Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Δύο νέους συνεργατικούς λαχανόκηπους ετοιμάζει ο Σπάρτακος Κομοτηνής

Σε δύο οικόπεδα που έχουν 
παραχωρηθεί, με το πρώτο 
να βρίσκεται στο Κόσμιο και 
τα άλλα δύο, στην περιοχή της
Αγίας Βαρβάρας και του ΟΑΕΔ


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Με όραμα τη δημιουργία του πρώτου συνεργατικού λαχανόκηπου στην Κομοτηνή, η δημοτική ομάδα «Σπάρτακος», μετά την παραχώρηση έκτασης από συμπολίτη μας προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδίου της. Έτσι, λίγα χιλιόμετρα από την Κομοτηνή, στον οικισμό του Κοσμίου, υπάρχει η έκταση όπου δεκάδες συμπολίτες μας, καλλιέργησαν με βιολογικό τρόπο διάφορα λαχανικά και οπωροκηπευτικά τα οποία πρόλαβαν και να κατανάλωσαν στη διάρκεια του χειμώνα. Όλα ξεκίνησαν μετά το καλοκαίρι του 2011, οπότε ο οικολογικός συνεργατικός λαχανόκηπος, όπως ονομάζεται, μετά από πολλές προσπάθειες της τοπικής ομάδας «Βελανιδιά», τις προτάσεις στο δήμαρχο, τις συζητήσεις κλπ , άρχισε να γίνεται πράξη με ιδιωτική πρωτοβουλία και τη βοήθεια των πολιτών. Αφού το αρχικό πρόβλημα της εξεύρεσης οικοπέδου ξεπεράστηκε με την δωρεάν παραχώρηση κατάλληλου κτήματος, έμελλε να βρεθούν οι ενδιαφερόμενοι και το κτήμα να μοιραστεί σε μικρά οικόπεδα και να παραχωρηθεί στους συμπολίτες μας προς χρήση. Έτσι και έγινε.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες. Μία έκταση τεσσάρων στρεμμάτων που παραχωρήθηκε για κάποια χρόνια, χωρίστηκε σε μικρότερα μέρη των 50 τετραγωνικών μέτρων τα οποία διανεμήθηκαν σε διάφορους πολίτες, με λίστα προτεραιότητας. Σκοπός ήταν η συνεργασία, μια καλλιέργεια συνεργατική, με μόνη προϋπόθεση να μην υπάρχουν χημικά μέσα καλλιέργειας και να ενταθεί το συνεργατικό πνεύμα για να μπορέσει να έχει ο καθένας το κήπο του. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής, Νεκτάριος Δαπέργολας και τόνισε ότι το σχέδιο έχει προχωρήσει με πολλά οφέλη για τους συμμετέχοντες.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΑ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ

Στον πρώτο λαχανόκηπο, όσοι καλλιέργησαν, κατάφεραν να πάρουν και τη πρώτη τους σοδειά. Μαρούλια, λάχανα, ντομάτες πιπεριές και διάφορα άλλα λαχανικά. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εδώ, καθώς υπάρχει και δεύτερη και τρίτη έκταση διαθέσιμη. Το δεύτερο οικόπεδο βρίσκεται εντός της πόλης και τα μέλη της πρωτοβουλίας ξεκίνησαν ήδη να το διαμορφώνουν. Είναι ο δεύτερος συνεργατικός λαχανόκηπος, στην περιοχή της ενορίας Αγίας Βαρβάρας (στρατόπεδα) πίσω από το 4ο γυμνάσιο. Για το σκοπό αυτό έχει παραχωρηθεί αγρόκτημα 1,4 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Δαπέργολα τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι πρώτες εργασίες οριοθέτησης και διαμόρφωσης του χώρου. Μάλιστα έχει γίνει ένα πρώτο κάλεσμα μέσα από την ενορία της Αγίας Βαρβάρας με αρκετές συμμετοχές μέχρι στιγμής. 

Στα σχέδια της ομάδας πρωτοβουλίας είναι να δημιουργήσει και τρίτο λαχανόκηπο, αυτή τη φορά στην περιοχή του ΟΑΕΔ, όπου υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο ενός στρέμματος για να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. Είναι μία προσπάθεια που έχει αποδώσει καρπούς δήλωσε ο κ. Δαπέργολας τονίζοντας πως ήδη σε γειτονικές πόλεις οι δημοτικές αρχές ανέλαβαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. «Είχα κάνει μια πρόταση στο δήμο παλαιότερα, στον δήμαρχο, ο οποίος το βρήκε καλή ιδέα αλλά δεν προχώρησε, δεν ξέρω συγκεκριμένους λόγους και αποφασίσαμε μετά να το κάνουμε μόνοι μας εμείς. Να θυμίσω επίσης ότι έχει παραχωρήσει και ο δήμος Θεσσαλονίκης κάποιες εκτάσεις όπου γίνεται κάτι ανάλογο. Εμείς δε διεκδικούμε την πατέντα, ούτως ή άλλως το κάνουμε με σκοπό να συμπαρασύρουμε και άλλους συμπολίτες μας, ακόμη και ομάδες, ακόμη και ομάδες στις γειτονιές, όλοι να δραστηριοποιηθούν σιγά-σιγά γιατί αυτό είναι πλέον με την κρίση, τέτοιου είδους λύσεις θα είναι επιτακτικής ανάγκης πλέον, άρα απλώς δίνουμε μια ιδέα που μπορούν και άλλοι να την υλοποιήσουν».


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 


Για τη δημιουργία των δύο άλλων συνεργατικών λαχανόκηπων η δημοτική ομάδα πολιτών «Σπάρτακος» απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή. Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να αποστείλει το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο επικοινωνίας του στο: laxanokiposkomotinis@gmail.com. Για απορίες και ερωτήσεις απευθυνθείτε στον Δημήτρη Αμανατίδη (6942 842268). Έτσι όσοι τηλεφωνήσουν «μπαίνουν σε μια λίστα προτεραιότητας και τώρα αν έχουμε ακόμη κενές θέσεις για το δεύτερο λαχανόκηπο και τον τρίτο», ανέφερε ο επικεφαλής του Σπάρτακου. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν και την ιστοσελίδα www.spartakos.gr όπου υπάρχει σχετική παραπομπή με πληροφορίες για τον συνεργατικό λαχανόκηπο.