένεται η δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ.

Σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα των σωφρονιστικών υπαλλήλων, από 15-11-2011 μέχρι 31-12-2011, σας γνωρίζουμε ότι αυτά θα καταβληθούν σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 115331/15-12-2011 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης περί κατανομής ωρών στο προσωπικό που υπηρετεί στα Καταστήματα Κράτησης και στην υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης.


ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σας γνωρίζουμε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εξαίρεση του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης από την υπαγωγή τους στους δικαιούχους, αλλά αντιθέτως έχω ήδη κινήσει τη σχετική διαδικασία που ορίζει ο νόμος για την καταβολή του. Συγκεκριμένα, με επιστολή μου την 1-2-2012 προς τους αρμόδιους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών (ως αρμοδίων για την ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας), ζήτησα την έκδοση ΚΥΑ με την οποία να καθορίζονται ως δικαιούχοι του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όλο το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης της χώρας και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου, με το ανώτερο επιτρεπόμενο ποσό των 150,00€ μηνιαίως. Και αυτό το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι από τότε.

Σε ό,τι αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές και τη βελτίωσή τους, μέλημα των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου μας αποτελεί η ταχεία προώθηση και διεκπεραίωση των αιτημάτων των Καταστημάτων Κράτησης για έγκριση πιστώσεων είτε από τον Προϋπολογισμό του ΤΑΧΔΙΚ είτε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γεγονός που συμβάλλει στην ασφαλή, εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Ειδικότερα, ως προς την ‘’ύπαρξη ενός μόνο μόνιτορ παρακολούθησης καμερών’’, αυτό δεν είναι αληθές. Σύμφωνα με έγγραφο του Προϊσταμένου Δ/νσης του Κ.Κ. Κομοτηνής, υπάρχουν 18 κάμερες στο εν λόγω Κατάστημα Κράτησης, οι οποίες καλύπτονται από 3 μόνιτορ τα οποία έχουν εγκατασταθεί στο γραφείο του Διευθυντή, στο γραφείο του Αρχιφύλακα και στον ειδικό χώρο παρακολούθησης καμερών αντίστοιχα όπου είναι τοποθετημένος αρμόδιος υπάλληλος και παρέχεται πλήρης παρακολούθηση.


ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Επίσης, ως προς τα αναφερόμενα για «υποτυπώδη θέρμανση», σύμφωνα με το ως άνω έγγραφο του Δ/ντή του Καταστήματος Κράτησης: α) τα καλοριφέρ ανάβουν για τη θέρμανση των χώρων συνολικά 5 ώρες ημερησίως, ήτοι 2 ώρες το πρωϊ από 07:00΄π.μ. έως 09:00΄π.μ. και 3 ώρες το απόγευμα ήτοι από 18:30μ.μ. έως 21:30΄μ.μ. β) τα καλοριφέρ ανάβουν για τη θέρμανση νερού για το λουτρό των κρατουμένων συνολικά 5 ώρες ημερησίως, ήτοι 2 ώρες το πρωί από 10:00΄π.μ. έως 12:00΄π.μ. και 3 ώρες το απόγευμα ήτοι από 15:30μ.μ. έως 18:30΄μ.μ. Άρα υπάρχει πλήρης επάρκεια και όχι «υποτυπώδης θέρμανση».


ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Σε ό,τι αφορά την παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη, στο Κ.Κ. Κομοτηνής πλέον του μονίμου προσωπικού (ένας ιατρός παθολόγος, 2 νοσηλευτές και 1 υπάλληλος εκτελών χρέη νοσοκόμου) τους κρατουμένους περιθάλπει ιδιώτης Οδοντίατρος 3 φορές την εβδομάδα, όπως και με επισκέψεις εξωτερικοί ιατροί όπου χρειαστεί. Με τα δεδομένα του Σωφρονιστικού Συστήματος της χώρας μας η υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη του Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής θεωρείται επαρκέστατη, κάτι που βεβαιώνεται από το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τους κρατουμένους.

Επίσης, όποτε κρίνεται απαραίτητο, οι Δ/νσεις των Καταστημάτων Κράτησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο μας, παραπέμπουν τους κρατουμένους στο Νοσοκομείο Κομοτηνής σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 74 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Οι ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα εξυπηρετούνται και καλύπτονται πλήρως από τα κονδύλια που εγκρίνονται από την αρμόδια Οικονομική Δ/νση του Υπουργείου μας.

Εξάλλου με πρόσφατα ψηφισμένο νόμο το ΤΑΧΔΙΚ μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί ανάγκες και των Καταστημάτων Κράτησης. Να σημειώσουμε τέλος ότι, με συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βάλαμε τέλος στις τεράστιες σπατάλες που υπήρχαν μέχρι τώρα με την κατά το δοκούν, κάθε Καταστήματος Κράτησης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που μας έφθασε μέχρις εδώ και εξορθολογίζουμε το σύστημα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των κρατουμένων.

.