Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ξυλουργός εντόπισε νάρκη σε παραλία της Ροδόπης

Ένα θλιβερό απομεινάρι του τελευταίου παγκόσμιου πολέμου εντοπίστηκε από λουόμενο, παλιό ναρκαλιευτή, τυχαία στην πολυσύχναστη παραλία της Μέσης. Εκφράζονται φόβοι και για την ύπαρξη κι άλλων ξεχασμένων ναρκών στις παραλίες της Θράκης...






Η θαλάσσια περιοχή στην Μέση έκρυβε μια δυσάρεστη έκπληξη για έναν κολυμβητή που αμέριμνα κολυμπούσε, όπως κάθε μέρα στο ίδιο μέρος. Σε βάθος περίπου ενάμισυ μέτρο και λιγότερο από εκατό μέτρα από την ακτή βρίσκονταν εδώ και χρόνια μια... νάρκη, σε κατάσταση οξείδωσης, η οποία είχε τοποθετηθεί δεκαετίες πριν ήταν ενεργή και παρέμενε στον βυθό.

Ο λουόμενος που την παρατήρησε, κινήθηκε μεθοδικά, έσπευσε να ενημερώσει την Λιμενική Αρχή του Πόρτο Λάγος και με την σειρά του ο εκεί λιμενάρχης Δημήτρης Συμεωνίδης την Ναυτική Διοίκηση βόρειας Ελλάδας.

Πάντως αξίζουν τα εύσημα στον λουόμενο παραθεριστή της Μέσης, Χουσνή Τζελάλ του Αχμέτ, ξυλουργό ο οποίος πονηρεύτηκε από το γεγονός ότι και άλλες δύο νάρκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή του Οφρυνίου Καβάλας, γεγονός που συζητήθηκε ιδιαίτερα σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατάλαβε αμέσως ότι το ξεχασμένο πολεμικό υλικό εγκυμονεί κινδύνους.

Η περιοχή αμέσως αποκλείστηκε για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος και τοποθετήθηκε κατάλληλη σήμανση, ενώ επίσης ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την παραλαβή και εξουδετέρωση του στρατιωτικού υλικού.

Στον οικισμό γίνεται λαϊκό προσκύνημα για τη νάρκη, όπου γίνονται απίθανες συζητήσεις, ενώ όλοι αναμένουν την αυριανή μέρα που θα εξουδετερωθεί.

Όπως πληροφορηθήκαμε η εξουδετέρωση ορίστηκε να γίνει για αύριο Τετάρτη αφού θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, από ειδικό πυροτεχνουργό που θα βρίσκεται εκεί.

Η νάρκη αποτελεί σημείο συζητήσεων γιατί τα προηγούμενα καλοκαίρια κι όχι μόνο, είχαν συμβεί πολλά ατυχήματα με μηχανότρατες, τραυματισμούς, ακόμη και θάνατο ψαράδων, που έπεσαν πάνω τους κι εξερράγησαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το απομεινάρι του μεγάλου πολέμου θα εξουδετερωθεί από ειδικούς πυροτεχνουργούς μετά από εντολές του της ναυτικής διοίκησης βόρειας Ελλάδος.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι παραλίες στις οποίες βρέθηκαν οι νάρκες είναι από τις πιο δημοφιλείς, στις οποίες σπεύδουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες πολιτών και είναι ευτύχημα ότι εκεί δεν σημειώθηκε κάτι, να τις ενεργοποιήσει αποφεύγοντας έτσι μια ενδεχόμενη τραγωδία.



Πηγή: http://www.xronos.gr/