Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Ένα μαχητικό αεροσκάφος δώρο στο Δήμο Κομοτηνής !

Από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας
Υπό συζήτηση η χωροθέτηση κατάλληλου μνημειακού χώρου για την ανάδειξή του
        ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Η χωροθέτηση κατάλληλου μνημειακού χώρου σε κεντρικό σημείο της Κομοτηνής για την τοποθέτηση ενός μαχητικού αεροσκάφους απασχόλησε την επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Κομοτηνής, μετά την πρόταση εκ μέρους του συνδέσμου αποστράτων να δωριστεί στην πόλη μας ένα αποσυρθέν αεροσκάφος. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή, η οποία το έθεσε υπόψη της αρμόδιας επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση. Μαχητικά αεροσκάφη εκτίθεται και σε άλλες πόλεις της χώρας προς τιμήν της πολεμικής μας αεροπορίας, ανάφερε ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης κάνοντας γνωστό ότι πρόκειται για ένα από τα αποσυρθέντα μαχητικά αεροσκάφη το οποίο προορίζεται για κάποιο σημείο της πόλης, όπου θα αναδεικνύει την προσφορά της πολεμικής αεροπορίας στην ιστορία της χώρας μας.

Έκανε λόγο για μία μια πολύ καλή πρόταση, πλην όμως «θα πρέπει να δούμε ποιος είναι ο κατάλληλος χώρος για την εγκατάσταση του, ώστε αφενός να μη θίγει την αισθητική της υπόλοιπης περιοχής, να ταιριάζει με την περιοχή και αφετέρου να μην δημιουργεί ζητήματα επικινδυνότητας σε παιδιά που ενδεχομένως θα παίζουν εκεί κοντά και να έχουμε κάποιο ατύχημα. Φροντίζουμε φυσικά και για την προστασία του ίδιου του μαχητικού από συνδημότες που βάφουν τα μνημεία θεωρώντας ότι τους προκαλούν. Είναι ένα αεροσκάφος, δεν είναι ένα μνημείο ή τύμβος όπως τα συνηθισμένα, είναι μια μεγάλη κατασκευή».

Οι παράμετροι της αισθητικής της περιοχής, η προστασία του ίδιου του αεροσκάφους και η ασφάλεια των πολιτών θα ληφθούν υπόψη για την χωροθέτηση του σημείου ώστε να τοποθετηθεί το αεροσκάφος. Διαβάζοντας στην ιστοσελίδα της πολεμικής αεροπορίας μαθαίνουμε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι γρήγορα, ευέλικτα και ικανά να πλήξουν τόσο αντίπαλα αεροσκάφη όσο και επίγειους στόχους. Η κύρια αποστολή τους είναι η εναέρια μάχη, επιθετική και αμυντική. Η συνοδεία βομβαρδιστικών ή άλλων μη επιθετικών αεροσκαφών είναι επίσης ένας αρκετά διαδεδομένος ρόλος. Έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν μεγάλη ποικιλία οπλισμού, περιλαμβανομένων πυροβόλων, ρουκετών, κατευθυνόμενων πυραύλων και βομβών, ανάλογα την αποστολή που καλούνται να αναλάβουν. Μπορούν επίσης να αναλάβουν ρόλους υποστήριξης φίλιων επίγειων δυνάμεων. Μερικά μαχητικά καλούνται αεροσκάφη δίωξης – βομβαρδισμού καθώς έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν συμβατικά ή πυρηνικά όπλα πολύ πίσω από τις εχθρικές γραμμές και να πλήξουν σημαντικούς επίγειους στόχους.

Καθορισμός χρήσης γης και η χωροθέτηση κατάλληλου μνημειακού χώρου θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής.