Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Γιατί δεν πήγε ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής Εβρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης για τον χρυσό;

Οι μόνοι δύο ήταν οι συριζαίοι της Ροδόπης και της Χαλκιδικής. Αντιθέτως, οι εβρίτες τους οποίους αφορούσε το θέμα έλαμψαν δια της απουσίας τους
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ; ΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ; ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...





Την αντίθεσή τους στην επένδυση των «Χρυσωρυχείων Θράκης» στο Πέραμα εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας και ολοκληρώθηκε μετά τη μία τη νύχτα.

Η απόφαση ήταν σχεδόν ομόφωνη, με την εξαίρεση του Γιάννη Λασκαράκη που προτίμησε να αποχωρήσει πριν ξεκινήσει, από την ψηφοφορία και αφού λίγο νωρίτερα είχε φροντίσει να χαρακτηρίσει ψευτοδίλημμα το «ναι ή όχι» στην επένδυση. Ο δημοτικός σύμβουλος έσπευσε κατά την τοποθέτησή του να επισημάνει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ο διχασμός της κοινωνίας και παρόλο που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το περιβάλλον, πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεκτιμηθεί η δεινή κατάσταση της χώρας και να μην υπάρξουν έκτροπα και προπηλακισμοί όποια και αν είναι η απόφαση της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε αλλά και ολοκληρώθηκε με τοποθέτηση του δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη, ο οποίος ξεκάθαρα καταφέρθηκε εναντίον της εταιρείας και δέχτηκε το χειροκρότημα από το πλήθος των παρευρισκόμενων, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Κατά την διάρκεια της εξάωρης συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των «Χρυσωρυχείων Θράκης» με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Γιώργο Μαρκόπουλο παρουσίασαν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και απάντησαν στα ερωτήματα των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ υπήρξαν αρκετές τοποθετήσεις από επιστήμονες με εκατέρωθεν απόψεις. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε όλο αυτό το διάστημα κρατήθηκε πολιτισμένο επίπεδο, κόντρα στις διαρροές των τελευταίων ημερών.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης παραβρέθηκε ως προσκεκλημένη του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής της Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέση που έκανε και μια σύντομη παρέμβαση, καθώς και ο Αϊχάν Καραγιουσούφ από το νομό Ροδόπης, ενώ αντιθέτως αίσθηση προκάλεσε η απουσία όλων των βουλευτών Έβρου. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει το θέμα στην τοπική πολιτική του ατζέντα και διοργάνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας για το θέμα συνέντευξη Τύπου και στην Κομοτηνή, όπου υπήρξε η δέσμευση ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην κυβέρνηση και έχει δοθεί άδεια για εξορρυκτική δραστηριότητα, αυτή η άδεια θα αφαιρεθεί. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, που έτσι και αλλιώς θα έρθει στην Ξάνθη.

Πριν το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τετάρτης στην κεντρική αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, θα συνεδριάσει το βράδυ της Τρίτης για το ίδιο θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή τους τα «Χρυσωρυχεία Θράκης» ενημέρωσαν ότι δεν θα στείλουν εκπροσώπους τους σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως δεν έστειλαν και την περασμένη Πέμπτη στον Δήμο Μαρωνείας –Σαπών και στην εκεί συνεδρίαση για την εξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Πέραμα που κατέληξε επίσης σε ομόφωνη απόφαση κατά των «Χρυσωρυχείων». Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο χρόνος διαβούλευσης και πλέον το «μπαλάκι» θα περάσει στον υπουργό Ανάπτυξης της τρικομματικής κυβέρνησης, ο οποίος και θα λάβει την σχετική απόφαση, καθώς αυτές του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα.