Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Το καλλιτεχνικό σχολείο του Γιάννη Βουλτσίδη στην οδό Άβαντος

Στην καρδιά της υποβαθμισμένης συνοικίας τα παιδιά κυνηγάνε τους δασκάλους και όχι το αντίθετο


   ΜΑΘΕΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Ο Σωκράτης έλεγε πως τον σωστό δάσκαλο τον ψάχνουν οι μαθητές του, δεν ψάχνει αυτός εκείνους. Στο παιδί το ένστικτο της γνώσης είναι πολύ ισχυρό, πως κατάφερε το «σύγχρονο» εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της ανέραστης κρατικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας – Μέσης και Ανώτατης) και κάνει την νεολαία να απομακρύνονται από κοντά του; παράξενο…!

Το καλλιτεχνικό σχολειό όμως, που έστησε ο Γιάννης Βουλτσίδης εμείς με πενιχρά μέσα, με την υποστήριξη της περιφερειακής ενότητας Έβρου αλλάζει για ακόμα μια φορά τα δεδομένα. Σ’ ένα μικρό σπίτι, με μια ευρύχωρη αυλή, στην καρδιά της υποβαθμισμένης συνοικίας τέρμα Άβαντος Αλεξανδρούπολης, ο Μικρός Διάκοσμος και το Θρακικό Θέατρο σκιών με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, κατάφεραν πάλι το αδύνατο, τα παιδιά να κυνηγάνε τους δασκάλους και όχι το αντίθετο.

Δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη (5-9 μ.μ.) τα παιδιά του φτωχομαχαλά, διδάσκονται μουσική – θέατρο – Καραγκιόζη – κατασκευή φιγούρας – ζωγραφική – χορογραφία. Τα στελέχη του Μικρού Διάκοσμου όπως ξέρουν από καιρό, όπως έκαναν από καιρό στήνουν το μικρό τους θαύμα μέσα στην σκόνη και την λάσπη του πικρο-μαχαλά. Ο σκηνοθέτης – καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης η σκηνογράφος – ζωγράφος – μουσικός Γεωργία Γιαννοπούλου και ο ηθοποιός εμψυχωτής Απόστολος Κελεμίδης είναι οι δάσκαλοι του καλλιτεχνικού σχολείου.

Ένα καλλιτεχνικό σχολείο που με την μεγάλη επιτυχία σε προσέλευση και απήχηση που έχει θα μεταφερθεί σύντομα και σε Κομοτηνή – Ξάνθη – Διδυμότειχο. Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, δεν είναι μόνο κοντά, αλλά αφρουγκράζεται τον ρυθμό των πραγμάτων από εργαστήρι σε εργαστήρι. Κοινή φιλοσοφία είναι ο παραγόμενος πολιτισμός από το καλλιτεχνικό σχολειό, να παρουσιάζεται κεντρικά για όλο τον κόσμο μέσα στον μαχαλά και επίσης να φέρουμε ξέρνα καλλιτεχνικά σχήματα στον μαχαλά να παρουσιάζουν δουλειά τους για ουσιαστικό πολιτιστικό νταλαβέρι. Ο πολιτισμός φέρνει τους πολιτισμούς ποιο κοντά. Ζούμε μαζί, σημαίνει: Δημιουργούμε μαζί, όχι να κοιταζόμαστε σαν καχύποπτα ζώα. Αν σηκωθεί των φαινομένων ο πέπλος, ο ίδιος άνθρωπος βρίσκεται κι εδώ κι εκεί, με την ίδια ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί, λέει ένας Πέρσης ποιητής ο Ομάρ Καγιάμ!