Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή μιλάει για τη μειονότητα και το... ΔΝΤ

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΠΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Ο
ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΣΑΡΝΙΤΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
"ΝΕΑΠΟΛΙΣ" ΚΑΒΑΛΑΣ

Για τεχνητά τείχη που κυριαρχούν στις σκέψεις και γίνονται αιτία να χαθούν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και αποτρέπουν την ένωση των δυο λαών έκανε λόγο ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκία στην Κομοτηνή.

Απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την Κύπρο αλλά και το ρόλο του Προξενείου έδωσε μιλώντας αποκλειστικά στη ‘Ν’ και στον Σ. Δεληγιάννη ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Mustafa SARNIÇ.


Πιο αναλυτικά ο Τούρκος διπλωμάτης απάντησε στα εξής ερωτήματα:


- Έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλά για τον ρόλο και την λειτουργία του Προξενείου. Θα θέλαμε να ακούσουμε και τη δική σας γνώμη

- Γνωρίζω ότι ο τύπος ασχολείται κατά καιρούς με αυτό το θέμα. Πρωτίστως θα ήθελα να επισημάνω ότι κατόπιν συναίνεσης Ελλάδος και Τουρκίας λειτουργούν τέσσερα Γενικά Προξενεία της Τουρκίας στην Ελλάδα και τα οποία υπάγονται στην Πρεσβεία της Τουρκία στην Αθήνα. Τα Γενικά Προξενεία αυτά είναι της Κομοτηνής, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και της Αθήνας-Πειραιά. Απ’ότι γνωρίζω και η Ελλάδα διατηρεί τέσσερα κέντρα στην Τουρκία που παρέχουν προξενικές υπηρεσίες, το ένα από αυτά βρίσκεται εντός της Ελληνικής Πρεσβείας και τα υπόλοιπα στην İstanbul\ Edirne και İzmir. Όπως μαθαίνουμε από τον τύπο του Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σκέφτεται να ανοίξει και κέντρα αίτησης βίζας στους νομούς Muğla και Antalya, αλλά αυτή η πληροφορία χρήζει επιβεβαίωσης.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι το Γενικό Προξενείο μας πραγματοποιεί τις εργασίες του στην περιοχή των καθηκόντων μας στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας στο πλαίσιο αρχών που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο. Στην περιοχή των καθηκόντων μας υπάγονται και τα νησιά Θάσος και Σαμοθράκη λόγω γεωγραφικής ενότητας.

Στο Γενικό Προξενείο μας προσφέρουμε τις συνηθισμένες προξενικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, όπως και πολιτών τρίτων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό παρέχουμε μια αποτελεσματική εργασία επωφελούμενοι και της τεχνολογίας επικοινωνίας που έχει αναπτύξει το Υπουργείο μας. Πιστεύουμε ότι οι αιτούντες είναι ευχαριστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επίσης η παραμεθόρια θέση της περιοχής αποτελεί μια επιπλέον ευθύνη στο Γενικό Προξενείο μας για την προώθηση των δυνατοτήτων της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Η γεωγραφική θέση της περιοχής προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για διασυνοριακή συνεργασία σε οικονομικά και εμπορικά θέματα σε πολλούς και ποικίλους τομείς και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι τα επιμελητήρια εκατέρωθεν έχουν συχνές και πυκνές επαφές. Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την εμπορική συνεργασία.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διοργανώσαμε μια επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη στην περιοχή του Çorlu, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι επιμελητηρίων και Ομοσπονδιών από την περιοχή μας. Οι συμμετέχοντες έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Επίσης διοργανώνουμε διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για την προβολή της Τουρκίας. Έχουμε αναπτύξει ένα ζεστό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές αρχές και χαιρόμαστε αφάνταστα από την συμμετοχή των Ελλήων φίλων μας σε αυτές τις εκδηλώσεις.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι συνδεόμαστε ψυχικά με τα μέλη της Μειονότητας των οποίων τα δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί με διμερείς και διεθνείς συμφωνίες. Προσπαθώ να συμμετέχω όσο το δυνατόν περισσότερο στις εκδηλώσεις τους. Εξάλλου οι ομογενείς μας, οι οποίοι έχουν αποδείξει πολλάκις ότι είναι πιστοί στην Ελλάδα αποτελούν τον πιο δυνατό συνδετικό κρίκο μεταξύ δυο χωρών και προσθέτουν επιπλέον αξία με την ύπαρξη τους στις διμερείς σχέσεις. Επίσης ο ειλικρινής διάλογος που έχουμε με τον ελληνικό λαό στην περιοχή μας δίνει την δυνατότητα να συμβάλλουμε σε διάφορα έργα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως την αγορά ενός ασθενοφόρου το οποίο εδόθη ως δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνή από τα έσοδα του φιλανθρωπικού παζαριού που διοργανώθηκε με την συνεργασία του Γενικού Προξενείου μας και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης πριν από δυο χρόνια στην Κομοτηνή.


- Ποια η γνώμη σας για την Θράκη; Έχει αναπτυχθεί όπως θα έπρεπε; Η Μειονότητα απολαμβάνει τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι Χριστιανοί στην Τουρκία;

- Όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω, η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι μια πανέμορφη και εύφορη περιοχή που περιμένει να αποκαλυφθούν οι φυσικές ομορφιές της. Πιστεύω ότι ο ιδιόμορφος χαρακτήρας της Θράκης έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη αλληλοκατανόησης και ανεκτικότητας μεταξύ των κατοίκων της. Σε αυτήν την περιοχή καμία ακραία αντίληψη δεν μπορεί να ριζώσει… Οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα το επιτρέψουν… Τις ίδιες πολιτιστικές αντιλήψεις μπορείτε να διαπιστώσετε και στους νομούς Edirne, Tekirdağ και Çanakkale της Τουρκίας.

Όμως βλέπω ότι τα τεχνητά τείχη που κυριαρχούν στις σκέψεις γίνονται αίτια να χαθούν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και αποτρέπουν την ένωση των δυο λαών. Ο Αξιότιμος ΥΠΕΞ της Τουρκίας έχει αναφερθεί πολλάκις σε αυτό το θέμα, όπως τελευταία και στο Συνέδριο Πρέσβεων τον Δεκέμβρη του 2011 και είχα την ευκαιρία να είμαι μάρτυρας και ο ίδιος. Τα οικονομικά και κοινωνικά δυναμικά διαμορφώνονται από το παγκόσμιο γίγνεσθαι και ο μόνος τρόπος για να προλάβουμε τα γεγονότα είναι να κινηθούμε με την λογική της διασυνοριακής συνεργασίας. Κατά την άποψή μου οι πετυχημένοι επιχειρηματίες και των δυο χωρών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς βιομηχανίας, εμπορίου, τουρισμού και πολιτισμού – τέχνης πρέπει να δουλέψουν από κοινού για την εμπέδωση των δυνατοτήτων συνεργασίας. Όπως ανάφερα παραπάνω, συμβάλλουμε στην προώθηση τέτοιων συνεργασιών.

Στην ερώτηση σας αναφέρεστε και στην Μειονότητα. αν ρωτήσετε τους εκπροσώπους της Μειονότητας, σε ποιο βαθμό η Μειονότητα απολαμβάνει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που πηγάζουν από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες, θα σας πουν ότι παρά τα όποια περιορισμένα ανοίγματα έχουν γίνει, τα καυτά ζητήματα μένουν ως έχουν. Θα σας πουν ότι η Μειονοτική εκπαίδευση καρκινοβατεί, ότι στο θέμα της εκλογής των Μουφτήδων και των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφίων δεν έχει βρεθεί μια βιώσιμη και ικανοποιητική λύση, ότι τα θύματα του καταργημένου πλέον άρθρου του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας συνεχίζουν να μην απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και τέλος συνεχίζουν οι περιορισμοί στα θέματα του αυτοπροσδιορισμού και την ελευθερία του συνέρχεσθαι – συνεταιρίζεσθαι. Πιστεύω ότι σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον πρέπει να αφουγκρασθούν οι φωνές της Μειονότητας. Όπως και εσείς οι ίδιοι γνωρίζεται τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει διανύσει μεγάλη απόσταση στο θέμα ανοίγματος σε διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες.

- Η Ελλάδα είναι σε οικονομική ύφεση ενώ η Τουρκία είναι στους G20. Πώς το πετύχατε; Υπάρχουν συνταγές;

- Πριν από δέκα χρόνια βιώσαμε και εμείς μια παρόμοια εμπειρία. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η δημόσια οικονομία της χώρας είχαν δεχτεί βαριά χτυπήματα. Ήταν δύσκολοι καιροί για τον Τουρκικό λαό… Όμως η Τουρκική οικονομία και το δημοσιονομικό σύστημα με τις γρήγορες, ρεαλιστικές και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ανέκαμψε σταδιακά και κατάφερε να φτάσει σε ένα σημείο που να χαρακτηρίσει ως πρότυπο επιτυχίας. Πιστεύω όμως σε αυτήν την επιτυχία καταλυτικό ρόλο έπαιξε η πολιτική σταθερότητα και αυτό με την σειρά της συνέβαλε στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης στην Τουρκία, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Οι ιδιωτικοποιήσεις και τα κίνητρα που δόθηκαν στο ξένο κεφάλαιο βοήθησαν την Τουρκία να γίνει μια ανταγωνιστική χώρα στην παραγωγή αγαθών. Στις εξαγωγές ξεπεράσαμε τα 130 δις. Δολάρια, πόσο ρεκόρ για την Τουρκία. Τώρα ανοιγόμαστε προς την Αφρικής, οι επαφές μας με τις αγορές της Νοτιανατολικής Ασίας και Νότιας Αμερικής αυξάνονται. Δεσμεύονται περισσότεροι πόροι για την έρευνα και ανάπτυξη ενώ η υγεία και η εκπαίδευση βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες του προϋπολογισμού σε σχέση με το παρελθόν. Βέβαια, όλα αυτά συμβάλλουν σε μια καθολική ανάπτυξη.

Το σύνολο εμπορικών συναλλαγών μας με την Ελλάδα έχει φτάσει σχεδόν τα 4 δις. Δολάρια ετησίως. Η χώρα μας εδώ και ένα χρόνο εισάγει ζώντα ζώα από την περιοχή της Θράκης και αυτό κάνει τους κτηνοτρόφους να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Δυστυχώς όμως δεν μπορώ να πως ότι η Θράκη είναι ελκυστική για τους Τούρκους επενδυτές στο βαθμό που θα έπρεπε… Θα έπρεπε να ληφθούν περισσότερα μέτρα που θα έκαναν την περιοχή πιο ελκυστική…


- Η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά από την επίλυση προβλημάτων που η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει να προηγηθούν όπως το Κυπριακό. Ποια είναι η γνώμη σας;

- Αυτό το θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων μου, αν όμως θα έπρεπε να το σχολιάσω θα έλεγα ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που στηρίζεται στη πολιτική ισότητα των μερών και έχει αποδείξει αυτήν την βούληση της υποστηρίζοντας τις προτάσεις λύσεων που έχουν συνταχθεί από την επίβλεψη του ΟΗΕ. Η ΕΕ γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα πραγματικά γεγονότα. Όμως ξέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ένας δύσκολος δρόμος που απαιτεί υπομονή και κόπο και μπορεί σε αυτήν την πορεία να υπάρξουν δύσκολα εμπόδια. Ξέρουμε ότι στο παρελθόν οι υποψήφιες για την ΕΕ χώρες βίωσαν παρόμοιες δυσκολίες. Προσμένουμε σε αυτήν την πορεία την ίδια μεταχείριση με τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Παρόλα αυτά, ευχόμαστε ειλικρινά οι ευρείες διαπραγματεύσεις των δυο ηγετών στην Κύπρο να στεφθούν με επιτυχία.


- Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Τι θα λέγατε για μια αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών;

- Η θετική πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι κάτι που και εμεί το βλέπουμε και χαιρόμαστε. Η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων έχει θετικό αντίκτυπο και για την περιοχή μας. Όσο για το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι θέμα χρήζει ενδιαφέροντος όχι μόνο τοπικά αλλά και παγκόσμια στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων. Βεβαίως οι πόροι που καταναλώνονται για τους εξοπλισμούς πρέπει να διοχετευτούν σε γονιμότερους τομείς που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χωρών. Σήμερα ποιος λογικός διπλωμάτης μπορεί να υπεραμυνθεί μια κούρσα εξοπλισμών; Από την άλλη όμως θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια γεωγραφική περιοχή με τις χώρες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα των κρίσεων και των αλλαγών που θα προσδιορίσουν το μέλλον του κόσμου που ζούμε.

.