Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο εβρίτισσα βουλευτής του Καναδά Νίκι Άστον "αδειάζει" τα Χρυσωρυχεία Θράκης

"Η καναδική κυβέρνηση έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτού του σχεδίου, πράγμα που βλάπτει την εικόνα της χώρας. Το μέλλον του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου αφορά τους κατοίκους της Θράκης και μόνο αυτούς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΦΗΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ



Η Νίκη Άστον είναι βουλευτής του καναδικού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, το κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού που στις εκλογές του 2011 έκανε την έκπληξη, κατακτώντας ένα πρωτοφανές για την καναδική Αριστερά ποσοστό 33,45%, το οποίο του έδωσε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νίκη είναι τριάντα ετών κι έχει σπουδάσει Πολιτική Οικονομία. Η καταγωγή της είναι από την Αλεξανδρούπολη (σημείωση «Αντίτυπου»: για αποκατάσταση της αλήθειας η καταγωγή της είναι από το Πραγγί Διδυμοτείχου), την οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε την ελληνικής καταγωγής βουλευτή του καναδικού κοινοβουλίου μια μέρα πριν επιστρέψει στον Καναδά και να συζητήσουμε για την καναδική και την ελληνική Αριστερά, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις προοπτικές του κινήματος.

* Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση εν γένει στον Καναδά; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η καναδική Αριστερά και ποιες είναι οι επιδιώξεις της; Πώς ερμηνεύετε τη μεγάλη εκλογική άνοδο του κόμματός σας από τις εκλογές του 2008 στις εκλογές του 2011;
Η πολιτική συγκυρία στον Καναδά είναι πρωτόγνωρη. Η παρούσα ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι η πιο δεξιόστροφη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή, ένα κόμμα της Αριστεράς, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ιστορία στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι Καναδοί βιώνουν τις επιπτώσεις από τις συμφωνίες για ζώνες ελεύθερου εμπορίου κι από την εκχώρηση των πρώτων υλών της χώρας σε πολυεθνικές εταιρείες, κινήσεις οι οποίες έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των βιομηχανιών και των μικρών επιχειρήσεων. Η παρέμβαση του NDP σ' αυτούς τους τομείς είναι καθοριστική κι έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυσή του.
Η πολιτική μας πρόταση συγκροτεί μια εναλλακτική οπτική για τη χώρα. Τα βασικά στοιχεία αυτής είναι ο έλεγχος της ζωής μας από εμάς τους ίδιους και μια καλύτερη ζωή για όλους τους Καναδούς.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη

* Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις της κρίσης, σε πλανητικό επίπεδο, και πώς κρίνετε τη στάση της Αριστεράς απέναντι σε αυτή;
Οι επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλουν την πολιτική της λιτότητας, απαιτώντας ολοένα και μεγαλύτερες περικοπές. Η προπαγάνδα που ασκείται από τα ΜΜΕ ενοχοποιεί τα συνδικάτα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τους μετανάστες και άλλους ως τους υπαίτιους της κρίσης. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θέτουν το ερώτημα σχετικά με το πώς είναι δυνατόν εν μέσω αυτής της κατάστασης, συγκεκριμένοι άνθρωποι να επωφελούνται υπερβολικά τη στιγμή που οι όλοι οι υπόλοιποι βιώνουν δραματικές απώλειες.
Η Αριστερά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου έχει καταφέρει να αναχαιτίσει την προπαγάνδα των ΜΜΕ και των κυβερνώντων ως προς τον μονόδρομο της λιτότητας. Η Αριστερά έχει επισημάνει την απληστία των επιχειρηματιών και την πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου που συντελείται εν μέσω κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή Αριστερά σ' αυτήν την περίοδο, ιδιαίτερα στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορεί να κινητοποιεί τον λαό, να του δίνει φωνή, με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της καταστροφικής πολιτικής που ασκείται. Τα παραπάνω στοιχεία δημιουργούν τις προϋποθέσεις αλλά και τις προσδοκίες ότι πλέον η Αριστερά είναι σε θέση να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσει προς όφελος του λαού.

* Ποιος είναι ο αντίκτυπος της ελληνικής κρίσης στην καναδική πολιτική σκηνή;
Τα καναδικά Μέσα Ενημέρωσης δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τα MME άλλων χωρών. Ωστόσο, η παρεχόμενη ενημέρωση είναι συχνά αρνητική και διαστρεβλωτική. Αναπαράγουν την αναγκαιότητα της επιβαλλόμενης λιτότητας, παραβλέποντας το προφανές, ότι δηλαδή η Ελλάδα, μια χώρα που το ΑΕΠ της αποτελεί μόλις το 2% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο πρόβλημα.

"Να μη γίνουμε Ελλάδα"

Η καναδική Δεξιά αναφέρεται συχνά στην Ελλάδα, όταν επιχειρεί να προωθήσει τη δική της πολιτική λιτότητας, λέγοντας πως “δεν πρέπει να γίνουμε Ελλάδα”. Αν και η οικονομική κατάσταση του Καναδά είναι διαφορετική, επιβάλλονται κι εδώ περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι στην ημερήσια διάταξη.
Οι περισσότεροι Καναδοί δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η ελληνική κοινότητα έχει ισχυρές ρίζες στον Καναδά, ενώ πολλοί Καναδοί συνδέονται πολλαπλώς μ' αυτήν. Συνεπώς, οι Καναδοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι Έλληνες.
Επιπλέον, όλο και περισσότεροι Καναδοί ενδιαφέρονται να μάθουν για την άνοδο της φασιστικής Δεξιάς στην Ελλάδα, καθώς το συγκεκριμένο φαινόμενο θεωρείται ότι δεν συνάδει με την πρόσφατη ελληνική Ιστορία.

Εμπνεόμαστε από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ

* Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση, μ' ένα ποσοστό που είναι πρωτόγνωρο για τη ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ποιες προοπτικές ανοίγονται από αυτή την εξέλιξη;
Η καναδική Αριστερά, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, εμπνέεται και ενισχύεται από την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και η πρωτόγνωρη πίεση που ασκείται στην Ελλάδα είναι καίριας σημασίας γεγονότα για τους λαούς σε όλον τον κόσμο. Η Αριστερά στην Ελλάδα αποτελεί για πολλούς λόγους πρότυπο για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι κινητοποιούνται από το γεγονός ότι η πλειονότητα της νεολαίας υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, κόμμα στο οποίο είναι επικεφαλής ένας νέος άνθρωπος, ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτος λόγος στους κατοίκους για τον χρυσό στη Θράκη

* Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι του Έβρου αγωνίζονται ενάντια στην κατασκευή μεταλλείων χρυσού στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία ανήκει στην καναδική εταιρεία Εldorado Gold. Ποιες είναι οι δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας στη χώρα σας; Υπάρχουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις για περιβαλλοντικά ζητήματα στον Καναδά;
Η καταγωγή της οικογένειάς μου είναι από τη Θράκη, οπότε το μέρος το γνωρίζω πολύ καλά. Το ενδεχόμενο της κατασκευής χρυσωρυχείου στην περιοχή συναντά έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες. Τόσο αυτοί όσο και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές δεν επιθυμούν το προχώρημα του σχεδίου αυτού.
Πιστεύω πως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν τέτοιου είδους ανάπτυξη. Ως βουλευτής του καναδικού Κοινοβουλίου, θεωρώ πως πρέπει να τηρηθεί η ίδια διαδικασία μ' αυτή που ακολουθείται στον Καναδά σε ανάλογες περιπτώσεις, δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στον σεβασμό του περιβάλλοντος και να ακουστούν προσεκτικά οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής.
Η καναδική κυβέρνηση έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση αυτού του σχεδίου, πράγμα που βλάπτει την εικόνα της χώρας. Το μέλλον του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου αφορά τους κατοίκους της Θράκης και μόνο αυτούς.


Πηγή:  http://anti-typos.blogspot.gr/,  http://www.avgi.gr/