Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Παρουσία του Κατρούγκαλου σε εκδήλωση για τον "Συνήγορο του Πολίτη"

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής μίλησε στο "Νομική Βιβλιοθήκη"


                  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Την ανάγκη στήριξης του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων του υποστήριξαν οι Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου Πέτρος Παραράς, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Συνταγματολόγου-Ευρωπαϊκολόγου Βασίλη Τζέμου με τίτλο «Συνήγορος του Πολίτη» την Τρίτη 29/5 στο αμφιθέατρο των εκδόσεων «Νομική Βιβλιοθήκη».


Ο κ. Παραράς, επίτιμος αντιπρόεδρος του ΣτΕ επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης της ηγεσίας του Συνηγόρου, ενώ τόνισε ότι ο θεσμός μπορεί να αποφαίνεται και για ζητήματα συνταγματικότητας. Από την πλευρά του ο κ. Χρυσανθάκης, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις στην δικαιοδοσία του Συνηγόρου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη χρησιμότητα της άτυπης διαμεσολάβησης που ασκεί ο θεσμός.

Τέλος ο κ. Κατρούγκαλος, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Παν/μίου, ζήτησε να μην αποτελούν οι ανεξάρτητες αρχές άλλοθι για τη μη εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης, ενώ τόνισε την ανάγκη προώθησης γενναίων συνταγματικών τομών στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι η πρώτη ενδελεχής νομική ανάλυση των αρμοδιοτήτων και της λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη. Αποτελεί χρήσιμο οδηγό για δικηγόρους, διοικητικούς επιστήμονες, δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς. Ο συγγραφέας εμβαθύνει σε κρίσιμα νομικά θέματα (έλεγχος συνταγματικότητας και συμβατότητας με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, δικαιώματα τρίτων προσώπων, κακοδιοίκηση πέραν της τυπικής παρανομίας) και αναπτύσσει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές προτάσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του θεσμού, ιδίως σε περίοδο κρίσης.

.