Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Απάντηση Νταβούτγλου σχετικά με την "τουρκική" μειονότητα στην Ελλάδα

Είχε ερωτηθεί σχετικά από βουλευτική της Κωνσταντινούπολης στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και ήρθε η ώρα να απαντήσει


ΤΙ ΕΙΠΕ Ο 
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ;




Στις 13-3-2012 βουλευτής Κωνσταντινούπολης υπέβαλε ερώτημα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με την κατάσταση της ¨τουρκικής μειονότητας¨ στην Ελλάδα. Στις 26-3-2012 ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε. Σας παραθέτουμε λοιπόν -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το κείμενο-απάντηση του ¨φίλου¨ μας του Νταβούτογλου :


1) Με αφορμή τη δημοσίευση μηνυμάτων για θρησκευτικές γιορτές και λοιπές άγιες ημέρες εκ μέρους των εκλεγμένων Μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης, οι ελληνικές Αρχές έχουν επανειλημμένως καταθέσει αγωγές εναντίον τους για παράνομη οικειοποίηση του τίτλου του Μουφτή. Οι εν λόγω αγωγές στο σύνολο τους έληξαν με καταδίκη των Μουφτήδων και αφού εξαντλήθηκαν όλες οι οδοί του ελληνικού εθνικού Δικαίου, οι υποθέσεις μεταφέρθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Το εν λόγω Δικαστήριο αποφάσισε πεντάκις ότι η Ελλάδα παραβιάζει το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που διασφαλίζει το δικαίωμα στη σκέψη, τη συνείδηση και τη θρησκεία.
Οι σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αναφέρουν ότι στην Ελλάδα δεν υφίσταται ουδεμία ρύθμιση που να ορίζει ότι οι Μουφτήδες θα πρέπει να καθορίζονται μέσω εκλογών ενώ το Δικαστήριο ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εκλεγμένοι μουφτήδες νέμονται νομικών/δικαστικών δικαιοδοσιών ούτε ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη. Παράλληλα πληροφορεί ότι στις πλουραλιστικές κοινωνίες το θέμα της θρησκευτικής ηγεσίας δύναται να αποτελέσει πηγή έντασης, εντούτοις ο ρόλος του κράτους είναι να εγγυηθεί ένα περιβάλλον ανεκτικότητας εν μέσω των αντιμαχόμενων ομάδων.
Στα πλαίσια αυτά, οι δύο τελευταίες «υποθέσεις Αγκά» που έληξαν με καταδίκη της Ελλάδας στις 12 Ιουλίου 2006, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-6 Δεκεμβρίου 2006. Στην απόφαση που έλαβαν οι αντιπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τις εν λόγω νομικές υποθέσεις, τονίσθηκε ότι τα γενικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα με σκοπό την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ υπέρ του εκλεγμένου Μουφτή Κομοτηνής, Ιμπραήμ Σερίφ και του αείμνηστου εκλεγμένου Μουφτή Ξάνθης, Μεχμέτ Εμίν Αγκά, δεν ήταν σε θέση να εμποδίσουν παρόμοιες παραβιάσεις στο μέλλον και κάλεσε την Ελλάδα να λάβει άμεσα μέτρα που θα διασφαλίσουν τη συμμόρφωση των ελληνικών δικαστικών Αρχών με τη νομολογία του ΕΔΑΔ.
Από την άλλη πλευρά, η ετήσια έκθεση του 2010, τμήμα της οποίας περιλαμβάνει και την προεδρία της Τουρκίας στην επιτροπή Υπουργών, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ περί καταπάτησης του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι, για τους ομογενειακούς ΜΚΟ που έκλεισαν λόγω της ύπαρξης του επιθέτου «τουρκικός» στην ονομασία τους.
Οι εργασίες για την πληροφόρηση που πραγματοποιούνται από τους μειονοτικούς ΜΚΟ σε πλατφόρμες των ΗΕ και του ΟΑΣΕ, της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων και της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Οράκης, η εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ και κατά κύριο λόγο, τα θέματα της άρνησης της εθνικής ταυτότητας και της εφαρμογής περιορισμών στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι που αποτελούν και θέματα αποφάσεων του ΕΔΑΔ, υποστηρίζονται και παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς. Ένα στοιχείο μάλιστα που ευχαριστεί την κυβέρνηση μας, είναι η εκ μέρους των ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, δραστήρια προάσπιση των καταπατηθέντων δικαιωμάτων τους μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς διασκέψεις που διοργανώνονται υπό την αιγίδα θεσμών όπως ο ΟΑΣΕ, ο ΟΗΕ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης ή ανεξάρτητων ΜΚΟ που παρακολουθούν την κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα.


Πηγή:  http://tourkikanea.gr/