Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Λίγα βήματα πριν το Τυποποιητήριο o Μελισσοκιμικός Συνεταιρισμός Ροδόπης

Σε αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη οδηγείται ο Συνεταιρισμός, όχι από πρωτοβουλίες της πολιτείας, αλλά από την προσωπική δουλειά των μελών του!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Λίγα βήματα πριν την λειτουργία Τυποποιητηρίου βρίσκεται ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης. Σε αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη οδηγείται ο Συνεταιρισμός, όχι από πρωτοβουλίες της πολιτείας, αλλά από την προσωπική δουλειά των μελών του !

Συμμετοχές σε εκθέσεις κυρίως διεθνείς, διοργάνωση φεστιβάλ, αλλά κυρίως η γνωριμία και η τακτική επαφή με τις αγορές, μέσω των διεθνών εκθέσεων, έχουν ανοίξει διάπλατα τις αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα προέκυψε εξαγωγή μελιού σε Αραβική χώρα, ενώ ανάλογες προσπάθειες γίνονται και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, οι οποίες εκτίμησαν την εξαιρετική ποιότητα του Ελληνικού μελιού, που είναι το καλύτερο στον κόσμο, λόγω της ποικίλης ανθοφορίας!

«Για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε την πιστοποίηση κατά HACP και επειδή δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για να ενταχθούμε και να πάρουμε ένα άτοκο δάνειο να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του τυποποιητηρίου, θα βάλλουμε λεφτά από την τσέπη μας! Η επένδυση είναι της τάξης των 35.000 ευρώ, αλλά πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα το αποσβέσουμε και θα έχουμε κέρδη από την εξαγωγή μελιού στο εξωτερικού», σημείωσε ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού, Δημήτρης Ζάχος.

Επι πλέον πρόσθεσε την μεγάλη του οργή και αγανάκτηση για την παντελή αδιαφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο θέμα της αύξησης της παραγωγής μελιού, προκειμένου να μην προχωρούν οι επιτήδειοι σε μίξεις και νόθευση του μελιού για τις εξαγωγές. Οι μελισσοκόμοι ζητούν επιτακτικώς εδώ και χρόνια μια απλή απόφαση από το ΥΠΑΑΤ, η οποία θα έλυνε πολλά προβλήματα: Να ζητά από τον κάθε τυποποιητή να αναγράφει τι περιέχει το βάζο. «Γιατί υπάρχουν τόσοι απατεώνες που εκμεταλλεύομενοι την απουσία του ελέγχου και στα βάζα δεν υπάρχει ούτε μια κουταλιά μέλι, αλλά οτιδήποτε άλλο από μίξεις και προσμίξεις. Αν έπαιρνε αυτή την απόφαση το ΥΠΠΑΤ και θα περιοριζόταν οι μίξεις (σ.σ. ακόμα και στις εξαγωγές, από ...εισαγωγές της τάξης των 700 τόνων) θα αυξανόταν η παραγωγή του μελιού (σ.σ. το Ελληνικό μέλι είναι το καλύτερο στον κόσμο...το λένε και οι Γερμανοί) και θα αποτελούσε διέξοδο επαγγελματική για πολλούς νέους με...πτυχίο! «Δεν έχω λόγια να αναφερθώ για την συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ για το θέμα αυτό, αλλά και για άλλα που σχετίζονται με την αύξηση της Γεωργο-κτηνοτροφικής παραγωγής, προκειμένου να καλύψουμε τα ελλείμματά μας, ως χώρα! Αυτό θα σήμαινε και την ανάπτυξη του κλάδου, που πολύ λόγος για ανάπτυξη, αλλά στην ουσία τίποτα! Είναι ανάξιοι ακόμα και για απλή αναφορά. Το μήνυμα το έχουμε πάρει και είναι οι δικές μας δυνάμεις, αλλά και η συνεργασία μεταξύ μας, όσοι σχετίζονται με τον Γεωργο-κτηνοτροφικό τομέα, όπως και συνάδελφοί μας στη Γερμανία, που η συνεργασία συναφών επαγγελματικών ομάδων έκανε...τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να λανσάρουν προϊόντα τοπικά, με σήμα τη μέλισσα! Το θετικό είναι ότι οι μελισσοκόμοι για το σήμα της μέλισσας ζήτησαν να επιστρέψουν οι αγρότες σε παραδοσιακές καλλιέργειες, χωρίς μεταλλαγμένα (σ.σ. δηλαδή να πάψουν να καλλιεργούν φυτά που δεν ανθίζουν), πράγμα το οποίο και πέτυχαν!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Ροδόπης έχει έρθει σε επαφή με τους ξενοδόχους για την καθιέρωση του τοπικού μελιού στα Ξενοδοχεία και στα καφέ-μπαράκια. "Αυτή τη στιγμή μόνο ένα Ξενοδοχείο (το Ανατόλια) στην Κομοτηνή χρησιμοποιεί το Τοπικό μέλι. Για δε τα καφέ-μπαράκια, έχει πέσει η ιδέα στο τραπέζι για παραγωγή ατομικών μερίδων μελιού, οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τις εισαγωγές Ιταλικών και άλλων μελιών..."

Μια άλλη πολλή σημαντική παράμετρο που έθιξε ο κ. Ζάχος , ήταν οι ενεργοποίηση των Εμπορικών Ακολούθων και των πρεσβειών της χώρας μας στο εξωτερικό. «Μα καλά τι πληρώνει ο Ελληνικός λαός; Ποια προσπάθεια ανάδειξης των Ελληνικών προϊόντων έχουν κάνει αυτοί, όλα αυτά τα χρόνια; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους ως Εμπορικοί Ακόλουθοι;...», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Ζάχος.


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/