Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Το πρώτο μειονοτικό φροντιστήριο στην Θράκη

Φροντιστήρια αποκλειστικά για μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας άρχισαν να ξεπηδούν στην Θράκη. Το πρώτο από αυτά άνοιξε ο Σαλήμ Ρασίτ το 2001. Τι μαθαίνουν σε αυτό οι μαθητές; Τι λένε για το εγχείρημα δύο (χριστιανές) καθηγήτριές του;





Τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση του αριθμού των εισερχομένων στα πανεπιστήμια και την ζήτηση σε ξένες γλώσσες, αυξήθηκε και ο αριθμός των φροντιστηρίων στην περιοχή μας. Έτσι αυξήθηκε ο αριθμός και των μειονοτικών φροντιστηρίων. Δίνοντας μαθήματα, ειδικά στους μαθητές της μειονότητας σε κάποια μαθήματα και σε ξένες γλώσσες, έχουν αναγνωρισθεί στην περιοχή μας και έχουν συμβάλει στην ποιότητα της εκπαίδευσης της μειονότητας. Το πρώτο μειονοτικό φροντιστήριο το άνοιξε ο κ. Σαλήμ Ρασήτ το 2001.

Στο φροντιστήριο του Σαλήμ Ρασήτ, παραδίδει μαθήματα η Σμαράγδα που είναι από το Κόσμιο. Η Σμαράγδα τελείωσε το 1ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής και σπούδασε στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Κομοτηνή. Στο τελευταίο χρόνο του στο τμήμα αυτό, με το πρόγραμμα Erasmus πήγε στην Άγκυρα της Τουρκίας, στο Πανεπιστήμιο του Χατζέττεπε και πήρε μαθήματα από τα τμήματα της Ιστορίας και Τουρκικής Γλώσσας. Σε αυτό το πανεπιστήμιο ήταν αυτή και μια φίλη της μόνο από όλη την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο στην αρχή αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες προσαρμογής και στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία εκεί γενικά. Μετά από έναν χρόνο σπουδών, είχε μάθει τα τουρκικά σε αρκετά καλό επίπεδο ώστε μπορούσε να κάνει τις καθημερινές της δουλειές άνετα και να συνεννοείται με τους ανθρώπους εκεί. Μετά, γύρισε στην Κομοτηνή και άρχισε να δουλεύει στο φροντιστήριο του κ. Σαλήμ Ρασήτ. Διδάσκει στους μαθητές από την μειονότητα τα ελληνικά. Επίσης διδάσκει και τούρκικα στους έλληνες χριστιανούς. Τονίζει ότι δεν περίμενε να αυξηθεί τόσο πολύ η ζήτηση για τα τούρκικα τα τελευταία χρόνια, από τους έλληνες χριστιανούς και αναφέρει ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και για τη μειονότητα και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

H Ελίζα Κωσιωρή γεννήθηκε στη Κέρκυρα, αλλά η καταγωγή της είναι από ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στη Κομοτηνή. Στις αρχές του τρίτου έτους αποφάσισε να αναπτύξει τον εαυτό της στις ξένες γλώσσες. Γνώρισε τον κ. Σαλήμ και άρχισε να μαθαίνει τούρκικα στο φροντιστήριό του. Επειδή είχε και άδεια διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας από τη μια δίδασκε αγγλικά, από την άλλη μάθενε τούρκικα στο φροντιστήριο. Όπως μας τονίζει η Ελίζα λέει ότι ανακάλυψε μια γλώσσα μελωδική, πολύ διαφορετική από τις γνωστές ευρωπαϊκές γλώσσες, με δύσκολο συντακτικό αλλά πολύ εύκολη γραμματική. Η καθημερινή τριβή της με τους ανθρώπους της μειονότητας, παιδιά και μεγάλους την έκανε να ανακαλύψει έναν κόσμο που δεν ήξερε πως υπάρχει, έναν κόσμο φιλόξενο με φιλότιμο και καλή καρδιά. Με το χρόνο άρχισε να διαβάζει περιοδικά, εφημερίδες, ποίηση στα τούρκικα, άκουγε μουσική και έμπαινε ολοένα και περισσότερο στο κλίμα ενός πολιτισμού τόσο διαφορετικού μα και τόσο ίδιου με τον δικό της.

Για να εξασκήσει όμως περισσότερο τη γλώσσα, πήγε για ένα μήνα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έκανε εντατικά καθημερινά μαθήματα στο φροντιστήριο Dilmer. Η επαφή με τους ντόπιους και η συνεχής επικοινωνία της μαζί τους στα τουρκικά την έδωσαν άλλον αέρα στη χρήση της γλώσσας κι έτσι απέκτησε το πτυχίο Β2 του Dilmer και το Β1 του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Φέτος φιλοδοξεί να τελειώσει με τα πτυχία και να της μείνει μόνο η καθημερινή επαφή με τους Τούρκους φίλους της χωρίς το άγχος των εξετάσεων!


Πηγή: Παρατηρητής - http://www.paratiritis-news.gr/