Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Το ντοκουμέντο της προσχώρησης Ιλχάν στη ΔΗΜΑΡ

Η χειραψία με τον Φώτη Κουβέλη που επιβεβαιώνει την μετακόμιση του μειονοτικού πρώην βουλευτή από την Δεξιά και την Δημοκρατική Συμμαχία στην Αριστερά
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



Η προσχώρηση του μουσουλμάνου πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Ιλχάν Αχμέτ στην Δημοκρατική Αριστερά, επισημοποιήθηκε την Πέμπτη μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.


Ο Ιλχάν Αχμέτ που στις τελευταίες εκλογές πολιτεύτηκε με την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, θα καταλάβει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του νομού Ροδόπης, φιλοδοξώντας να μετατρέψει την εκλογική του δυναμική σε έδρα αυτή την φορά, αφού στις εκλογές της 6ης Μαίου, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει περίπου 11.000 σταυρούς δεν κατόρθωσε να εκλεγεί εξαιτίας της αποτυχίας της ΔΗΣΥ να μπει στην βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοκρατική Συμμαχία λόγω της συμμετοχής του μουσουλμάνου πολιτευτή στο ψηφοδέλτιό της απέσπασε στην Ροδόπη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό της στην επικράτεια μετά την Ευρυτανία.

Η συμφωνία με την ΔΗΜ.ΑΡ. κλείστηκε ως αποτέλεσμα της άρνησής του να ακολουθήσει την Ντόρα Μπακογιάννη στην Ν.Δ., επιμένοντας στις θέσεις που είχε εκφράσει ήδη από το 2009, ότι η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά έχει «εθνικιστικά χαρακτηριστικά που απωθούν ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη».
Ο 44χρονος Ιλχάν Αχμέτ εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Ν.Δ. το 2004, χωρίς όμως να κατορθώσει να επανεκλεγεί το 2007 αν και αύξησε τις ψήφους του, γιατί η Ν.Δ.. έχασε τότε την δεύτερη έδρα στην Ροδόπη. Διατήρησε όμως σταθερό εκλογικό ακροατήριο μέσα στην μειονοτική κοινωνία που αναζητά σταθερά εναλλακτικές λύσεις απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό προφίλ του βουλευτή-ιερωμένου, που διαθέτει ο έτερος μεγάλος πόλος της περιοχής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει σοβαρές αλλαγές στους κόλπους της μειονοτικής κοινωνίας που τροφοδοτούνται από την ύπαρξη πλέον ενός μεγάλου επιστημονικού δυναμικού νέων ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποδεχθούν την πολιτικού τους εκπροσώπηση στα πρόσωπα των πολιτικών της παλαιάς φρουράς που εκφράζουν τις μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα τους βαθιά θρησκευόμενους της υπαίθρου.

Η οικονομική κρίση και η αποχώρηση του πρώην βουλευτή Ξάνθης Τσετίν Μάντατζι, αποδόμησε της εικόνα της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ και οδήγησε ήδη από τις εκλογές της 6ης Μαίου στην εκλογή από τον χώρο του Σύριζα των Χουσείν Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη και του Αιχάν Καραγιουσούφ στην Ροδόπη.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να διαφεύγει της προσοχής και η όσμωση που μοιραία υπάρχει με την πολιτική δυναμική που αναπτύσσεται στην Τουρκία αυτή την περίοδο και τον έντονο ανταγωνισμό του ισλαμιστών του κυβερνώντος AKP, με τους οπαδούς του λαϊκού κράτους που βρίσκονται στα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης και η οποία μεταφέρεται και στο εσωτερικό της μειονότητας, εκφραζόμενη στα πρόσωπα των διάφορων υποψηφίων.

Σε κάθε περίπτωση η μεταπήδηση του ευρωπαϊστή δικηγόρου Ιλχάν Αχμέτ στην ΔΗΜΑΡ, θέτει σε διακινδύνευση την έδρα που κατέκτησε ο Σύριζα στην Ροδόπη και ανακατανέμει την τράπουλα στην μουσουλμανική μειονότητα κάνοντας εξαιρετικά απρόβλεπτο το χρώμα που θα έχει ο χάρτης της Ροδόπης την βραδιά της 17ης Ιουνίου.