Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το τέλος της δωρεάν παιδεία;: έβαλαν εισιτήριο για τη μεταφορά των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο και τις Εστίες

Για "συμβολική τιμή" κάνουν λόγο τα Αστικά ΚΤΕΛ, διαμαρτύρονται οι φοιτητικές νεολαίες αλλά η ουσία είναι ότι έστω και έτσι, ένα ακόμα "κάστρο" της δωρεάν παιδείας πέφτει ελέω της κρίσης

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Ένα ακόμα «κάστρο» της δωρεάν δημόσιας παιδείας, όπως την γνώρισαν οι φοιτητές του Δημοκριτείου στην Κομοτηνή, φαίνεται πως σιγά-σιγά πέφτει, ελέω της οικονομικής κρίσης. Ο λόγος για τη μετακίνηση των φοιτητών από και προς την Πανεπιστημιούπολη, μια υπηρεσία που παρεχόταν δωρεάν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για πρώτη φορά πλέον, οι φοιτητές καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Βέβαια, τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, τα δρομολόγια των λεωφορείων ήταν περιορισμένα σε σύγκριση με των όγκο των εξυπηρετούμενων φοιτητών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται έντονα προβλήματα στη μετακίνηση.
Όπως είχαμε αναδείξει σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου φοιτητές δεν κατάφερναν να πάρουν μέρος, εξαιτίας των προβλημάτων με τα δρομολόγια. Όπως παρόμοια, πολλοί συνάδελφοί τους αναγκάζονταν να πληρώσουν σε ταξί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, προκειμένου να κάνουν το αυτονόητο, να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να συμμετάσχουν στις εξεταστικές.

Σε απάντηση αυτών των προβλημάτων, το Αστικό ΚΤΕΛ Κομοτηνής με σημερινή του ανακοίνωση ενημερώνει τους φοιτητές ότι στο εξής, όσοι δεν προλαβαίνουν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που εκτελούν τα προκαθορισμένα δρομολόγια, όπως αυτά προβλέπονται από τη σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στην εταιρία και στο Δημοκρίτειο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιβιβαστούν σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ, που θα ακολουθεί, με την καταβολή όμως του συμβολικού(!) εισιτηρίου των 0,60 ευρώ. Πέρα από το ουσιώδες της επισημοποίησης πλέον της αδυναμίας από πλευράς Πανεπιστημίου να παρέχει στους φοιτητές του δωρεάν μετακίνηση, η παραπάνω επιλογή προοιωνίζει τραγελαφικές καταστάσεις, με φοιτητές που θα δίνουν μάχη μεταξύ τους κατά την επιβίβαση στα λεωφορεία.

Οι τελευταίοι πάντως ήδη είναι ανάστατοι από την είδηση της εφαρμογής της νέας πολιτικής στη μεταφορά τους και οι φοιτητικοί σύλλογοι θα συζητήσουν τρόπους αντίδρασης τις επόμενες ημέρες. Το συμβολικό τίμημα των 0,60 ευρώ για κάθε διαδρομή, όπως μας τονίστηκε, κάθε άλλο παρά συμβολικό είναι για τους περισσότερους φοιτητές, που οι οικογένειές τους πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση. Επιπλέον, καταγγέλλουν με δριμύτητα τον επιχειρούμενο διαχωρισμό και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποδεχτούν την προτεινόμενη λύση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Κομοτηνής έχει ως εξής:

«Η εταιρεία μας «Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Κομοτηνής Α.Ε.», βάσει της σύμβασης με το Δ.Π.Θ. αμείβεται για να εκτελεί 60 δρομολόγια ημερησίως.
Μάλιστα, στη προσπάθειά μας να εξυπηρετούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό δρομολογούμε πάντα λεωφορεία της ανώτατης μεταφορικής ικανότητας.
Η παρούσα σύμβαση μάλιστα έγινε σε εξαιρετικά μειωμένη αμοιβή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρά την κάθετη αύξηση των λειτουργικών μας δαπανών.

Παρά τη προσπάθειά μας αυτή όμως είναι σαφές ότι οι πραγματικές ανάγκες μεταφοράς των φοιτητών της Κομοτηνής υπερβαίνουν πλέον κατά πολύ τις προβλέψεις της σύμβασης.
Καταβλήθηκαν φιλότιμες προσπάθειες τόσο από τη πλευρά της «Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Κομοτηνής Α.Ε.» όσο και της διοίκησης του Δ.Π.Θ. αλλά παρόλα αυτά είναι αδύνατη η εξεύρεση πόρων για αύξηση των δωρεάν δρομολογίων.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και με γνώμονα ΠΑΝΤΑ την εξυπηρέτηση της Ακαδημαϊκής κοινότητας της πόλης αποφασίσαμε να εκτελούμε επιπλέον δρομολόγια ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ των 0,60€.
Τα λεωφορεία αυτά θα διακρίνονται από την επιγραφή «ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 0,60€» και θα χρησιμοποιούνται κατ' επιλογή των φοιτητών ΜΟΝΟ αφού με εξαντλείται η μεταφορική ικανότητα των Δωρεάν λεωφορείων.

Αγαπητοί μας φίλοι φοιτητές:
Η εταιρεία μας «Αστικό Κ.Τ.Ε.Λ. Κομοτηνής Α.Ε.» σε συνεργασία πάντα με τη διοίκηση του Δ.Π.Θ. και αντιλαμβανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο αγωνίζεται καθημερινά για να παρέχει ασφαλή, συνεπή και όσο γίνεται οικονομικότερη μεταφορά στον πολύτιμο πνεύμονα πνεύματος και ζωής της πόλης μας: τους φοιτητές μας.

Σας Ευχαριστούμε».