Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Παράταση «ζωής» με δίμηνη χρηματοδότηση στο ΔΠΘ

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Γιώργο Κώστα, οι πιστωτές μέχρι τον Ιούνιο θα προσφέρουν, σίτιση, στέγαση, μεταφορά και δεν θα υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ




Παράταση δύο μηνών στην οικονομική επιβίωση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας, τα οποία από το τέλος Ιουνίου θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, δίνει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημα της υπηρεσιακού υπουργού Παιδείας, Φρόσως Κιάου. Η απόφαση δίνει κυριολεκτικά «ανάσα», στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση. Με τη γνωμοδότηση αυτή ορίζεται ότι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται κανονικά μέχρι το τέλος Αυγούστου όπου και όπως ορίζει ο νέος νόμος σταματάει η θητεία των νυν διοικήσεων τους. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ η χρηματοδότηση τους εξαρτάται από την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους, τα οποία όμως δεν έχουν εκλεγεί παρά μόνο σε επτά ΤΕΙ της χώρας.

ΔΟΘΗΚΕ ΜΙΑ ΔΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η απόφαση αυτή είναι μία οικονομική «ανάσα» και για το Πανεπιστήμιο της Θράκης, το οποίο ήταν έτοιμο να καταρρεύσει οικονομικά όπως στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει οι πρυτανικές αρχές. Μετά το κούρεμα των αποθεματικών από την Τράπεζα της Ελλάδας στο πλαίσιο εφαρμογής του PSI, η κατάσταση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, σημείωσε ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα και η παράταση στην χρηματοδότηση αποτρέπει την κατάρρευση τόνισε, μιλώντας στο «Χ». Εξάλλου όπως ανέφερε, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε το αυτονόητο και έδωσε χρόνο τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στα Πανεπιστήμια να εφαρμόσουν τον νόμο, έναν μέχρι τότε δεν υπάρξουν αλλαγές. «Ακριβώς, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είπε ότι δεν μπορείς να συνδέεις νόμους εφαρμογής με χρηματοδότηση, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου που λήγει η κουτσουρεμένη δική μας θητεία, δε θα γίνει αυτό. Αυτή είναι όλη η ιστορία, για εμάς είναι πολύ θετικό ώστε να πάρουμε μια οικονομική ανάσα γιατί αυτή την στιγμή έχουμε πολλούς πιστωτές που τους χρωστάμε χρήματα και οι άνθρωποι περιμένουν».

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑΜΕ

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπρύτανης, αυτή τη στιγμή τα ταμεία του Πανεπιστήμιου έχουν «στεγνώσει», και το ΔΠΘ δεν έχει χρήματα και χρωστάει στους προμηθευτές του, που συμφώνησαν να περιμένουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα, οι πιστωτές συμφώνησαν ότι μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να προσφέρουν, σίτιση, στέγαση, μεταφορά και δεν θα υπάρξουν διακοπές ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ και ότι οι δομές του ΔΠΘ θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα. Το ερώτημα ήταν τι θα συνέβαινε από τον Ιούνιο και έπειτα. Την απάντηση έδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αποφασίζοντας ουσιαστικά και υπέρ της παιδείας.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Όσον αφορά στις οφειλές του ΔΠΘ, μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να εξοφληθούν οι προμηθευτές για τους μήνες, Φεβρουάριου, Μάρτιο, Απρίλιο. Εάν αυτό δε συμβεί τότε είναι σχεδόν αδύνατο, να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2012. «Η αλήθεια είναι ότι πάντα πληρώναμε με καθυστέρηση δύο με τρεις μήνες γιατί οι δαπάνες πρώτα περνούν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όταν εμείς βεβαιώνουμε ότι έγινε μια υπηρεσία προς το Πανεπιστήμιο, περνάει από το Πρυτανικό Συμβούλιο, από το νομικό συμβούλιο που λέει ότι όντως αυτό το έξοδο έγινε και μετά πληρώνεται ο προμηθευτής. Άρα πάντα το Ελληνικό πανεπιστήμιο πλήρωνε με μια δίμηνη καθυστέρηση, η οποία τώρα έγινε τρίμηνη και τετράμηνη. Παλιά όμως είχαμε χρήματα και καθυστερούσαμε γιατί περιμέναμε την έγκριση. Τώρα δεν έχουμε χρήματα, δηλαδή αν δεν μας στείλει το υπουργείο δεν έχουμε τίποτα. Είχαμε τα αποθεματικά μας, είχαμε τα χρήματα που μπορούσαμε να διακινούμε από τον ένα λογαριασμό στον άλλο και να πληρώνουμε, αυτή την στιγμή όμως αυτά δεν υπάρχουν, γιατί κουρεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας, άρα λοιπόν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, δεν μπορούμε να υπογράψουμε σύμβαση». Να σημειωθεί πως η τελευταία χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας προς τα πανεπιστήμια ήρθε τον περασμένο Απρίλιο.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Η εμμονή της πρώην υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου στην αλλαγή του τρόπου διοίκησης στην ανώτατη εκπαίδευση συνάντησε αντιστάσεις και τοπικά. Από τον περασμένο Φεβρουάριο γίνεται προσπάθεια στο ΔΠΘ να εκλεγεί το Συμβούλιο Διοίκησης και εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναβολών αυτό ακόμα και κατέστη δυνατό. Εξάλλου η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εκφράσει την αντίρρηση της στο νόμο Διαμαντοπούλου που προβλέπει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο διοίκησης. Όσον αφορά στο ΔΠΘ είναι άγνωστο πότε και αν τελικά διεξαχθούν οι εκλογές. Η θητεία των πρυτανικών αρχών σύμφωνα με το νέο νόμο λήγει τον Αύγουστο και όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχουν ο χρόνος να αναδειχθεί το νέο σχήμα διοίκησης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην πλειοψηφία σχεδόν των ιδρυμάτων της χώρας. Το ΔΠΘ ποτέ δεν ξεκίνησε τη διαδικασία τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κώστα και είναι άγνωστο αν ποτέ τα καταφέρει πρόσθεσε. «Έφτασε στο σημείο, πάντα όμως οι εφορευτικές επιτροπές έκριναν ότι δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές και έδιναν αναβολή».

Την ίδια ώρα, στις 30 Ιουνίου αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την συνταγματικότητα του νόμου Διαμαντοπούλου. Όπως έκανε γνωστό και ο κ. Κώστα από τους ακαδημαϊκούς αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα του νόμου σε τρία συγκεκριμένα σημεία και αναμένεται με αγωνία η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που ουσιαστικά θα κρίνει και το άμεσο μέλλον του Ελληνικού πανεπιστημίου. Πάντως από το υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχουν νεότερα και όπως όλα δείχνουν την υπόθεση θα αναλάβει η νέα ηγεσία που θα προκύψει με τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Κάποια στιγμή είχαν πει ανεπίσημα από το υπουργείο Παιδείας ότι ίσως δοθεί μια παράταση στην εφαρμογή του νόμου. Υπάρχει μια φιλοσοφία που λέει ότι οι πρυτάνεις που έχουν εκλεγεί θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη θητεία τους και μετά να βγουν τα νέα συμβούλια και όχι να διακοπεί διότι βγήκε ένας νέος νόμος στη μέση της θητείας τους όπως έγινε με εμάς. Δεν ξέρω τι είναι πιο σωστό και τι πιο βατό, πάντως αυτή την στιγμή το θέμα είναι ότι εμείς σύμφωνα με το νέο νόμο, στις 31 Αυγούστου πάμε ο καθένας πίσω στα τμήματα του. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να δοθεί παράταση ή στο επόμενο δίμηνο να εκλεγούν τα νέα συμβούλια κάτι που εκτιμώ ότι δύσκολα θα γίνει, λόγω του περιορισμένου χρόνου».



Πηγή:  http://www.xronos.gr/