Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Άρον – άρον θέλουν να βγουν στη σύνταξη

Στην Ξάνθη υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός καθηγητών μέσης εκπαίδευσης που θέλει να συνταξιοδοτηθεί. Από 9 αιτήσεις πέρυσι, φέτος έχουμε 21, προφανώς λόγω των φόβων για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Πως θα καλυφθούν τα κενά;






Υπερδιπλάσιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, που έχουν κατατεθεί απ’ τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στον νομό αφού πέρυσι ανερχόταν στις 9 και φέτος μέχρι στιγμής ανέρχονται στις 21. Ωστόσο, βάσει κανονισμών, μετά την πρώτη αίτηση που κατατίθεται στις αρχές Αυγούστου, επιβάλλεται και μια δεύτερη αίτηση απ’ τον ενδιαφερόμενο προς συνταξιοδότηση, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου για να προωθηθεί το αίτημα αναλόγως. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία για το θέμα ενώ τα συνδικαλιστικά όργανα καλούν τους αιτούντες να ενημερωθούν καλύτερα πριν επιμείνουν στο αίτημά τους.

Τον αριθμό των αιτήσεων για συνταξιοδότηση επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης Ε. Σκούπρας και τον αποδίδει στην ελλιπή ενημέρωση των συναδέλφων του αλλά και στον πανικό που έχει προκληθεί εν αναμονή των απαραίτητων διευκρινήσεων που επιβάλλεται ν’ ακολουθήσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει: «καλούμε τους συναδέλφους να το ξανασκεφτούν πριν οριστικοποιήσουν το αίτημα συνταξιοδότησης αφού μάλλον δεν έχουν όλη την ενημέρωση που κρίνεται απαραίτητη με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες απ’ τα ισχύοντα σε πολλά θέματα».

Τα κενά που θα παρουσιαστούν στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στο νομό, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν από τώρα λόγω και των έκτακτων περιπτώσεων που κάθε χρόνο παρουσιάζονται όπως εγκυμοσύνες και άλλα. Το γεγονός όμως ότι θα επηρεαστεί ο αριθμός των κενών απ’τις πολλές αιτήσεις προς συνταξιοδότηση, παραμένει κι όπως αναφέρει ο κ. Σκούπρας: «ελπίζουμε να δοθεί λύση απ’ το υπουργείο με την αύξηση των προσλήψεων καθηγητών που θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν».

Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ενημέρωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ενώ αναμένονται και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι απ’ το υπουργείο, που θα καλύψουν το έλλειμμα ενημέρωσης των εκπαιδευτικών κι ενδεχομένως θα επιφέρουν και την μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.



Πηγή: http://www.xanthionline.com/