Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παρασκήνιο ορκωμοσίας των δέκα βουλευτών της Θράκης

Όλα όσα συνέβησαν σήμερα το πρωί στην Βουλή


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ




Με απούσα σύσσωμη σχεδόν την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής ή... κατοίκον λόγω υγείας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Κανονικά ήταν παρόντες και οι δέκα επανεκλεγέντες βουλευτές της Θράκης, ωστόσο για ακόμα μια φορά δεν έλειψαν τα ευτράπελα.

Ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, ορκίστηκαν στο Κοράνι οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές Αχμέτ Χατζηοσμάν, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Αϊχάν Καραγιουσούφ. Ωστόσο για ακόμα μια φορά, όπως συνέβη και κατά την ορκωμοσία μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, δεν σηκώθηκαν όρθιοι εκείνη την στιγμή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά επιδεικτικά έμειναν καθισμένοι στις θέσεις τους. Το γεγονός δεν έμεινε ασχολίαστο από τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν αργότερα, αν και προτίμησαν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους. Νωρίτερα πάντως, οι ίδιοι είχαν σηκωθεί όρθιοι σε ένδειξη σεβασμού, την ώρα που ορκίζονταν από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο οι χριστιανοί συνάδελφοί τους.

Αρκετοί ήταν οι απόντες από την ορκωμοσία, οι οποίοι θα κληθούν να ορκιστούν ξεχωριστά σε άλλη τελετή, μάλλον την προσεχή εβδομάδα. Όλοι πάντως ήταν δικαιολογημένοι. Πρώτος και καλύτερος, απουσίασε από την τελετή της ορκωμοσίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς οι γιατροί του το απαγόρευσαν μετά την γνωστή επέμβαση στο δεξί του μάτι. Αντιθέτως, παραβρέθηκε κανονικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρα, που για λίγο άφησε τον δευτερότοκο νεογέννητο γιο του και τη σύντροφο του Μπέτυ στο μαιευτήριο και έσπευσε στην Βουλή για να ορκιστεί (αν και απέφυγε να σηκώσει το χέρι και να φιλήσει το Ευαγγέλιο).

Ο πρωθυπουργός δεν ήταν η μοναδική ηχηρή απουσία από τη σημερινή ορκωμοσία. Δεν ήταν εκεί ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μόνο που για αυτόν δεν συνέτρεχαν λόγοι υγείας αλλά... διπλωματίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να παραστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Για τον ίδιο λόγο βρίσκεται στο Βέλγιο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Απουσίασαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο αν. υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου που μετέχουν στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την τελετή απουσίασε για τον ίδιο λόγο και ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που ηγείται της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες. Από τις θέσεις όπου κάθονταν τα εναπομείναντα μέλη της κυβέρνησης παρακολούθησε την τελετή και ορκίστηκε ο κομοτηναίος υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, που εμφανίστηκε στην Βουλή συνοδευόμενος από την σύζυγό του Γιούλη Παπαχρήστου. Λίγο πιο δίπλα του, στα υπουργικά έδρανα, κάθονταν και ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος δεν ορκίστηκε πάντως, καθότι δεν ήταν καν υποψήφιος βουλευτής.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, οι βουλευτές έσπευσαν στον πρώτο όροφο προκειμένου να βάλουν τις απαραίτητες υπογραφές και να ολοκληρωθεί η διαδικασία του πρωτοκόλλου, ενώ ακριβώς από δίπλα υπήρχε η αίθουσα των οικονομικών υπηρεσιών όπου επίσης όλοι πέρασαν μια βόλτα ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι μισθοί. Από τους πρώτους έτρεξε εκεί ο «νέος» βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Σαλτούρος, που όμως απηύδησε όταν είδε την μεγάλη κοσμοσυρροή και προτίμησε να φύγει και να επιστρέψει όταν είχαν αραιώσει οι ουρές. Σε διάφορα πηγαδάκια συμμετείχε ο συνάδελφός του από τον Έβρο Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος μάλιστα κάποια στιγμή είχε εγκάρδια συνομιλία με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, που παραλίγο να ξαναορκιστεί βουλευτής Έβρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο προεδρεύων της διαδικασίας Γιάννης Τραγάκης διάβασε επιστολή του Πάνου Καμμένου με την οποία ο πρόεδρος του τέταρτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος επέλεγε την έδρα της Β' Αθηνών και όχι του Έβρου ενόψει της ορκωμοσίας. Έτσι αυτή τη φορά ορκίστηκε και με την βούλα ο Μαρίνος Ουζουνίδης, που αποτελεί και τυπικά τον τέταρτο βουλευτή Έβρου μαζί με τους Άκη Γεροντόπουλο και Αλέκο Δερμεντζόπουλο από τη ΝΔ και τον Γιώργο Ντόλιο από το ΠΑΣΟΚ. Με παλιούς κοινοβουλευτικούς συνομιλούσε την περισσότερη ώρα ο ξανθιώτης πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός, ενώ πάντοτε μαζί πετύχαινε κανείς τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές, που εμφανίστηκαν από τους τελευταίους στα γραφεία για τις απαραίτητες υπογραφές. Ως πιο παλιός, ο Χατζηοσμάν ξεναγούσε στα κατατόπια Καραγιουσούφ και Ζεϊμπέκ και τους σύσταινε σε άλλους βουλευτές. Λίγο αργότερα πάντως οι δύο τελευταίοι αποχωρίστηκαν τον μουσουλμάνο βουλευτή Ροδόπης και ανηφόρισαν προς την αίθουσα όπου ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή:  http://www.thrakinews.gr/