Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

15 «πράσινα» χτυπήματα για τη Ροδόπη κατήγγειλε ο Ευρ. Στυλιανίδης

Ο βουλευτής και πρών Υπουργός απαρίθμησε τα έργα τα οποία έφερε η Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη αλλά ακύρωσε το ΠΑΣΟΚ μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Αντί η κυβέρνηση να θωρακίζει με νέα έργα τις παραμεθόριες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ώστε να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών, κάνει το ακριβώς αντίθετο είτε παγώνοντας όσα έργα είχαν ήδη ξεκινήσει, είτε ακυρώνοντας τις σχετικές διαδικασίες υλοποίησης.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Ροδόπης, όπου τον τελευταίο χρόνο έχουν παγώσει και ακυρωθεί τουλάχιστον 15 έργα, που είχαν δρομολογηθεί επί Ν.Δ. και είχαν εξασφαλιστεί εκατοντάδες εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότησή τους.


Η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για την υλοποίηση των έργων αυτών, οδηγώντας τα σε αναβολή και κατ’ επέκταση σε ακύρωση, αποδυναμώνοντας την περιοχή. Έργα όπως ο Κάθετος Άξονας Κομοτηνής-Βουλγαρίας που θα έδινε νέα πνοή για την ανάπτυξη της περιοχής, ακυρώνεται στην πράξη καθώς ο ανάδοχος εργολάβος δεν πληρώνεται για τις κατασκευαστικές εργασίες που έχει ήδη εκτελέσει.


Αναλυτικότερα, με τις ενέργειες, τις παραλείψεις και την αδιαφορία της η κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε:

1. Κατάργηση Προαστιακού Θράκης και μείωση των λειτουργικών δρομολογίων που εξυπηρετούσαν φοιτητές του ΔΠΘ και στρατιώτες του Έβρου.

2. Μείωση κατά 30 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρά την αύξηση κατά 25% των Τμημάτων στην Κομοτηνή.

3. Πάγωμα της δημοπράτησης του Πανθρακικού Σταδίου, παρότι η μελέτη τελείωσε το 2009, μετά από 25 χρόνια καθυστέρηση (21 εκατ. ευρώ).

4. Πάγωμα του Κλειστού Γυμναστηρίου Κομοτηνής στο 2ο Λύκειο της πόλης, παρότι το έργο δημοπρατήθηκε στο τέλος του 2008.

5. Πάγωμα πληρωμών και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον Κάθετο Άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας, παρ’ ότι για το έργο έχουν εγκριθεί 85 εκατ. ευρώ. Ο εργολάβος δεν πληρώνεται και το έργο αναβάλλεται παρά το ότι έπρεπε να παραδοθεί αρχές του 2011. Συνέπειες τραγικές για το κόστος εισαγωγής πρώτης ύλης για τις βιομηχανίες της Θράκης, για τον Τουρισμό και το διασυνοριακό εμπόριο. Αιτία η πολιτική παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών προς όφελος ολίγων που θίγονται οι βίλες τους από την υφιστάμενη χάραξη. Υπάρχει κίνδυνος από την επαναχάραξη: ακύρωσης του έργου στο ΣτΕ, για το οικοσύστημα και τους περιδασικούς οικισμούς, για την απώλεια πόρων.

6. Ακύρωση εγκεκριμένου έργου του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία Campus ειδικών σχολείων και ξενώνων για τα ΑμΕΑ, καθώς και για τη δημιουργία Διεθνούς Βιβλιοθήκης στην Κομοτηνή.

7. Ακύρωση χρηματοδότησης 7εκ. ευρώ για τη δημιουργία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μικρού Αεροδρομίου και Αεραθλητικού Κέντρου στο Δήμο Αιγείρο του Ν. Ροδόπης.

8. Τραγική καθυστέρηση της ολοκλήρωσης και παράδοσης υπό κατασκευήν εργατικών κατοικιών στους Δήμους Μαρωνείας και Ιάσμου.

9. Ακύρωση ειδικού συστήματος εξέτασης οδήγησης για αναλφαβήτους από τη μειονότητα, τους παλιννοστούντες Ποντίους και τους αθιγγάνους με συνέπειες στην ισότητα των ευκαιριών, στη διαφθορά και στην οδική ασφάλεια.

10. Ψεύτικες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου προς τους «εργαζόμενους» του ομίλου Λαναρά ότι το δημόσιο θα εγγυηθεί στις Τράπεζες για να πάρουν τα λεφτά τους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

11. Παγώνει οριστικά ένα κορυφαίο έργο για τους αγρότες, το Φράγμα του Ιάσμου παρ’ ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για το ποσό των 54 εκατ. ευρώ.

12. Παραμένει απλήρωτο και ανολοκλήρωτο το φράγμα Ιασίου στο Δήμο Σαπών.

13. Πάγωσαν πλήρως οι χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατ. ευρώ από τον ΟΣΚ για τη σχολική στέγη στη Ροδόπη.

14. Αρνήθηκαν τη χρηματοδότηση που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για την ανάπλαση της λέσχης Κομοτηναίων.

15. Δεν έχουν χρηματοδοτήσει το εγκεκριμένο έργο της ανάπλασης του ιστορικού κτιρίου της Τσανακλείου από τον ΟΣΚ στο Δήμο Κομοτηνής.


Για την ακύρωση έργων στον εν λόγω Νομό από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ. και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Είχα την τιμή μετά από 50 χρόνια να είμαι ο πρώτος υπουργός Ελληνικής Κυβέρνησης από τη Ροδόπη.


Πάλεψα για να καλύψω κενά και να αντιμετωπίσω αδικίες που βίωσε επί δεκαετίες η Αν. Μακεδονία και Θράκη και ειδικότερα ο Νομός μου, ο Νομός Ροδόπης, που έχει έντονα βιώσει στο παρελθόν αδικίες εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς του, μιας και είναι χώρος συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Δρομολογήσαμε επί Ν.Δ. πολλά έργα, καθιστώντας τα μειονεκτήματα του χθες πλεονεκτήματα του αύριο. Δυστυχώς, σήμερα, μετά από ένα χρόνο ΠΑΣΟΚ θλίβομαι και αγανακτώ εκφράζοντας πλήρως τα συναισθήματα των συμπατριωτών μου.


Μέσα σε 12 μήνες με 5 υφυπουργούς από όλους του Νομούς της Περιφέρειάς μας, βιώνουμε ως Νομός 15 καίρια χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω. Υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής και ιεραρχούν τον μικροκομματισμό πάνω από το εθνικό συμφέρον».